Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες – Οι αυστηροί και οι… χαλαροί


 

Κάνοντας μία επισκόπηση στα συστήματα εμβολιασμού των ευρωπαϊκών κρατών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακολουθούνται δύο κατευθύνσεις κινήσεων. Από τη μία είναι το παράδειγμα που έχει ξεκινήσει η Ιταλία και από τη άλλη η τακτική που ακολουθεί η Γερμανία.

Η Ιταλία υπήρξε η πρώτη χώρα που εισήγαγε ήδη από την άνοιξη του 2021 τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το παράδειγμά της αυτό ακολούθησε εντός του καλοκαιριού η Γαλλία, η Ελλάδα και ακολουθεί και το Ηνωμένο βασίλειο.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά κατά κύριο λόγο συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελμάτων, που δεν είναι άλλοι από τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό και φυσικά έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Ιταλία

Η Ιταλία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έκανε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ήδη από το Μάιο του 2021. Με το νομοθετικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 25.5.2021 η Ιταλία υποχρεώνει τους γιατρούς και το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένων των φαρμακοποιών, να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, διότι διαφορετικά δεν θα μπορούν να εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου η ιταλική κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την υγειονομική κάρτα (green pass) για τον κορονοϊό για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων εσωτερικού, των πλοίων και των τρένων μεγάλων αποστάσεων. Το Green Pass, έγινε επίσης υποχρεωτικό σε κινηματογράφους, μουσεία και εσωτερικούς αθλητικούς χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Επισημαίνεται ότι το Green Pass αποδεικνύει ότι οι φορείς είτε έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, είτε έχουν αναρρώσει από covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν βρεθεί αρνητικοί τις προηγούμενες 48 ώρες. Ακόμα, το Green Pass είναι υποχρεωτικό στο σχολικό και πανεπιστημιακό προσωπικό, καθώς και στους φοιτητές πανεπιστημίου. Μάλιστα, το προσωπικό που δεν θα φέρει το Green Pass για πέντε συνεχόμενες ημέρες θα τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα παγώνει ο μισθός του. Ηδη η ιταλική κυβέρνησή εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά του covid για όλους μόλις τα εμβόλια λάβουν πλήρη έγκριση από τις ευρωπαϊκές και ιταλικές ρυθμιστικές αρχές.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 προβλέφθηκε ότι εμβολιάζεται υποχρεωτικά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), πρέπει, δε, να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021.

Επιπλέον, εμβολιάζεται υποχρεωτικά το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας και Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Σε περίπτωση μη εμβολιασμού το προσωπικό τίθεται σε αναστολή καθηκόντων και δεν καταβάλλονται αποδοχές.

Γαλλία

Οσον αφορά στη Γαλλία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 είναι υποχρεωτικός για τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας και του ιατρικού κλάδου, εκτός εάν εξαιρούνται ιατρικά. Το προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί θα έχει προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021 για να το πράξει. Εάν δεν εμβολιαστούν εγκαίρως, οι εργαζόμενοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να τεθούν σε αναστολή χωρίς αμοιβή. Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει για όλο το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης του οικείου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τόσο για το νοσοκομειακό προσωπικό όσο και για τους οικιακούς βοηθούς.

Ουγγαρία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τέλος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε νέα νομοθεσία, η οποία απαιτεί τον εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας για τον Covid-19. Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Νοεμβρίου και, θα εφαρμοστεί σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας και προσωπικής φροντίδας σε οίκους ευγηρίας στην Αγγλία. Η υποχρέωση δε θα ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά θα επεκταθεί και σε όλους τους εργαζόμενους σε πρακτορεία, εθελοντές, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εμπόρους που ενδέχεται να απασχολούνται από το σπίτι.

Οι λιγότερο… αυστηροί

Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν σχέδια για να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Στη Γερμανία, μάλιστα, παρόλο που ήδη παρατηρείται φθίνουσα επιθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί και πάρα την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, η θέση της γερμανικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τέτοια γενική υποχρέωση ακόμα και στους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.

Στη Φινλανδία, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός για όλους. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Το ίδιο ισχύει και στην Ολλανδία.

Η Ιρλανδία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της covid-19 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ομως η ρυθμιστική αρχή υγείας της χώρας το χαρακτήρισε ως το «πιο παρεμβατικό βήμα», που θα πρέπει να εξεταστεί μόνο εάν ο κίνδυνος για τους ασθενείς από το μη εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό ήταν υψηλός λόγω της αυξημένης μετάδοσης της κοινότητας.

Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα της Ισπανίας. Η Ισπανία, ενώ έχει θέσει τις βάσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού με τον οργανικό νόμο 3/1986, σύμφωνα με τον οποίο οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θεσπίζουν υποχρεωτικό εμβολιασμό όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, εν τούτοις δεν υπάρχουν επί του παρόντος προτάσεις για την επιβολή του εμβολιασμού στην Ισπανία. Η χώρα δεν χρειάστηκε να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους βασικούς εργαζόμενους, καθώς πρακτικά όλοι εμβολιάζονται εθελοντικά, ενώ ήδη σήμερα έχει εμβολιαστεί και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 12-17 ετών.

Όσον αφορά τις τρίτες, εκτός Ευρώπης, χώρες αξίζει να αναφερθεί η Αυστραλία, που αποφάσισε στα τέλη Ιουνίου να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για υψηλού κινδύνου εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και για τους εργαζομένους σε ξενοδοχεία καραντίνας υψηλού κινδύνου. Κατέστησε, επίσης, υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους Παραολυμπιακούς αθλητές που κατευθύνθηκαν προς το Τόκιο, καθώς τα ανεμβολίαστα μέλη της ομάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.

Από την imerisia.gr


11 σχόλια στο άρθρο “Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει στις ευρωπαϊκές χώρες – Οι αυστηροί και οι… χαλαροί

 1. Καθολου παραξενο να δουμε την ερχομενη εβδομαδα,χιλιαδες κρουσματα παραπανω για να αναγκασουν τους μαθητες να εμβολιαστουν!
  Και μια ερωτηση για τους βιαστκους και ανυπομονους.
  Το εμβολιο δημιουργει μεταλλαξεις η οι μεταλαξεις αχρηστευουν το εμβολιο και χρειαζονται νεοι εμβολιασμοι;
  Τα εμβολια αρχες του ετους παρειχαν μεχρι 69% ασφαλεια,χθες με βαση εληνικη και ξενη βιβλιογραφια μαθαμε πως η ασφαλεια των εμβολιων επεσε στο 19%!!!
  Εξαλλου στην τηλεοραση ο βασιλακοπουλος ο μαιδανος ειπε προχθες: οι ισραηλιτες πειραματιζονται για την τριτη δοση εμβολιου,π ε ι ρ α μ α τ ι ζ ο ν τ α ι,γλωσσα λανθανουσα,την αληθεια λεει;
  Δηλαδη αιτόπουλο λοιμωξιολογε οι δυο δοσεις ηταν ενα πειραμα;
  Γιαυτο στο κρατος του Ισραηλ με μικρο πληθυσμο τα κρουσματα ημηρεσιως ξεπερνανε τις 15.000 ;

  1. Κόψε τις παρλαπίπες του Αντωνιάδη του Πόντικα και του Βοβόλη και τράβα εμβολιάσου. Στις εντατικές 95% είναι οι ανεμβολίαστοι και 5% οι εμβολιασμένοι. Τα εμβόλια κάνουν δουλειά και σώζουν ζωές.

 2. 8ος 2021
  Μπουρλά: Τα εμβόλια μπορεί να μην “πιάνουν” νέες μεταλλάξεις
  ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ PFIZER ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ COVID-19 ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ.

 3. Οἱ Δημοκρατίες οὐδέποτε βιάζονται νὰ ποινικοποιήσουν τὶς ἀντιδημοκρατικές, ἢ «ἀναρχικές» ,ἢ «ἐπικίνδυνες» ἀπόψεις.
  Πάνος Λαζαράτος , Καθηγητὴς Νομικῆς Ἀθηνῶν 7-8-20

 4. Σιγουρα, και παλια οταν βγηκαν τα εμβολια που εσωσαν και σωζουν ζωες,θα υπηρχαν παρενεργειες!
  Καθε αρχη και δυσκολιες!
  Αλλα εκεινη την εποχη δεν μπορουσαμε να μαθουμε ουτε την πορεια των εμβολιασμων,ουτε τις μικρες η μεγαλες παρενεργειες!
  Τρια ραδιοφωνα τεραστια,σαν ντουλαπες,υπηρχαν στα δυο κεντρικα καφενειακαι ολη την ημερα ακουγαμε τις ομιλιες του Γιωργου Παπαδοπουλου και το τραγουδι” γεια σου,ρε Γιωργο Παπαδοπουλε και παλι απ την αρχη!!
  Ουτε τηλεορασεις ειχαμε,ουτε ταμπλετ,ουτε άιφον,αφου δεν ειχαμε ουτε ηλεκτρικο ρευμα!
  Το τριτο ραδιοφωνο το ειχε ο προεδρος του χωριου,διορισμενος απο την εφταετια,μαλλον αυτο επαιζε Μικη!!
  Σημερα πανω απο καθε ασθενη υπαρχει και μια καμερα!
  Οι πληροφοριες και τα νέα τρεχουν με ταχυτητα του φωτος!
  Πηρα αφορμη για να γραψω αυτα,απο τη δηλωση του εθνικου μαιδανολοιμωξιολογου βασιλακοπουλο,ο οποιος ειπε αυτολεξει: οι Ισραηλιτες πειραματιζονται για τριτη δοση εμβολιασμων!!
  Αν δεν υπηρχε η τηλεοραση θα μαθαιναμε για το τριτο πειραματικο εμβολιο στο Ισραηλ και τα 15.000 κρουσματα που εχουν ημηρεσιως;
  Και ολα αυτα σ ενα κρατος μικροτερο απο την Πελοποννησο με πληθυσμο γυρω στα 7.500.000 plus!!!

 5. Επιβάλλεται τα ανυπόληπτα πολιτικά στρατιωτάκια να ικετεύσουν γονυπετώς τους αφέντες τους, διότι οι ναζιστικές πλέον πρακτικές, τα πιστοποιητικά φρονημάτων και το κοινωνικό Απαρτχάιντ συνιστούν παρωχημένες πολιτικές και δη πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων δικτατόρων.

  1. Το ξέρεις ότι ο Αντωνιάδης ήταν δικηγόρος της Χρυσής Αυγής έτσι; Άρα ο ναζισμός από κει ξεκινάει.

 6. Βρετανία: Μπλόκο της αρμόδιας επιτροπής, για εμβολιασμούς κατά του Covid σε υγιή παιδιά
  5 Σεπτεμβρίου 2021, 15:35 Zougkla gr

  και κάποιοι αφελείς (μόνον;) ωρύονται για ομόφωνη παγκόσμια ιατρική κοινότητα. !!! και δεν ντρέπονται !!!

  1. Τι μπλόκο ρε φίλε; Ούτε καν συζητάει κανείς για εμβολιασμό παιδιών στην Ευρώπη. Μόνο για τους εργαζόμενους είναι και καλά κάνουν.

 7. Καλά νέα απο Dr Dominique RUEFF Γαλλία:
  Όλα τα εμβόλια θα λήξουν στις 20/10/2021.
  Οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε (google)
  5 θεραπείες που θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα νοσοκομεία των κρατών μελών για τη θεραπεία του covid.
  Αυτές οι θεραπείες εγκρίνονται με διάταγμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και θα είναι σε λειτουργία από 1/10.
  Έτσι θα διανεμηθεί σιγά σιγά γύρω στις 20/10.
  Τα εμβόλια εγκρίθηκαν σε “προσωρινή πειραματική βάση”. Ωστόσο, δεδομένου ότι με διάταγμα θα υπάρχει υποχρέωση συνταγογράφησης αυτών των 5 νέων φαρμάκων,
  η χρήση του εμβολίου θα σταματήσει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί όλα τα κράτη είπαν “μεταξύ Σεπτεμβρίου είναι απαραίτητο ότι …”. ηξεραν ήδη τα πάντα.
  Πρέπει να έχεις υπομονή. Μην αποδέχεστε κανένα εκβιασμό. Κάνε υπομονή. Τώρα που η ιβερμεκτίνη εγκρίθηκε ξανά, δεν υπάρχει ανάγκη για εμβόλιο. Εξαιρετικά νέα. Το Institut Pasteur αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης.
  Μια μεμονωμένη πρόσληψη θα μπορούσε σε μερικούς ανθρώπους να εξαλείψει όλο το γενετικό υλικό του SARS covid-19. Διαβάστε καλά και μοιραστείτε. ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΑΣ!; * Έχασαν …. *** Καλά νέα: Η ιβερμεκτίνη αναγνωρίζεται πλέον επιστημονικά ως αποτελεσματικό φάρμακο, στην προφύλαξη και τη θεραπεία του Covid-19 από ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα των μελετών τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό EMBO Molecular Medicine στις 12 Ιουλίου 2021, οπότε είναι πρόσφατο. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων άλλων ερευνών που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Therapeutics καλεί έντονα, με αποδεικτικά στοιχεία, να παρακάμψει τις οδηγίες των οργανισμών υγείας και να συμπεριλάβει την Ιβερμεκτίνη ως πρότυπο θεραπείας. Η κυβέρνηση Μακρόν το γνώριζε … Μην τα παρατάτε, κερδίστε χρόνο, κρατήστε τις ελευθερίες του σώματος και του μυαλού σας. Να προσέχεις τον εαυτό σου. Και εδώ φαίνεται ότι σύντομα κερδίσαμε.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.