ΔΕΘ: Το «πακέτο» μειώσεων φόρων και εισφορών – Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός


 

 κυβερνητική οικονομική πολιτική για την επόμενη διετία, αναμένεται να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ το προσεχές σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μία αποτίμηση τού τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει, εκτός των άλλων και ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις που έρχονται ή ήρθαν στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

Σε ότι αφορά στις παρεμβάσεις σε φορολογικό επίπεδο, αυτές θα αφορούν την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους, την διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από τις τρεις προαναφερόμενες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι υπερβαίνει 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο στις συνθήκες που υπάρχει για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Στο επιπλέον αυτό πακέτο, θα περιλαμβάνεται η στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά για τις ενεργειακές τους ανάγκες, καθώς επίσης και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες όμως κατηγορίες πολιτών που πληρούν κάποια ειδικά κριτήρια, όπως π.χ. οι πυρόπληκτοι. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις σε βάθος διετίας ο πρωθυπουργός, αφού περιγράψει την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, θα αναφερθεί στις προτεραιότητες και θα αναλάβει τη δέσμευση ότι αυτές θα υλοποιηθούν, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα δώσει έμφαση επίσης και στο γεγονός από το 2023 και μετά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για την ελληνική οικονομία, μετά από μία 3ετία παρέκκλισης από αυτούς λόγω της πανδημίας.

Οι κυριότερες εξ αυτών που περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ:

• Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.

• Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.

• Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.

• Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.

• Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.

• Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.

• «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Τέλος να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ρόλο στο τελικό πακέτο των ανακοινώσεων θα διαδραματίσει και το περιεχόμενο των εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, την προσεχή Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο 3μηνο του 2021, που σύμφωνα τουλάχιστον προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 13%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / skai.gr


5 σχόλια στο άρθρο “ΔΕΘ: Το «πακέτο» μειώσεων φόρων και εισφορών – Το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη διετία που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

 1. Ολα λυμενα( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Ο ανερυθριαστος,ο ασυγκινητος,ο ανεμελος,ο δεν καταλαβε τιποτα,ο αναλγητος,ο δασοκαυσιτης,ο σπιτοκαυσιτης,ο ονειροκαυσιτης των ελληνων θα εξαγγειλει μετρα για τη δευτερη κυβερνητικη διετια στη Δ.Ε.Θ!!!!!
  Αφου εκαψε τη μιση ελλαδα στην πρωτη διετια με το τρυπιο επιτελικο του κρατος,συνεχιζει το καταστεοφικο εργο του με νεα πακετα θα,θα,θα απο βηματος της Διεθνους εκθεσεως!!!
  Σαν να μη συμβαινει τ ι π ο τ α !!!
  Ολα λυμενα,αργα τα ζατ( ζωα)!!
  Αν ειχες ιχνος ευαισθησιας,ψηγμα ανθωπιας,δειγμα πολιτικης ενσυναισθησης δεν θα πηγαινες στα εγκαινια της εκθεσεως,κοντρα στους καιρους,θα πηγαινες σ ενα χωριο της Ευβοιας,σ ενα χωριό του ο λ ο κ α υ τ ω μ α τ ο ς και με χαμηλο το εγωιστκο,απο γεννησιμιου σου,βλεμμα να ελεγες δυο λεξεις, δυο λογια συμπαραστααης στο χειμαζομενο,ταλαιπωρημενο,εξουθενωμενο ,απο την αντιμετωπιση των μεγαλων δυσκολιων ,λαό της κατακαμενης περιοχης!!
  Εσυ ομως θεσει και φυσει εγωιστης,εγωλατρης,εγωτικός,φίλαυτος και νάρκισσος θελεις να βρεθεις στα εγκαινια μετα των επιτελικών σαβουρωματων ,της κουστωδιας των αναξίων και τα χάλια και οι σταχτες που άφησες,κατω απ το χαλί!!
  Αληθεια εκει που θα πας και θα λες τα θα και θα και θα ,θα υπαρχουν και χιλιαδες ανθρωπου που θα σε χειροκροτουν;
  Αν ναι,καλα μας κανεις,καλα να παθουμε!!
  Ξεξαρφωτη κοινωνια!!!
  Οι ανθρωποι στο Δαμασι,στη Σαμο,στην Ευβοια κοιμουνται σε σκηνες,καηκαν ανθρωποι,ζωα,δαση,σπιτια,βιός,ονειρα και ελπιδες ανθρωπων και εσεις ετοιμαζετε τα χρυσα μαχαιροπηρουνα για τις δεξιωσεις στην εκθεση Θεσνικης!!!
  Ολα λυμενα,ολα πρίμα!!
  Και συ λαε βασανισμενε( επικαιρο) μην ξεχασεις να τον ξαναψηφίσεις!!
  Το ν διατηρειται οταν η επομενη λεξη αρχιζει απο κ,π,τ,ξ,ψ!!
  να τοΝ ξαναψηφισεις!!!Τραγικη ειρωνεια;

 2. Γκεσέμι( στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Εχεις μια παγκοσμια πρωτια,θα γραφτεις στο παγκοσμιο βιβλιο της πολιτικης κωμωδιας- τραγωδιας!!
  Διαλεξες μετα απο την ανικανοτητα σου να κυβερνησεις,εναν πρωην υπουργο να σε βγαλει απο τα αδιεξοδα και τις παταγωδεις αποτυχιες σου και Ω του θαυματος!!
  Ανακοινωσες στο πανελληνιο το νεο σχημα χωρις να ορκισθει ο υπουργος που θα σ εσωζε!!
  Πριν βαλει το ευλογητος ο Ιερωνυμος( αλλος ηταν) ειχαμε την πρωτη παραιτηση!!!
  Ακουγονται ακομα τα σπαρακτικα και κοροιδευτικα γελια του Κ.Καραμανλη του Α’ και του Α. Παπανδρεου,απο κει ψηλα που ειναι και βλεπουν και ακουνε σε τι χερια ,σε ποιον τιμονιερη επεσε ο τιτανικος Β’!!!
  Σου ξεφυγε το γκεσέμι,ο μπροσταρης,και το κοπαδι του επιτελικου σου ανθυποκράτους κινδυνευει να το φαει ο λυκος!!!
  Γκεσεμι απο το τουρκικο kosem= ενηλικο αρσενικο κατσικι,το τραγι που οδηγει το κοπαδι …..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.