Γεραπετρίτης: «Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση» – Τι είπε για Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις


 

Για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες πολιτών ρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, για να απαντήσει ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση, σημειώνοντας πως ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση. «Θα υπάρξει πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ακούει τα επιχειρήματα από όλες τις πλευρές, από τους πολίτες που θέλουν επέκταση του εμβολιαστικού ρεύματος και από εκείνους που δεν το επιθυμούν. «Το κράτος δεν μπορεί να είναι ακραία πατερναλιστικό. Κάποια στιγμή θα πρέπει και οι πολίτες να αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος και απέναντι στην κοινότητα. Η λογική δεν μπορεί να είναι το κράτος να επιβάλλει σε όλους τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι και θέμα συνείδησης. Από εκεί και πέρα το ζήτημα του ποσοστού του εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι αντικείμενο μελέτης και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε πως η Επιτροπή Βιοηθικής έχει εκφέρει ήδη γνώμη για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού η οποία λέει ότι θα πρέπει να εξαντλείται κάθε πιθανότητα προηγούμενης πειθούς. «Αυτή η γνώμη εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω γνωμοδότηση για νέες κατηγορίες. Επίσης σταδιακά τα εμβόλια λαμβάνουν οριστική άδεια όπως συνέβη ήδη με το εμβόλιο της Pfizer από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι που αναμένεται και για τα υπόλοιπα εμβόλια», σημείωσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως σημασία έχει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού λέγοντας πως ένα σημαντικό ποσοστό βρίσκεται μάλλον σε απροθυμία. Είπε επ’ αυτού ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε σημαντική αύξηση στα νέα ραντεβού για το πρώτο εμβόλιο και υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα δούμε τους αριθμούς των εμβολιασμών να ανεβαίνουν.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση για τους εργαζόμενους στην εστίαση να αντικατασταθούν τα δύο rapid test την εβδομάδα με υποχρεωτικό εμβολιασμό, απάντησε πως είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Είναι αντικείμενο μελέτης των ειδικών μας. Ακούω την κριτική ότι το χειμώνα στους κλειστούς χώρους στην εστίαση θα βρίσκονται εμβολιασμένοι πελάτες ή νοσήσαντες ενώ το προσωπικό μπορεί να μην έχει κάνει το εμβόλιο. Για το προσωπικό υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία και για τον εργαζόμενο τρόπος επιβίωσης. Υπάρχουν για τους εργαζόμενους πολύ αυστηρά μέτρα με δύο τεστ την εβδομάδα. Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα εξεταστούν μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε επίσης αν ο Σεπτέμβριος είναι ορόσημο για τις επόμενες αποφάσεις. «Ο ιός δεν υπακούει σε μοντέλα», απάντησε και πρόσθεσε πως κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα.
 

 
Επίσης για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τον εμβολιασμό τους στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίσης σημείωσε ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να ανεχθούν οριζόντιους περιορισμούς πλέον, ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους και ότι δεν θα ήταν ηθικά ορθό και πολιτικά σκόπιμο η κυβέρνηση να προβεί σε νέα κλεισίματα. Η εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε, πρέπει να παραμείνει ενεργή και όλοι να δείξουν την αναγκαία ευθύνη.

Με αφορμή τις χθεσινές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και το γεγονός ότι κόβονται άδειες υγειονομικών, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι δεν βιώνουμε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας καθώς ο ιός είναι εδώ και πολύ επιθετικός ενώ οι μεταλλάξεις δημιουργούν νέες συνθήκες. «Όλη η οικουμένη βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις. Οι υγειονομικοί έχουν επιδείξει στάση ευθύνης. Είναι αυτονόητο αυτός που υπηρετεί στο χώρο της υγείας πρώτος να δίνει το παράδειγμα και να διασφαλίζει συνθήκες υγείας. Ήταν αυτονόητη επιλογή να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός των υγειονομικών μονάδων. Θα υπάρξει άμεση αναπλήρωση όλων των κενών στις μονάδες υγείας. Θα υπάρξει σύντομα κατάλογος για να καλυφθούν τα κενά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ώστε να συνεχιστεί η παροχή υγείας στο βέλτιστο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Για τους Ναούς, είπε ότι στο χώρο της Εκκλησίας υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που έχουν να κάνουν με τη χωρητικότητα, την χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων και με ανώτατο όριο συμμετεχόντων. «Είναι ευαίσθητο ζήτημα γιατί αφορά τη θρησκευτική συνείδηση των πολιτών. Η Εκκλησία έχει τηρήσει το χρέος της για την εφαρμογή των μέτρων και για να μεταδίδεται το μήνυμα της ανάγκης του εμβολιασμού. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα άλλο πρόβλημα σε ότι αφορά τη λειτουργία των ναών», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν πλησιάζει η ώρα της απόδοσης ευθυνών για τις πρόσφατες πυρκαγιές και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, είπε ότι «αυτονοήτως αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού ο χρόνος και ο τρόπος του ανασχηματισμού». Σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και ότι είμαστε στο μέσο των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα και πως όταν έρθει η ώρα, ο πρωθυπουργός θα αποδώσει ευθύνες και θα προβεί στην όποια ανακατάταξη. «Το φθινόπωρο θα είναι σημαντικό όχι μόνο για τη διαχείριση των κρίσεων αλλά κυρίως για το μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα», τόνισε.

Επίσης με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων στα πανεπιστήμια ο υπουργός Επικρατείας έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά που πέτυχαν ενώ ρωτήθηκε αν θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της πρόσληψης και εκπαίδευσης. Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση η οποία όταν ολοκληρωθεί, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων», απάντησε.

Από το news247.gr


4 σχόλια στο άρθρο “Γεραπετρίτης: «Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση» – Τι είπε για Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις

 1. Ο Κωνσταντίνος Βαθιώτης, πρώην Αν. Καθηγητὴς Ποινικοῦ Δικαίου τοῦ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

  «Μὲ τὸν τρόπο ποὺ ἐξελίσσεται ὁ ἐμβολιασμὸς αὐτὴ τὴ στιγμὴ ἔχουμε εὐθύνη γιὰ ἀνθρωποκτονία ἀπὸ πρόθεση.Ὅταν ὀργανώνεις μαζικὸ ἐμβολιασμὸ καὶ ὑπάρχουν παρενέργειες, ποῦ βασίζεις τὴν πίστη σου ὅτι δὲν θὰ ἐπέλθει ὁ θάνατος;»

 2. Έλενα Μπερτα Αμαλιε " Λενι Ριφενσταλ( γερμανικα Helena Bertha Amalle " Leni" Riefenstahllll_(στελιος)

  - Edit

  Απαντήστε

  Γεραπετρίτης,ο Δούρειος ιππος της πολιτικης!!
  Ντυθηκε τον μανδύα του Πασοκ,χωρις ομως να εχει σχεση με το λαικό Πασοκ και κατω απο την καθηγητικη του τηβεννο κοχλάζει το μενος του φασισμου και του γκεμπελισμου!
  Το σκοτεινο του και ψυχρο και ” νεκρο” προσωπο του παραπεμπει σε πρωταγωνιστη της προπαγανδιστικης ταινίας γερμανικα” Triumph des Willens” ,στα ελληνικα” Ο θρίαμβος της θελησης”
  Εκει τον Γιόχεφ Γκαίμπελς τον υποδύεται ο Χανς Φρανκ!!!
  Στην ελληνικη εκδοση της ταινίας,τον ρόλο του Γιόχεφ υποδύεται ο Γεραπετριτης!!!
  τα φυσιογνωμικα χαρακτηριστικα δηλώνουν τα εσώψυχα!!
  Οι ανθρωποι γιαλατζι καθηγητουλάκο πειθονται με επιχειρηματα και οχι με υποχρεωτικότητες!!!
  Στον επερχόμενο ανασχηματισμο θα σου ανεθετα τα καθηκοντα του “θάπτου” της νεκράς απ ακρου εις άκρον Ελλαδος!!!

 3. Εσυ γεραπετριτη ησουν ενας καθηγητακος του πανεπιστημιου και εγω ενας καθηγητακος του Λυκειου,εσυ διαβαζες την Ιστορια ,επιλεκτικα και κρατουσες σημειωσεις ,ως φυλαχτα,σημειωσεις για γεγονοτα και προσωπα που αιματοκυλισαν την ανθρωποτητα,ε” εγω” διαβαζα την Ιστορια σφαιρικα προς γνωσιν και συμμορφωσιν και οταν εφτανα σε σελιδες με θηριωδίες των γερμανων,έ φ τ υ ν α στο χωμα και τις προσπερνούσα!!
  Εσυ φορούσες τήβεννο οταν πηγαινες στο αμφιθεατρο και εγω φορουσα μπλουτζι ,jeans α ν δ ρ ι κ ο !!
  Η τήβεννος δεν κανει τον καθηγητη!!
  Για να μην λεμε συνεχεια τα ρασα δεν κανουν τον Παπά….
  Απ αυτα που βλεπουμε στο επιτελικο σας Βατερλω……τα ράσα κανουν τον παπά!
  Χρονια πολλα γεραπετριτη για την σημερινη μεγαλη ε ο ρ τ ή,σε προτεινω να διαβασεις την βιογραφια του Αγιου Ιωαννου του Βαπτιστού και την καταληξη του,χωρίς να φταει εκεινος για το φρικτο του τέλος,εσεις μαλλον φταιτε…
  Μιας και εισαι καθηγητακος,ψαξε να βρεις,τι σημαινει η φραση” το δενρο που δεν δινει καρπους,το κοβουμε” ,ειναι επικαιρο λογω της σημερινης εορτης!!
  Κατω αριστερα ,στην εικονα του Αγιου Ιωαννου υπαρχει ενα τσεκουρι….παντως δεν ειναι το τσεκουρι του βοριδη με το οποιο ανα χειρας εκανε πορειες για περισσοτερη δημοκρατια και περισσοτερη ελευθερια!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.