Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: «Να σταματήσουν οι εκβιασμοί στην Mitsubishi στο εργοτάξιο της κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5»



Το Συνδικάτο μας από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού. Έχουμε απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σε κανένα εργοτάξιο στην περιοχή μας. Το προηγούμενο διάστημα αλλά και σήμερα απαιτήσαμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς: δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, παροχή όλων των απαραίτητων ΜΑΠ για την ανάσχεση διάδοσης του κορωνοϊού, ειδική μέριμνα για της ευπαθής ομάδες, αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς των εργαζομένων με συχνότερα δρομολόγια, ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού στα εργοτάξια, συχνότερους ελέγχους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κοκ. Πολλές εταιρίες μπροστά στα κέρδη τους αντιμετωπίζουν αυτά τα μέτρα ως κόστος δεν τα τηρούσαν και δεν τα τηρούν. 

Δεν θα δεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο σήμερα για την διάδοση του κορωνοϊού πως μια σειρά από επιχειρήσεις και εργοδότες έχουν εξαφανίσει τα μέτρα προστασίας λόγο της ύπαρξης του εμβολίου.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της Mitsubishi να ζητήσει από συνάδελφο να πραγματοποιεί καθημερινά pcr test με δικά του έξοδα (τουλάχιστον 50 ευρώ) επειδή είναι ανεμβολίαστος, και να τον απολύσει σε περίπτωση που  δεν εμβολιαστεί. (έχουν προχωρήσει σε γραπτή σύσταση για την απόλυση).

Εργοδοσία και κράτος ενώ δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο σε αυτή την κατεύθυνσή έρχονται τώρα στην λογική της ατομικής ευθύνης να ρίξουν την ευθύνη στους εργαζόμενους. Το γεγονός που καταγγέλλουμε έχει ως αφετηρία του το νόμο για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό», όπου με ευθύνη της κυβέρνησης δόθηκε αέρας στα πανιά των εργοδοτών για να προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε την εταιρία να σταματήσει τους εκβιασμούς και τις απειλές προς τους εργαζόμενους. Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε απόλυση συναδέλφου. 

Απαιτούμε άμεσα:

  • Εβδομαδιαία test στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτισης και παρακολούθησης.
  • Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλείμματα σε κατάλληλους χώρους κ.α.).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.