Επίσκεψη σε 5 κοινότητες του Β.Α. Βοΐου του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης



Κλεισώρεια, Ζώνη, Πολυκάστανο, Δάφνη και Αυγερινό επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο του  Δεκαπενταύγουστου ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.

Σκοπός των επισκέψεων ως συνήθως η επί τόπου αποτύπωση των προβλημάτων που φθάνουν εγγράφως στο γραφείο του, η συζήτηση με τους  Προέδρους και τους κατοίκους των τοπικών διαμερισμάτων και η αλληλοενημέρωση εν γένει για τα προβλήματα και τα έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται στην συγκεκριμένη τοπική κι ευρύτερη περιοχή.

  • Στην Κλεισώρεια των 20 κατοίκων συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γιάννη Παρτάλη στον οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την «ταλαιπωρία» του για να φθάσει στην κοινότητα λόγω της ελλειπέστατης σήμανσης των κατευθυντήριων πινακίδων προς τις πολυάριθμες κοινότητες του  Βοΐου, τις διαδρομές των οποίων γνωρίζουν μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι. Το πρόβλημα της σήμανσης ανέφερε ως χρόνιο αίτημα ο κ. Παρτάλης καθώς επίσης και ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν κυρίως για την αρωγή των μηχανημάτων της Π.Ε Κοζάνης προς επίλυση τους.
  • Στην Ζώνη ο Αντιπεριφερειάρχης περιηγήθηκε  από τον Πρόεδρο Γιώργο Τσιγαρίδα στους στενούς δρόμους με τα πετρόκτιστα και στον άνω οικισμό με τα νέα κτίσματα των είκοσι οικοπέδων που παραχωρήθηκαν από την κοινότητα (κτίστηκαν και τα 20!) για να φέρουν κόσμο στο χωριό.

Συνομίλησε με την μικρή κόρη του η οποία είναι και η μοναδική μαθήτρια του Δημοτικού που πηγαινοέρχεται καθημερινά με ταξί από και προς το Τσοτύλι.

Είναι εντυπωσιακό πάντως το γεγονός πως η Ζώνη των 33 κατοίκων υποδέχεται τους θερινούς μήνες  περίπου 300 άτομα που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στις μεγαλουπόλεις της χώρας και του εξωτερικού.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την Ζώνη παραμένει ο χωματόδρομος που την συνδέει με το Πολυκάστανο και ο οποίος  κόβει κατά το ήμισυ και πλέον την πρόσβαση στην Ζώνη ταλαιπωρώντας ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση τόσο τους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους που τον χρησιμοποιούν από ανάγκη όσο και τους επισκέπτες της πανέμορφης κοινότητας.

Ο κ. Τσιούμαρης ενημέρωσε τον Πρόεδρο πως αναζήτησε παλιά μελέτη της ΑΝΚΟ προς επικαιροποίηση και προτίθεται να την εντάξει άμεσα στο τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. Κοζάνης καθ’ όσον εκτιμά την αναγκαιότητα του έργου που αποτελεί άλλωστε και αίτημα όλων των όμορων κοινοτήτων.

Διανύοντας την δύσβατη αυτή διαδρομή ο κ.Τσιούμαρης συνάντησε παρέα θερινών επισκεπτών της Ζώνης που περπατώντας κατευθύνονταν για επίσκεψη στο Πολυκάστανο.   

  •  Στην Δάφνη (που κινδυνεύεις να την προσπεράσεις από τον κεντρικό δρόμο επίσης λόγω έλλειψης σήμανσης) η συζήτηση με τον ανήσυχο Πρόεδρο Κώστα Παπαδόπουλο για κάποια έργα πνοής και καθημερινότητας που θα φέρουν κόσμο στην όμορφη κοινότητα των 31 κατοίκων.

Ευτύχημα για την κοινότητα το εργαστήρι ψηφιδωτών και Αγιογραφίας της Όλγας και του ντόπιου Γιάννη Παπαδόπουλου που φιλοδοξεί να συμβάλλει (και το πράττει ήδη) στην προσέλκυση επισκεπτών, μαθητών, συμποσίων τέχνης  ενισχύοντας την επισκεψιμότητα στην Τοπική Κοινότητα.

 

 

Μεγάλη ανακούφιση στους κατοίκους προσέφερε η πρόσφατη λειτουργία καφενείου-ταβέρνας δίνοντας διέξοδο σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις σε μια δεσπόζουσα πλευρά της κοινότητας.

  • Στο Πολυκάστανο, το χωριό με την σπάνια ομοιογένεια των πετρόκτιστων που διεκδικούν επίσης τα σκήπτρα της μαστορικής τέχνης, ο νεαρός και αεικίνητος Πρόεδρος Στέργιος Παλάντζας εξέθεσε τα προβλήματα αλλά και την αγωνία του για την βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης.

Η προς κατασκευή ξενοδοχειακή μονάδα μέσα στον οικισμό, με φιλόδοξη στόχευση κυρίως στον συνεδριακό τουρισμό, έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες τόσο του Προέδρου όσο και του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στην εγκαταλελειμμένη κοινότητα.

Θερμός υποστηρικτής του έργου της οδικής σύνδεσης με την Ζώνη και ο Πρόεδρος του Πολυκάστανου.

Αδιαμφισβήτητη πνοή στην κοινωνική ζωή της κοινότητας προσφέρει η ξακουστή ταβέρνα του Τόλη που τόσο με τα εδέσματα όσο και  με την πανοραμική της θέση κατόρθωσε να προσελκύσει πληθώρα εκδηλώσεων και πολλούς «εκλεκτικούς» από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από μακρινά σημεία της χώρας!

  • Στον Αυγερινό (που κάποιοι ονομάζουν το Νυμφαίον του Βοΐου) ο πολυάσχολος Πρόεδρος Χρήστος Γκίνης έκανε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία και την παράδοση της κοινότητα ενώ αναφέρθηκε στις προθέσεις και τ΄ όραμά του για την ανάπτυξη της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής ζητώντας την αρωγή της Περιφέρειας σε τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Μεγάλη και θετική έκπληξη προκάλεσε στον κ. Τσιούμαρη το καφενείο-ψησταριά του Προέδρου στην επιβλητική πλατεία της κοινότητας, που το μετέτρεψε σε «μουσείο» με ιστορικές φωτογραφίες όλων των εποχών και κειμήλια, παραδοσιακές στολές και ντοκουμέντα διεκδικώντας μία πρωτοτυπία στους χώρους εστίασης, αναψυχής και πολιτισμού στην χώρα μας.

Αξιοσημείωτα σημαντική επίσης για τους επισκέπτες της περιοχής και η ύπαρξη της μικρής ξενοδοχειακής μονάδας με εστίαση «Ηλέκτρα» στην είσοδο του χωριού με θέα τα πετρόκτιστα του Αυγερινού.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Τσιούμαρης ανέφερε στους κ.κ. Προέδρους:

  • Την εργολαβία του 1.850.000 € για την συντήρηση – βελτίωση οδοποιίας Νεάπολης – Πενταλόφου και όλων των διαδρομών  που ξεκινάει άμεσα
  • Το έργο της Β΄ και κυρίως της Γ΄ φάσης του έργου «Υποδομές για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Κοζάνης» που θα δώσει πνοή κυρίως στους γεωργοκτηνοτρόφους και σε άλλους επαγγελματίες 
  • Τα εμβληματικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων ολόκληρου του Βοΐου (φράγμα Πλακίδας, τυροκομείο Νεάπολης, περιπατητικά μονοπάτια κ.λ.π.)

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Επίσκεψη σε 5 κοινότητες του Β.Α. Βοΐου του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.