Στο Βελβεντό το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω



Αφίχθη στο Βελβεντό (31-7-2021) και φιλοξενείται στην Ενορία του, το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Εκφράζουμε ευχαριστίες στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και στον Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Διονυσίου Μάξιμο, για την άδεια και την δυνατότητα, μέσα στο πλαίσιο της εκκλησιολογίας, ελεύσεως στο Βελβεντό, υποδοχής και φιλοξενίας, ως οικοδεσπότη, ιερού λειψάνου του αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Ναό του και στην Ενορία του.

Η μεταφορά του ιερού λειψάνου έγινε από τον π. Κωνσταντίνο εφημέριο του Ιερού Ναού, με τη συνοδεία του Μιχάλη Μπικάκη.

Η υποδοχή έγινε στα προπύλαια του ιερού Ναού με την τήρηση, εντός και εκτός Ναού, του υγειονομικού πρωτόκολλου εξαιτίας της πανδημίας του απειλητικού ιού.

Στην υποδοχή παρέστη ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, o περιφερειακός Σύμβουλος Μενέλαος Μακρυγιάννης, δημοτικοί και κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί νηπιαγωγείων, δημοτικού σχολείου, γυμνασίου, λυκείου Βελβεντού, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ, πολλοί πιστοί, νέοι γονείς με τα παιδιά τους.

Το ιερό λείψανο εισήχθη στον ιερό Ναό, όπου ψάλαμε τον Μέγα Εσπερινό με την Αρτοκλασία.

Οι πιστοί ασπάστηκαν με ευλάβεια το ιερό λείψανο (τον Άγιο) και πήραν ευλογία, χαρά, θάρρος, ελπίδα για την υπερνίκηση των δυσκολιών και των εμποδίων, όσων που με την (ασύνειδη) υποταγή στις επιταγές του δαίμονα της αποκοπής και της αποσύνδεσης, που είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός του ανθρώπου, αποσυνθέτουν (λελογισμένα ή αλόγιστα) την γλυκιά ενότητα (στους μικρούς ή στους μεγαλύτερους κοινοτικούς και κοινωνικούς πυρήνες) και αποστερούν τη χαρά (= δωρεά του Θεού στους ανθρώπους, ‘’Χαίρετε!’’, ήταν πρώτος ο χαιρετισμός του αναστημένου Χριστού), από τους ανθρώπους.
 

 
Στα χρόνια του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (1524 μ.Χ. η παρουσία του στον Τίμιο Πρόδρομο της Βέροιας, απ’ όπου περιέτρεχε, ως πρόδρομος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όλα τα παραποτάμια του Αλιάκμονα και τα ορεινά των Πιερίων ορέων χωριά και εμψύχωνε τους υπόδουλους Ρωμιούς επάνω στην ελληνικότητα και την ορθόδοξη πίστη) είχε επικαθήσει επάνω στο Γένος η Τουρκοκρατία. Στις μέρες μας έχει επικαθήσει επάνω στο ανθρώπινο γένος η επιδημία του φονικού ιού.

Ευχαριστίες στους ψάλτες (Γιάννη Τζινίκο, Γιάννη Παπαγόρα, Γιώργο Σεραφείμ, Βασίλη Καρανώτα, Αριστείδη Σταμάτη, Δήμητρα Κίτση, Γιώργο Στεργιόπουλο, Τάκη Στεφανόπουλο), στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (Περικλή Παπαγεωργίου, Άννα Κρομμύδα, Ολυμπία Δουλδούρα, Θεοδώρα Κακούλη, Θεοδώρα Δελνιώτη-νεωκόρο), στη Φιλόπτωχο (Άννα Γεωργάκη, Άννα Παπαδημητρίου, Ανθούλα Παπαγόρα) στους κηπουρούς (Γιάννη Ζανδέ, Αργύρη Τέτο), στον ηλεκτρολόγο Γιάννη Μπαλάνη, στο συνεργείο καθαριότητος του Δήμου Βελβεντού και της Κοινότητας Βελβεντού.

Το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου θα παραμείνει στο Ναό του στο Βελβεντό μέχρι την Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021, οπότε μετά τη Θεία Λειτουργία θα επιστραφεί στην έδρα του, στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Μεγαλυνάριον:
Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε. (Ι.Π.)

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.