Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε αν έχετε κιρσούς



Η υγεία των αγγείων του σώματος επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες. 

Τα υγιή αγγεία διατηρούν την ελαστικότητά τους επιτρέποντας στο αίμα να ρέει με ευκολία, αποτρέποντας την εμφάνιση φλεβικών νόσων, όπως είναι οι κιρσοι και η φλεβική ανεπάρκεια. 

Άλλωστε, είναι επιβεβαιωμένο πως μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά με ταυτόχρονη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, περιορίζει τις πιθανότητες για την εμφάνιση κιρσών. 

Αυτό συμβαίνει διότι με αυτό το μοντέλο διατροφής τα αγγεία λειτουργούν σωστά και έτσι δεν εναποτίθενται λιπίδια στα τοιχώματά τους, διατηρώντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και γενικότερα των λιπιδίων στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν λοιπόν, επιδιώκετε να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε κιρσούς στα πόδια σας, δείτε παρακάτω τι χρειάζεται να τρώτε και τι να αποφεύγετε.

Λαχανικά και φρούτα στο μισό του πιάτου

Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζεται να καταλαμβάνουν τη μισή μερίδα από κάθε γεύμα σας. Στα λαχανικά δεν περιλαμβάνονται οι πατάτες λόγω επιπτώσεών τους στο σάκχαρο του αίματος. Ακόμη, έχετε κατά νου πως η ποικιλία και τα διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών μπορεί να διασφαλίσει την πλήρη κάλυψη του οργανισμού στις ανάγκες του. 

Δημητριακά ολικής άλεσης στο ¼ του πιάτου

Τα δημητριακά ολικής άλεσης παρασκευάζονται από το άλεσμα ολόκληρων των σπόρων των δημητριακών και των 3 τμημάτων τους γι αυτό είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με τα επεξεργασμένα. Περιέχουν δε, μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. 
 

 
Γι αυτό στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφικής ρουτίνας, τα δημητριακά ολικής άλεσης χρειάζεται να καταλαμβάνουν το ¼ του πιάτου, τα οποία είναι: ολικής άλεσης κριθάρι, σιτάρι, σπόροι σίτου, κινόα, βρώμη, καστανό ρύζι, καθώς επίσης και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, όπως τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Πρωτεΐνες στο ¼ του πιάτου & φυτικά έλαια

Οι πρωτεΐνες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό και συνιστούν τα δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα. Συμβάλλουν δε, στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών στο σώμα.

Τα πουλερικά, τα ψάρια αλλά και τα όσπρια αποτελούν υγιεινές πηγές για να λαμβάνετε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε. Αναμειγνύονται ιδανικά με σαλάτες αλλά συνίσταται η αποφυγή επεξεργασμένων κρεάτων όπως το μπέικον και τα λουκάνικα. Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με αναιμία στον οργανισμό, καλό είναι να περιορίζετε όσο μπορείτε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. 

Τα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σόγια) δεν πρέπει να απέχουν από το πιάτο της υγιεινής διατροφής σας, αλλά πάντα με μέτρο. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια, που περιέχουν ανθυγιεινά τρανς λιπαρά. Προσοχή! Χαμηλά λιπαρά δεν σημαίνει απαραίτητα και υγιεινά λιπαρά. 

Άφθονο νερό, χυμοί με μέτρο

Αποφεύγετε συστηματικά την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και αναψυκτικών. Συνοδεύστε τα γεύματά σας με νερό ή λίγο κρασί, και το πρωινό ή το απογευματινό σας με τσάι και καφέ. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνιστάται σε μία με δύο μερίδες την ημέρα ενώ, επισημαίνεται ότι η κατανάλωση χυμών δεν πρέπει να ξεπερνάει το ένα ποτήρι την ημέρα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.