Λίγα πράγματα και φέτος για τον τουρισμό – Ανησυχητικά τα νέα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου



Όσοι τρέφαμε προσδοκίες για ένα ανέμελο καλοκαίρι, δυστυχώς απογοητευόμαστε. Ακόμη περισσότερο θα απογοητευτούν εκείνοι που προσδοκούσαν έσοδα από τον τουρισμό είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επιχειρηματίες.

Όλα δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι μια από τα ίδια με πέρυσι. Περιοριστικά μέτρα, φόβος, αβεβαιότητα και δυσάρεστα νέα καθημερινά για την νέα επέλαση της πανδημίας. Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, πιθανή αύξηση νοσούντων, πίεση στα νοσοκομεία, θάνατοι και όλα τα συμπαραμαρτούντα, συνθέτουν ένα σκοτεινό τοπίο μέσα στο οποίο ουδείς μπορεί να χαλαρώσει και να χαρεί με ξεγνοιασιά τον ήλιο και την θάλασσα

Το αγχωμένο και στερημένο καλοκαίρι που θα ζήσουμε και φέτος, θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, όσο κι αν αφήσει κατάλοιπα στην κακιά μας διάθεση και την πεσμένη ψυχολογία. Εκείνο που θα είναι πολύ δύσκολο να το προσπεράσουμε -ως κοινωνία- είναι η οικονομική καταστροφή των ανθρώπων του τουρισμού.

Η επονομαζόμενη –και ορθά- «βαριά βιομηχανία», για δεύτερο συνεχή χρόνο, φυτοζωεί.

Τα μεγάλα λόγια για εκτίναξη των αφίξεων, είχαν υποχρεώσει όλους όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό, να ετοιμαστούν επενδύοντας ό, τι χρειαζόταν, ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν μεγάλο αριθμό τουριστών, που θα ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν γιορτάζοντας το τέλος της πανδημίας και ξορκίζοντας τους περιορισμούς που υπέστησαν έναν χρόνο τώρα.

Όμως φευ!

Οι ελπίδες αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα.

Λίγοι τουρίστες και αυτοί τρομαγμένοι, και διστακτικοί στο να ξοδέψουν σε διασκέδαση και έντονη ζωή. Ίσα ίσα να πληρώσουν ένα δωμάτιο και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, αποφεύγοντας beach bar, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, ταβέρνες, συναθροίσεις σε εμπορικά μαγαζιά, πανηγύρια.

Ακόμη δεν έκλεισε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και τα νέα από την τουριστική βιομηχανία, είναι εξόχως ανησυχητικά. Απολύσεις προσωπικού, γκρίνιες, παράπονα, πίεση στην κυβέρνηση να ανοίξει διάπλατα τα σύνορα περιορίζοντας στο ελάχιστο τους ελέγχους…

Θα μπορούσε να συζητηθεί οτιδήποτε, αλλά η περσινή εμπειρία μάς έμαθε πως η χαλαρότητα χάριν του τουρισμού πληρώνεται πολύ ακριβά στους μήνες που θα ακολουθήσουν. (Ποιος μπορεί να ξεχάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ξέσπασε ορμητικά μετά την έκρηξη κρουσμάτων τους θερινούς μήνες;).

Αντί μάλιστα να υπάρξει περαιτέρω σταδιακή ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, οι ειδικοί πιέζουν για επιστροφή της προστατευτικής μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, αυστηροποίηση των ελέγχων στις μετακινήσεις, σκληρά πρωτόκολλα στην λειτουργία της εστίασης (όχι όρθιοι, κλείσιμο από την πρώτη παράβαση κλπ).

Κοντολογίς, χειρότερα από πέρυσι…

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Μακεδονία της Κυριακής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.