Τεχνικά έργα 3.912.400 ευρώ που υλοποιούνται στην Π.Ε. Καστοριάς επισκέφτηκε ο Γιώργος Κασαπίδης



Επιτόπια επίσκεψη σε τεχνικά έργα που υλοποιούνται στην Π.Ε. Καστοριάς πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, την Τρίτη 06 Ιουλίου 2021. Μαζί τους βρισκόταν η Aντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Καλλιόπη Κυριακίδου, o Aντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Νικόλαος Λυσσαρίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη και Θωμάς Μάνος, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Πασχάλης Οικονομίδης, η Προϊσταμένη Συγκοινωνιακών Έργων Βασιλική Σιδηροπούλου, ο Προϊστάμενος Δομών Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Δόλλας και υπηρεσιακά στελέχη.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την πρόοδο των παρακάτω έργων:

  • Συντήρηση του Διοικητηρίου της Π.Ε. Καστοριάς, προϋπολογισμού 234.000€. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επομένου έτους. Αφορά διάφορες παρεμβάσεις στο Διοικητήριο, όπως: ανακαίνιση των WC και προσθήκη νέων, μεταξύ των οποίων και ΑΜΕΑ. Διαμόρφωση του computer room. Υγρομόνωση του δώματος του ισογείου και προσθήκη κιγκλιδωμάτων για την παρεμπόδιση της πρόσβασης στο δώμα.  Ανακαίνιση των βερνικωμάτων των εξωτερικών ξύλινων επιφανειών, παρεμβάσεις στην αίθουσα του αμφιθεάτρου, τοποθέτηση υδρορροών περιμετρικά της στέγης και των κατεβασιών, καθώς και τις απαραίτητες εργασίες ώστε να πιστοποιηθεί η πυρασφάλεια του κτιρίου.
  • Συντήρηση Ασφαλτοστρώσεων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, προϋπολογισμού 700.000€.  Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε δεκατρία σημεία. Επισκέφτηκαν τη θέση του «Στρατοπέδου 574» όπου σε μήκος 380,00 μέτρων θα γίνει ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα με αντιολισθηρή ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας, κατασκευή επενδεδυμένης τριγωνικής τάφρου, κατασκευή τεχνικού εξόδου σε υφιστάμενο τεχνικό ομβρίων, διαγράμμιση του κόμβου με ψυχροπλαστικά υλικά και του υπόλοιπου τμήματος με ανακλαστική βαφή. Παράλληλα, θα γίνει σήμανση και ηλεκτροφωτισμός του κόμβου με φωτιστικά σώματα τύπου Led. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει ακόμη παρεμβάσεις και συντηρήσεις επί των Επαρχιακών Οδών: Καστοριάς-Νεστορίου (Ε.Ο. 9), της παλιάς Εθνικής Οδού (Ε.Ο. 15) Καστοριάς-Κοζάνης, Μηλίτσας-Κωσταραζίου (Ε.Ο. 27), Άργους Ορεστικού -Χιλιοδένδρου (Ε.Ο. 8) και Καστοριάς -Βιτσίου(Ε.Ο. 22).
  • Διαγράμμιση των  οριογραμμών στο επαρχιακό οδικό Δίκτυο και κατασκευή ηχητικών λωρίδων στις περιοχές Δισπηλιό, Χιλιόδενδρο, Κολοκυνθού και Καλοχώρι,  προϋπολογισμού 150.000€. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει εργασίες στους οδικούς άξονες:  Λαχανόκηποι –Πεντάβρυσος (Ε.Ο.7), Άργος Ορεστικό –Χιλιόδενδρο (Ε.Ο.8), κόμβος Κολοκυνθούς –Ποριά –Ομορφοκκλησιά (Ε.Ο. 10), Λεύκη–Κορομηλιά, Διαγράμμιση κόμβου Κορομηλιάς (Ε.Ο. 19), Διασταύρωση Εθνικής Οδού 15 – Γέρμας (Ε.Ο. 28), Κάτω Πτεριά –Διποταμία, Διαγράμμιση κόμβου Κάτω Πτεριάς (Εθν. Ο. 15),  Διαγράμμιση κόμβου στο ύψος της D.M. (Εθν.Ο.15), Διαγράμμιση κόμβου στο Γκιόλε.
  • Καθαρισμός τάφρων και πρανών από την βλάστηση, προϋπολογισμού 74.000€. Επισκέφτηκαν τις περιοχές Οινόη – Αγία Κυριακή, όπου έγιναν εργασίες καθαρισμού δεξιά και αριστερά του δρόμου, όπου υπήρχε έντονη αυτοφυή βλάστηση, ώστε να βελτιωθεί η ορατότητα στην κυκλοφορία των διερχόμενων οδηγών αλλά και η ορατότητα της σήμανσης του δρόμου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην απορροή των όμβριων υδάτων.
  • Καθαρισμοί ρεμάτων από χειμαρολάβα, διευθετήσεις και αποκαταστάσεις, προϋπολογισμού 626.000€. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και η επίσκεψη αφορούσε τη γέφυρα Μεσοποταμίας – Χιλιοδένδρου, όπου έγινε κατασκευή αναχωμάτων και θα γίνει αναβαθμός για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
  • Αντιπλημμυρική προστασία, καθαρισμοί, διευθετήσεις, αποκαταστάσεις από χειμαρολάβα στην Π.Ε Καστοριάς, προϋπολογισμού 690.000 ευρώ. Επισκέφτηκαν το Κρανοχώρι, όπου κατασκευάστηκαν συρματοκιβώτια και έγινε διευθέτηση της κοίτης του ποταμού. 
  • Συντήρηση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ε.Ο. 6 προς Λάγκα-Βράχο, προϋπολογισμού 200.000€. Επισκέφτηκαν διάφορα σημεία, μεταξύ των οποίων  και τους Λαχανόκηπους. Επέβλεψαν τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του οδικού δικτύου.

Παράλληλα, επισκέφτηκαν καλλιέργειες φασολιών, όπου διαπιστώθηκε από κοντά η καταστροφή που έχει επέλθει στη φετινή παραγωγή, καθώς οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων  δέκα ημερών, που έχει κατά τόπους φτάσει τους 39,4 οC  βαθμούς  κελσίου έχει επιφέρει ολοκληρωτική πτώση των ανθών και καθόλου καρπόδεση. 

«Θα πρέπει το χρόνιο και δίκαιο αίτημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ να ικανοποιηθεί, δίνοντας το δικαίωμα Αναγγελίας ζημίας στους παραγωγούς φασολιού της Π.Ε. Καστοριάς για να αποκατασταθεί η μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, βλέποντας το μέγεθος της ζημίας.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου οικισμού Αγίας Άννας, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Ενίσχυσης των λιθοδομών – Επισκευής Στέγης, προϋπολογισμού 38.400€. Οι εργασίες περιλάμβαναν την αντικατάσταση της στέγης, την ενίσχυση των λιθοδομών και τις παρεμβάσεις για την προστασία των θεμελίων του ναού από την υγρασία.

Η Ιερά Μονή Τσούκας στην Αγία Άννα, ήταν το τελευταίο έργο που επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 1.200.000€. Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και ανάπλαση του μοναστηριακού συγκροτήματος.  Θα γίνουν αποκαταστάσεις των τριών ιστάμενων διατηρητέων κτιρίων, διαμόρφωση – ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου, δυνατότητα πρόσβασης ατόμων ΑΜΕΑ στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται στην κορυφή του συγκροτήματος, διαμόρφωση της διαδρομής κατάβασης στα υπόλοιπα κτίρια και διασφάλιση της ευστάθειας της βραχομάζας που δεσπόζει στον χώρο του μοναστηριού.

Η υλοποίηση των ανωτέρω έργων είναι στην κατεύθυνση της προσπάθειας που καταβάλλει η Περιφερειακή Αρχή για την αναβάθμιση των οδικών υποδομών στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, την ανάδειξη του τουρισμού και την ανάπτυξη δράσεων που άπτονται της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της προστασίας των φυσικών πόρων και της ανθρωπογενούς δραστηριότητας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.