Σε έξαρση οι ηλεκτρονικές απάτες: Νέα απόπειρα σε επιχειρηματία στην Κοζάνη – Πως δρουν οι αετονύχηδες



Θερίζουν οι ηλεκτρονικές απάτες με μια ιδιαίτερη έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Πολλοί επιχειρηματίες η και πολίτες ακόμη, πέφτουν θύματα μιας ηλεκτρονικής απάτης μέσω τραπεζικής συναλλαγής.

Επιχειρηματίας από την Κοζάνη, έγινε δέκτης μια τέτοιου είδους απόπειρας, με την προσπάθεια των δραστών να τους εξαπατήσουν η οποία στο τέλος ήταν άκαρπη.

Το γεγονός ότι ήταν ενήμεροι για το θέμα, στάθηκε σωτήριο για τους ίδιους.

Όπως περιγράφουν στο KOZANILIFE.GR, την Πέμπτη 1 Ιουλίου, δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα στην επιχείρηση τους από άγνωστο ο οποίος παρίστανε πελάτη τους αρχικά και ζητώντας να πραγματοποιήσει μια κατάθεση.

Για καλή τους τύχη και λόγω του γεγονότος ότι το κατάστημα είναι οικογενειακή επιχείρηση, ο δράστης χρειάστηκε να μιλήσει με αρκετά άτομα, προκειμένου να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, κάνοντας τον δράστη «πάσα» εν αγνοία τους ο ένας στον άλλο.

Η αρχική άγνοια των υποψηφίων θυμάτων, στάθηκε ικανή να “φρενάρει” τις ορέξεις των αετονύχηδων. Το αποτέλεσμα ήταν αφού ο δράστης δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις ερωτήσεις των ανθρώπων της επιχείρησης, να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αφού ο ίδιος έλεγε δυσνόητες δικαιολογίες.

Στη συνέχεια αφού κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται, τον προσκάλεσαν από το κατάστημα τους, όπου προφανώς και δεν εμφανίστηκε.

Ο τρόπος που δρουν οι δράστες είναι ο εξής: Αρχικά τηλεφωνούν στην επιχείρηση, ζητώντας να πραγματοποιήσουν μια κατάθεση παριστάνοντας πελάτη η προμηθευτή. Π.χ. το ποσό της τάξεως των 250 ευρώ . Σε δεύτερο χρόνο, επικαλούνται ότι εκ παραδρομής κατέθεσαν το ποσό με ένα μηδενικό επιπλέον , π.χ. 2500 ευρώ και ζητούν από το θύμα να τους επιστρέψει το υπόλοιπο ποσό της κατάθεσης.

Προσοχή χρειάζεται το γεγονός ότι στέλνουν αποδεικτικό της κατάθεσης για να γίνουν πιο πειστικοί. Στην ουσία, βγάζουν μια φωτογραφία την κατάθεση πριν την οριστικοποίηση της κατάθεσης και το στέλνουν στο θύμα με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να εξαπατώνται.

Στην πραγματικότητα η κατάθεση δεν πραγματοποιείται ποτέ και με αυτό τον τρόπο κάνουν φτερά τα χρήματα.

Οι πιο ενδεδειγμένες μέρες για τους δράστες είναι τα τέλη της εβδομάδας, όπου επικαλούνται ότι η κατάθεση μπορεί να μη φαίνεται ακόμα στον λογαριασμό του θύματος και χρειάζεται 2-3 ημέρες, ενώ όταν το θύμα θα πάει στην τράπεζα πχ την Δευτέρα να διασταυρώσει την κατάθεση, δεν θα υπάρχει προφανώς κανένα κατατεθειμένο πόσο .

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι πολίτες και στις προσωπικές τους ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπου με παρόμοιο τρόπο εξαπατώνται αγοράζοντας ή πουλώντας κάποιο αντικείμενο, όπου εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

-Δεν πραγματοποιείτε ποτέ ηλεκτρονική συναλλαγή αν δεν είστε σίγουροι για την ταυτότητα του άλλου συναλλασσόμενου.

-Αποφεύγετε να πραγματοποιείτε συναλλαγές τις ημέρες που οι τράπεζες είναι κλειστές

-Οι τράπεζες ποτέ δεν θα στείλουν ενεργό link για επιβεβαίωση κωδικών και user name, όπου είναι ο τρόπος με τον οποίο παραβιάζουν τον λογαριασμό του θύματος και τον χρησιμοποιούν είτε για να τραβήξουν χρήματα από το θύμα, είτε για να μεταφέρουν τα χρήματα της απάτης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται απέναντι στο νόμο ανυποψίαστοι πολίτες.

Πρόκειται για σωρεία ηλεκτρονικών απατών προς επιχειρήσεις και πολίτες όπου τα ίχνη των δραστών είναι μηδενικά, με αποτέλεσμα να μη μπορεί η Ασφάλεια να φτάσει στα ίχνη των δραστών .

Η Αστυνομία Κοζάνης, εφιστά την προσοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων .

Σε κάθε είδους ενδεχόμενης απάτης, οι πολίτες πρέπει να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία της περιοχής, ενώ θα πρέπει να είναι φειδωλοί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους.

Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.