Παράκληση με Αρτοκλασία στο Βελβεντό για τους μαθητές που διαγωνίζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις



Παράκληση με Αρτοκλασία τελέσαμε (10-6-2021) στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού (με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου) για τους μαθητές μας, που διαγωνίζονται για την είσοδό τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Στην ιερή Ακολουθία προσήλθαν οι μαθητές και οι μαθήτριες (υποψήφιοι όλοι) του Λυκείου Βελβεντού, η λυκειάρχης Άρτεμις Σερδάκη, καθηγητές, δάσκαλοι, καθώς και πολλοί γονείς (σχεδόν όλοι) των διαγωνιζόμενων παιδιών.

Η Παράκληση που ψάλαμε λέγεται ‘’Κανών Παρακλητικός εις τον Δεσπότην Χριστόν υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις’’, Ποίημα Αρχιμανδρίτου Ιωήλ Φραγκάκου (νυν Μητροπολίτου Εδέσσης). Η Παράκληση ολοκληρώνεται με το Απολυτίκιο της Πεντηκοστής: ‘’Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών’’, με την αίτηση: ‘’.. υπέρ του ελθείν Κύριον τον Θεόν βοηθόν εν ταις προσπαθείαις και τοις αγώσιν αυτών’’ (των μαθητών) και με την Ευχή: ‘’.. Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού του ζώντος, .. Απέλασον απ’ αυτών πάσαν κακόνοιαν, αγνωσίαν, ραθυμίαν τε και απόγνωσιν. Φώτισον αυτών τον νουν εις το ειδέναι έκαστος την ορθότητα των σκέψεων και των γραφομένων αυτού εν ταις εξετάσεσιν..’’.

Λόγω γιορτής (Πέμπτη της Αναλήψεως) ψάλαμε και το Απολυτίκιο της εορτής: ‘’Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους Μαθητάς..’’. Με την Ανάληψή Του ο Χριστός ‘’χαροποιεί’’ τους Μαθητές ‘’τη επαγγελία του αγίου Πνεύματος’’. Γονείς: Μη στερείτε από τα παιδιά σας την ολοκληρωμένη χαρά.

Μέσα από την ανακοίνωση αυτή μεταφέρω την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου προς τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων της Α.Π.Β. (Βελβεντού, Πλατανορρεύματος, και περιοχής Βαθυλάκκου) στους καθηγητές, δασκάλους, νηπιαγωγούς, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.

Το αίτημά μας υπέρ των διαγωνιζόμενων μαθητών απευθύνεται προς ‘’τον των φώτων παροχέα’’ (Στιχηρό Προσόμοιο. Κυριακή του Τυφλού Εσπέρας). Ο Χριστός είναι ‘’το φως το αληθινόν, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον’’.

Με όλα αυτά επιζητούμε το φωτισμό σχετικά με τον εαυτό μας, το συνάνθρωπο και τον κόσμο.

Το φως, η ειρήνη και η χαρά του Χριστού ευχόμαστε (και προσευχόμαστε) να προσλαμβάνονται από τους μαθητές – παιδιά μας, τώρα στις εξετάσεις και πάντα στη ζωή τους. Και να τα μεταδίδουν ασταμάτητα στα περιβάλλοντά τους.

Καλό φωτισμό και καλή επιτυχία, παιδιά!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.