Ελληνική Λύση: «Άκαιρη και άνευ αντικειμένου η εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Δυτική Μακεδονία»



Σύμφωνα με ενημέρωση των πολιτών της Φλώρινας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, άκαιρη και άνευ αντικειμένου κρίνεται η εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Δυτική Μακεδονία. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, αφενός, λόγω της ύπαρξης ενός ήδη εκτενούς δικτύου 14 σταθμών μέτρησης της ρύπανσης στον ενεργειακό άξονα της Περιφερείας Δυτικής Μακεδονίας, και αφετέρου, λόγω της κυβερνητικής εμμονής περί διακοπής λειτουργίας όλων των λιγνιτικών Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το 2023.

Το θέμα προέκυψε μετά την κατάθεση προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μιας προκήρυξης διαγωνισμού για την «Προμήθεια και εγκατάσταση 3 σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» μέσω του μεριδίου κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την εν λόγω Περιφέρεια, με προϋπολογισμό 500.000,00 €. Το εν λόγω έργο βασιζόταν σε Υπουργική Απόφαση του 2013 (ΦΕΚ 3272Β/23-12-2013) με τίτλο: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», που εκ των πραγμάτων, σχετίζονταν άμεσα με την λειτουργία των λιγνιτικών Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ακυρωθεί η ως άνω επικείμενη εγκατάσταση των αχρείαστων Σταθμών Μέτρησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας, στην Δυτική Μακεδονία, ώστε να εξοικονομηθούν τα σχετικά ποσά, τα οποία θα κατέληγαν σε ένα έργο άνευ ουσίας και αντικειμένου, δεδομένης της εμμονικής κυβερνητικής πολιτικής, περί βίαιης απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.