Κριτική στο «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιατίστης π. Παύλο – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Χριστός Ανέστη !

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σιατίστης π. Παύλος (κοιμήθηκε το 2019) ένα χρόνο πριν την κοίμησή του μίλησε στην Κύπρο με θέμα «είναι θέλημα Θεού ο σύντροφός μου ;» (υπάρχει στο youtube).Το θέμα του το ζήτησαν οι Κύπριοι και ο Μητροπολίτης το χαρακτήρισε προβληματικό. Ο μακαριστός Επίσκοπος διακρινόταν για την τόλμη του να λέει ωμά την αλήθεια σε κάθε θέμα και γι’ αυτό δεχόταν απειλές κατά της ζωής του, και κάποιες φορές του προκάλεσαν βλάβη στα φρένα του αυτοκινήτου της Μητρόπολης για να σκοτωθεί στον δρόμο.

Σε ένα σημείο της ομιλίας άσκησε κριτική στο «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης». Αυτό που μου κάμνει εντύπωση πέρα από την τόλμη που είχε ο μακαριστός Επίσκοπος, είναι ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του ήταν κυρίως από τον χώρο της κοινής λογικής παρά από τον χώρο της Πίστης, γι’ αυτό έδινε την εικόνα ενός πολύ ρεαλιστή και προσγειωμένου ανθρώπου. Ας έχουμε την ευχή του.

«… Ποια είναι τα κριτήριά μας σήμερα ; Γιατί θέλουμε να παντρευτούμε ; Για να περάσουμε καλά ; Το θέλημα του Θεού είναι ο αγιασμός του ανθρώπου. Και ο γάμος είναι δρόμος αγιασμού. Το μυστήριο του γάμου αρχίζει με τα ίδια λόγια που αρχίζει και η Θεία Λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι δύο ξεκινάνε μαζί για να πορευτούν προς την βασιλεία του Θεού.

Αν δεν ξεκινάνε γι’ αυτό, γιατί ξεκινάνε ; Για να περάσουν κάποια χρόνια μαζί ; Ξεκινάνε, και όπως λένε σήμερα πολλοί, και θα δούμε που θα πάμε ; Δεν έχετε καταλάβει ότι σήμερα οι άνθρωποι και με αυτά που νομοθετούμε κιόλας, απέδειξαν και αποδεικνύουν την ανικανότητά τους και την αποτυχία τους.

Για παράδειγμα, έχετε σκεφτεί τι θα πει « σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» ; Κοιτάξτε πόσο φοβισμένα ανθρωπάκια είμαστε. Σύμφωνο συμβίωσης ναι, εκείνο το «ελεύθερης» μ’ αρέσει πολύ. Ποια «ελεύθερη» βρε ανόητε άνθρωπε ;

Αφού μιλάς για σύμ-φωνο και για συμ-βίωση. Ποιον κοροϊδεύεις ; Τον εαυτό σου ; Που το βρήκες το «ελεύθερης» ; Πρώτον αυτό.

Ποιος υπονομεύει την ελευθερία της σχέσης ; Εσύ ο ίδιος. Με τι ; Με το σύμφωνο που θέλεις να φτιάξεις. Γιατί θέλεις σύμφωνο ; Γιατί δεν αρκείσαι σ’ αυτό που λες «εγώ δεν θέλω δεσμεύσεις». Ωραία, ζήστε μαζί, γιατί θέλετε σύμφωνο ; Γιατί, λένε και οι δύο, αν από αυτή μας την κοινή συμβίωση προκύψουν κάποια οφέλη, κάποια κέρδη, κάποια πράγματα, αλλά μετά η συμβίωση σταματήσει, εγώ δεν εμπιστεύομαι τον άλλο ότι θα μοιράσουμε στα ίσα αυτά που αποκτήσαμε. Άρα πρέπει να σε δεσμεύσω, ώστε να μη με κοροϊδέψεις. Κι αυτό λέγεται αγάπη !

Άνθρωποι ανίκανοι καν να σχετιστούν, άνθρωποι ανίκανοι να ζήσουν αυτό που λένε, «ελεύθερη σχέση». Που είναι η «ελεύθερη» ; Γιατί ; Γιατί είναι απλά θέμα πάθους, θέμα εγωισμού, μου αρέσεις σήμερα, σε βαρέθηκα αύριο, και εγώ δεν θέλω φασαρίες, θέλω αφού σε βαρέθηκα να σηκωθείς και να φύγεις την ίδια στιγμή. Κι όλα τα υπόλοιπα.

Βλέπετε αυτό που έγινε σχετικά με την αναδοχή. Να αναθέσουμε σε ομόφυλα ζευγάρια, για να μεγαλώσουμε δηλαδή ανώμαλα παιδιά. Ανώμαλα ; Ναι. Δεν έχετε καταλάβει τι επιχειρούμε ; Να διαγράψουμε από ένα παιδάκι και τη λέξη και το όνομα και το πρόσωπο της μάνας. Θέλετε κύριοι υπεύθυνοι των κρατών και βουλευτές να το κάνετε ;

Ναι. Πρώτα όμως καταστρέψτε ότι φιλολογία υπάρχει γύρω από την μάνα. Τι θα πείτε αύριο σ’ αυτό το παιδί ;

Ποια μάνα το έχει γεννήσει ; Αυτή που δεν του δώσατε την ευκαιρία να την ζήσει ;».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας είπε ο π. Παύλος ότι όταν θεσμοθετήθηκε ο πολιτικός γάμος αυτός πανηγύρισε, γιατί θα γλύτωνε η Εκκλησία από όλους αυτούς που κορόιδευαν με τον θρησκευτικό τους γάμο. Η απορία η δική μου είναι αφού υπήρχε ο πολιτικός γάμος τι ζόρι είχε η Βουλή να νομοθετήσει και το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» ; Μήπως για να μπορούν τα «ανθρωπάκια» που λέει ο Επίσκοπος, να χωρίζουν ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα από ότι στον πολιτικό γάμο ; Ω, πόσο ώριμοι και υπεύθυνοι είμαστε!

Έλεγε ο άγιος Παΐσιος: «Όταν παραβαίνει ένας άνθρωπος μια εντολή του Ευαγγελίου, ευθύνεται μόνο αυτός. Όταν όμως κάτι που αντίκειται στις εντολές του Ευαγγελίου γίνεται από το Κράτος νόμος, τότε έρχεται η οργή του Θεού σε όλο το Έθνος, για να παιδαγωγηθεί». Με απλά λόγια, όταν η Βουλή νομοθετεί αντίχριστους νόμους και οι Έλληνες δεν αντιδρούμε με κάθε τρόπο που μας δίνει δικαίωμα το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κριτική στο «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιατίστης π. Παύλο – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Δλδ,αν κατάλαβα καλά,όλα αυτά που θεωρούμε δεινά (πανδημίες,πυρκαγιές,σεισμοί,πυρκαγιές) είναι σταλμένα απο τον Θεό,γιατί οργίζεται με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία μας και οι νόμοι που ψηφίζονται είναι αντίθετοι με το πνεύμα και τις εντολές του Ευαγγελίου.Αν λοιπόν καταργήσουμε το Σύνταγμα και εφαρμόζουμε πιστά της εντολές του Ευαγγελίου,ο Θεός θα ικανοποιηθεί και θα σταματήσει να μας τιμωρεί.Ούτε σεισμοί,ούτε πυρκαγιές,ούτε αυτοκινητιστικά-αεροπορικά-εργατικά ατυχήματα.Ούτε παγετοί και χαλαζοπτώσεις που καταστρέφουν την παραγωγή των αγροτών μας.Θα σταματήσει και τα μνημόνια που μας επέβαλαν οι δανειστές-δυνάστες μας.Καθόλου άσχημο.Θα πρέπει όμως να κερδίσει τις εκλογές αυτό το κόμμα που θα υποστηρίζει κάτι τέτοιο.Κε Παπαδόπουλε,ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.Και εγώ υποψήφιος μαζί σας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.