Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δήμο Εορδαίας σχετικά με τις εξελίξεις στο 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας



Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την ανέγερση του 2ου ΕΠΑΛ, απορρίφθηκε η αίτηση χρηματοδότησης η οποία υποβλήθηκε από την νυν Δημοτική Αρχή στις 30-07-2020 , γιατί σύμφωνα με τα υποβαλλόμενα στοιχεία δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης Γης.

Να θυμίσουμε ότι από το 2008 το συγκεκριμένο σχολείο συστεγάζεται με το 1ο Γυμνάσιο. Αυτό έγινε για να χρησιμοποιηθεί το κτίριο που στεγαζόταν το 2ο ΕΠΑΛ από το νεοσυσταθέν τότε τμήμα της Μαιευτικής χαρακτηρίστηκε σαν μία προσωρινή λύση μέχρι να κατασκευαστεί κατάλληλο κτίριο για το Τμήμα της Μαιευτικής ή για το 2ο ΕΠΑΛ.

Στα 13 χρόνια που μεσολάβησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί έκαναν μάθημα σε άθλιες υποδομές, όπως, κοντέινερ, αίθουσες κλουβιά , στο προαύλιο του σχολείου ακόμα και στα αποδυτήρια του κλειστού Γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου. Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν έχουν τις προδιαγραφές για την λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων που απαιτούνται για τις ειδικότητες. Στην Α’ Λυκείου φοιτούν 100 μαθητές περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά, ενώ το σύνολο το μαθητών είναι 410.

Στις 22 Φλεβάρη του 2021 το Υπουργείο Παιδείας απάντησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ, η οποία ερώτηση υποβλήθηκε στις 19 Οκτώβρη του 2020. Η ερώτηση περιελάμβανε το σύνολο των προβλημάτων (όπως ελλείψεις καθηγητών, εργαζομένους στην καθαριότητα) και ειδικότερα για την ανέγερση του 2ου ΕΠΑΛ αναφέροντας τα εξής:

Η σχολική στέγη, η συντήρηση, η βελτίωση , η επισκευή ,η απόκτηση Γης και η ανέγερση κτιρίου εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων. Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων, ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών αποτυπώνοντας το στο κτιριολογικό πρόγραμμα. Τα κτιριολογικά προγράμματα εκπονούνται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών μετά από αίτημα του Δήμου και ισχύουν για τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» και τους Δήμους όλης της χώρας. Ειδικότερα για το 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας εκκρεμεί η αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων από το Δήμο Εορδαίας, κατόπιν του Υπ. Αριθμού Πρωτ.10937/0506.20 αιτήματος του για εκπόνηση και έγκριση κτιριολογικού προγράμματος.

Να επισημάνουμε ότι τη δεκαετία του ΄90 πέρασαν στους Δήμους αρμοδιότητες που έπρεπε να ανήκουν στο κράνος. Οι Δήμοι τις αποδέχτηκαν στο όνομα της αυτοτέλειας και της αυτονομίας.

Σας ρωτάμε:

Ποιες είναι οι ενέργειες που έγιναν από τις μέχρι τώρα Δημοτικές Αρχές για να λυθεί το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 2ο ΕΠΑΛ; Αρχής γενομένης από εκείνη του 2008 που παραχώρησε το ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα επί Δημαρχίας του κυρίου Τσιούμαρη, της κυρίας Βρυζίδου, του κυρίου Ζαμανίδη και της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Ποιες παραλείψεις παρατηρήθηκαν;

Πότε απεστάλησαν τα συμπληρωματικά στοιχεία που εκκρεμούσαν;

Τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα για επίλυση του κτιριακού του 02ου ΕΠΑΛ;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Αντωνία Χόλμπα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.