Ανακοίνωση της Ταξικής Ενότητας για το 37ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης

 

    Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης αποφασίστηκε από την πλειοψηφία η κήρυξη εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου στις 30 Μαΐου 2021.  Μόνο από την απόφαση να το πραγματοποιήσουν σε γνωστό κέντρο διασκέδασης της περιοχής δείχνουν ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με την κατάσταση και τα προβλήματα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων.

    Προχωράνε σε ένα συνέδριο ενώ δεν έχει λήξει η παράταση που έχει δοθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων για να πραγματοποιήσουν αρχαιρεσίες λόγω της πανδημίας. Το ζήτημα το λύνουν με την απόφαση, τα σωματεία που δεν έχουν πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες όλο αυτό το διάστημα, να συμμετέχουν με τους παλιούς αντιπροσώπους. Αντί να δώσουν χρόνο στα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις αρχαιρεσίες τους το επόμενο διάστημα και μετά να προχωρήσουν σε συνέδριο με νέους αντιπροσώπους βιάζονται για να διατηρήσουν το νόθο συσχετισμό (εμφάνισαν 3000 ψηφίσαντες σε 3 μήνες από σωματεία σφραγίδες, ο τότε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου αν και εργαζόμενος στη ΔΕΗ εκλέχτηκε από σωματείο ανέργων και απασχολούμενων κ.α.). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις από σωματεία να υπάρχουν αντιπρόσωποι οι οποίοι η θητεία τους θα φτάσει μέχρι και τα 7 χρόνια.

    Ο λόγος που προχωράνε με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι άλλος από το ότι θέλουν να προλάβουν τις συνταξιοδοτήσεις των εργαζόμενων της ΔΕΗ Α.Ε. Αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και αυτούς από εδώ και πέρα, με σκοπό να διατηρήσουν προνόμια (οι συνδικαλιστικές άδειες, η χρηματοδότηση των Ε.Κ γίνεται με βάση τους ψηφίσαντες). Οι αντιπρόσωποι από τα σωματεία της ΔΕΗ Α.Ε αποτελούν το 70% των αντιπροσώπων στα συνέδρια του Ε.Κ.Κοζάνης.

    Δεν τους έπιασε το άγχος για τα προβλήματα των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το καταστροφικό σχέδιο της απολιγνιτοποίησης έσπευσαν να συνδράμουν με τη συμμετοχή τους στην επιτροπή διαβούλευσης της Περιφέρειας, ανέλαβαν δηλαδή ρόλο στο να χρυσώσουν το χάπι στους εργαζόμενους. Την στιγμή που όλη η Εργατική Τάξη βράζει από τις ανατροπές του αιώνα με την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες , τα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση και το χτύπημα της απεργίας κ.α., αυτοί μας λένε «να περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση» και ότι με ορισμένα συμφωνούν, πχ το ηλεκτρονικό μητρώο που θα κατατίθεται στο κράτος της εργοδοσίας. Η στάση τους είναι συνέχεια της στήριξης της κερδοφορίας της εργοδοσίας και εκφράστηκε και με την πανδημία όπου ήταν άφαντοι όταν υγειονομικοί , εργαζόμενοι έδιναν και δίνουν την μάχη στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ήταν άφαντοι από τους χώρους δουλειάς όταν αυτοί έγιναν εστίες υπερμετάδοσης του ίου αντί να παλέψουν για μέτρα προστασίας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους εργαζόμενους στη λογική της ατομικής ευθύνης, στηρίζοντας εργοδοσία και κράτος. 

    Εκεί όμως που έδειξαν τον πραγματικά αντεργατικό τους ρόλο ήταν στο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου όπου, μετά από κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων να συνεδριάσει το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου, το Δ.Σ του Σπάρτακου, το ΣΩΠ του Σπάρτακου στον Άγιο Δημήτριο, εξαφανίστηκαν. Είναι σταθερή η στάση τους στα εργοδοτικά εγκλήματα αφού καλούν τους εργαζόμενους να προσέχουν και να «τηρούν τα μέτρα», ρίχνοντας τους την ευθύνη.   

    Αυτοί οι ανύπαρκτοι από τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, τους αγώνες τους, ήρθαν ακόμα μια φορά να στηρίξουν την κυβέρνηση και τη εργοδοσία με τη στήριξη της γραμμής της ΓΣΕΕ  για εορτασμό της  1η Μάη, την 4η Μάη σαν αργία την στιγμή που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας κ.α.) οργανώνουν στους χώρους δουλειάς απεργιακή απάντηση στις 6 Μάη τιμώντας με απεργία τους νεκρούς της τάξης μας, δίνοντας απάντηση στην αντεργατική επίθεση κράτους και εργοδοσίας.

    Για τις ταξικές δυνάμεις η μάχη του εκλογοαπολογιστικού συνέδριου του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης είναι ένας σταθμός στην τιτάνια προσπάθεια ανασύνταξης του κινήματος, θα είναι συνέχεια των αγώνων που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, την στήριξη του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς κ.α. Θα αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι το συνέδριο για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους της περιοχής για το νόημα του συνεδρίου, για το τι εργατικό κίνημα έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι σήμερα. 

Τα κέρδη τους – οι νεκροί μας     

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη στις 10:30 στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.