Το μήνυμα του Δημάρχου Εορδαίας για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τις σφαγές των αμάχων από τους ναζί στις Μαρτυρικές Κοινότητες Ερμακιάς και Πύργων



Ο Απρίλης του 1944 για την περιοχή της Εορδαίας ήταν δυστυχώς ένας ματωμένος μήνας, ο οποίος σημαδεύτηκε από ανηλεείς σφαγές και κτηνωδίες, τόσο με μαζικές εκτελέσεις και θανάτους αθώων πολιτών, όσο και από τον σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό δύο χωριών τα οποία βρίσκονται στις πλαγιές του Βερμίου.

Οι κάτοικοι της Ερμακιάς αρχικά και των Πύργων έπειτα έγιναν τραγικά θύματα της ναζιστικής λαίλαπας, καθώς βίωσαν την καταστροφή με μαζικές εκτελέσεις, φωτιές και λεηλασίες.

Ο Δήμος Εορδαίας με 3 Μαρτυρικές Κοινότητες θεωρεί Χρέος Τιμής τη συνεχή διεκδίκηση για αναγνώριση και ανάδειξη της θυσίας των πεσόντων, καθώς και την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυσιασθέντων στα ολοκαυτώματα, που πραγματοποίησαν οι ναζί στην πατρίδα μας.

Υπηρετώντας την ανάγκη της ιστορικής μνήμης και συμβάλλοντας στην ανάδειξη όλων των παραπάνω, ενισχύουμε τον αγώνα κατά της πολεμικής βίας και παράλληλα συντελούμε στη δυναμικότερη διεκδίκηση των πολεμικών οφειλών.

Φέτος 77 χρόνια μετά, δεν μπορούμε δυστυχώς λόγω της πανδημίας να αποδώσουμε σε όλους αυτούς τους πεσόντες υπέρ Πατρίδας, τις τιμές που τους πρέπουν και να διοργανώσουμε τις αρμόζουσες εκδηλώσεις μνήμης. Το μήνυμα της θυσίας τους όμως παραμένει επίκαιρο και αποτελεί οδηγό για όλους εμάς, στην αέναη προσπάθεια της υπεράσπισης των ανθρώπινων αξιών και του υπέρτατου αγαθού της Ελευθερίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.