«Ανάσταση» για την εστίαση μετά από 6 μήνες λουκέτου: Επανέναρξη με τραπεζάκια έξω – Πως θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά



Μετά από έξι ολόκληρους μήνες λουκέτου η εστίαση θα λειτουργήσει και πάλι από τις 3 Μαΐου σε ολόκληρη τη χώρα δίνοντας το έναυσμα για κάποια επιστροφή στην κανονικότητα.

Η είδηση αυτή χαροποίησε πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά για να ετοιμάζουν τα μαγαζιά τους καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το μεγάλο άνοιγμα.

Πόσο στοίχισε ο «Γολγοθάς» της εστίασης

Το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστές του κλάδου προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο 8.000 λουκέτων και μία στρατιά νέων ανέργων κατά την επανεκκίνηση του κλάδου. Ο τζίρος στον κλάδο της εστίασης το 2020 περιορίστηκε στα 3,7 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 37,7% σε σχέση με το 2019.

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις κεφαλαίου κίνησης για τους πρώτους 2-3 μήνες της επαναλειτουργίας τους.

Το κεφάλαιο κίνησης θα ισούται με το 7% του τζίρου του 2019 ενώ οι επιχειρήσεις δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση τζίρου πάνω από 30%.

Πως θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά

Τα τραπεζάκια έχουν βγει ήδη έξω από τα μαγαζιά για να υποδεχθούν τους πελάτες τους καθώς πλέον δεν χρειάζεται να καθόμαστε μόνο με μέλη της οικογένειας αλλά θα είμαστε τέσσερα άτομα και θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα από τα τραπέζια.

Στους καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια για να τους διευκολύνουν αλλά θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των μαγαζιών. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργήσουν και πάλι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Τα delivery κράτησαν πολλά μαγαζιά ανοικτά

Στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μίλησε ο Δημήτρης Εικοσιδυός, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε εμφανώς χαρούμενος η ανακοίνωση για επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ήταν μια «μεγάλη ανάσα» μετά από το lockdown των έξι μηνών.

«Σαν να μας πήρες από τα χαμηλά και να μας πήγες στην κορυφή του Ολύμπου»,τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εμφανίστηκε σίγουρος πως οι μαγαζάτορες θα τηρήσουν τα μέτρα που θα οριστούν και ευελπιστεί να κάνουν το ίδιο και οι πολίτες, ώστε να μην υπάρξουν νέα προβλήματα.

Ακόμη τόνισε πως μια σειρά από υποχρεώσεις για τους καταστηματάρχες έχουν μαζευτεί και με αυτά θα βρεθούν αντιμέτωποι μετά το άνοιγμα της εστίασης.

Τέλος, σημείωσε ότι η λειτουργία του delivery βοήθησε να μείνουν ανοιχτά πολλά μαγαζιά και να βγάζουν τα έξοδα τους, λέγοντας ότι ουδείς έβγαλε μεγάλα κέρδη και παράλληλα ότι τα μαγαζιά μένοντας εν λειτουργία έκαναν «κοινωνική προσφορά», προς όλους όσοι δεν μπορούσαν να μαγειρέψουν για να φάνε είτε διότι δούλευαν είτε από άλλες αιτίες.

Από το newsit.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “«Ανάσταση» για την εστίαση μετά από 6 μήνες λουκέτου: Επανέναρξη με τραπεζάκια έξω – Πως θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά

  1. Μου αρέσει που υπάρχουν και “γλάστρες” εμφανώς χαρούμενες…!!! Την μαύρη μαυρίλα στα οικονομικά των επιχειρήσεων ήξερε να μας την πει…????

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.