Η «βουβή εβδομάδα» 2021 στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού



Οι Ακολουθίες τελούνται σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο για τη δημόσια υγεία, που απειλείται από τον επιθετικό, αόρατο, φονικό ιό.

Μικρή αναφορά και σχόλιο στη φράση ‘’βουβή εβδομάδα’’:
Έστι χαρακτηρίζεται η εβδομάδα από την Ε’ Κυριακή των Νηστειών (την τελευταία Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής) μέχρι την Παρασκευή προ των Βαίων: “βουβή”.

Όχι με την έννοια της μη τέλεσης Ακολουθιών στους Ναούς. Οι προβλεπόμενες από το Τυπικό Ακολουθίες του νυχθημέρου τελούνται κανονικά όλες.

Η προσευχή της Εκκλησίας “υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου …. και της των πάντων ενώσεως” είναι διαρκής και ακατάπαυστη. Και επιπλέον εκφέρεται με “κραυγή”: “Κύριε εκέκραξα προς σε, εισάκουσόν μου..”.

Γίνεται μάλιστα “προς καθαρισμών ψυχών και σωμάτων, προς εγκράτειαν παθών, προς ελπίδα αναστάσεως…” (Ευχή οπισθάμβωνος Προηγιασμένης).

Ο χαρακτηρισμός “βουβή” αναφέρεται εν μέρει στην ολοκλήρωση των Χαιρετισμών με τον Ακάθιστο Ύμνο, που είναι οι χαροποιές Ακολουθίες της Σαρακοστής.

Ο χαρακτηρισμός “βουβή” αναφέρεται και σε ένα εσωτερικό λόγο, που είναι η ενδοσκόπηση, το εσωτερικό κοίταγμα, το “γνώθι σαυτόν”, η αυτογνωσία, η αποφυγή της ετερο-κατάκρισης, η προτροπή της Ευχής του Αγίου Εφραίμ του Σύρου “… δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου…”.

Στην ίδια Ευχή γίνεται η επίκληση στο Χριστό: “… Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι…”.

Η υμνογραφία της εβδομάδας αναφέρεται και στην πλεονεξία, που τη θεωρεί ψυχοβλαβή και το Χριστό ελευθερωτή: ‘’της ψυχοβλαβούς πλεονεξίας, ελευθέρωσον Σωτήρ, …’’ (Ιδιόμελον απόστιχο, Δευτέρας προ των Βαΐων Εσπέρας). Αφού, λοιπόν, η πλεονεξία είναι ψυχοβλαβής, ο πλούτος, ως αποτέλεσμα της ‘’ψυχοβλαβούς πλεονεξίας’’ – και μάλιστα ο συγκεντρωμένος σε ατομικά χέρια – πόσο ψυχοβλαβής μπορεί να είναι;

Σας εύχομαι μια καλή βουβή εβδομάδα. Ο Θεός, δι’ ευχών του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας, του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου (προς ενοχλουμένους: η πίστη μας είναι πατερική, και γι’ αυτό βαθιά και πλατιά κοινωνική) να χαρίζει στις οικογένειές σας το σεβασμό, την ενότητα και πλούσια τα αγαθά Του.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

2 σχόλια στο άρθρο “Η «βουβή εβδομάδα» 2021 στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού

  1. Στο τελος θα ελθει ο λογαριασμος!

    - Edit

    Απαντήστε

    Ολες οι εβδομαδες σας απ την αρχη της πανδημιας ειναι βουβες!!
    Το μονο που ενδιαφερει ειναι,πόσοι πιστοι θα βρισκονται στα 20 η 25 τετραγωνικα μετρα!!
    Ξεβουβαθηκε ομως μια εβδομαδα,οταν η κεραμεως εδωσε την μεγαλη επιχορηγηση για να μην κλαψουριζουν καποιοι!
    Μετα τον κορωνοιο πολλες εβδομαδες θα ειναι βουβες…
    Τοτε θα γινει ο απολογισμος!
    Τι προσφερες και τι δεν προσφερες στο προσκλητηριο της ευθυνης,ατομικης και συλλογικης ο καθενας;

  2. Η παραβολη του Δείπνου!!!στελιος....

    - Edit

    Απαντήστε

    Ενας αρχοντας εκανε ενα μεγαλο τραπεζι,ενα δειπνο και καλεσε πολλους,Δείπνο το προσκλητηριο κατα της πανδημιας!!
    Καθως η ωρα περνουσε καποιοι δεν φαινοταν!!
    Ο αρχοντας εστειλε τον υπηρετη του να υπενθυμησει στους καλεσμενους και να τους πει το τραπεζι ηταν ετοιμο!!
    Αλλα ο υπηρετης βρεθηκε μπροστα σε αναπαντεχες δικαιολογιες!!
    Ο πρωτος καλεσμενος,που ειχε αγορασει χωραφι,αντιπροσωπευει ολους εκεινους που,μεσα στην πανδημια,μεσα στον χαλασμο,ασχολουνται με το πότε θα δωθουν οι επιχορηγησεις για “κοινωνικον εργον”
    Ο δευτερος αγορασε βοδια,αντιπροσωπευει παλι τους επαιτες,εν μεσω κορωνοιου να λαβουν τ’ αργυρια,την στιγμη που οι ανθρωποι κολυμπανε μεσα στην φτωχεια,στην ανεργια και αυτοι κολυμπουν σε μια τεραστια περιουσια,σ’ ενα πακτωλο,κινητης και ακινητης περιουσιας!!!
    Ο τριτος,που μολις ειχε παντρευτει,αντιπροσωπευει τους ανθρωπους που ειναι πνιγμενοι σε αλλες φροντιδες,αρνουμενοι να ταυτιστουν με την επιστημη,την λογικη,εν μεσω κορωνοιου και αλλοι προτρεπουν στους ανθρωπους να μην εμβολιαστουν,λεγοντας: τα εμβολια ειναι προιόντα εκτρώσεων!Ω! Αχρειοι! Ω! Θεομπαίχτες!!
    Αλλοι λεγοντας: στην Εκκλησια δεν κολλας κορωνοιο,αλλα κολλανε οσοι βρισκονται extra egglesiam,αλλοι μαλωνουν,οι τυπολατρες,για το πόσοι πιστοί χωρανε σε 25 τετραγωνικα μετρα,σαν τους ιησουίτες που μαλωναν για το : πόσοι αγγελοι χωρανε στην κεφαλη μιας βελονας,και..και..και!!!
    Η αποφαση του οικοδεσποτη ειναι τρομερη!
    Οποιος αρνηθηκε το Δειπνο,το προσκλητηριο…θα παραμένει βουβος για πολλες- πολλες εβδομαδες και χρονια!!
    Ο μαγαλος Δειπνος δεν ειναι για καλαμαρακια σαρακοστιανα η για ψημενα αρνια ανημερα της Πασχαλιας!!
    Ειπε ο Ανθιμος ο Αλεξπόλεως: τα οργισμενα κηρυγματα μας σκότωσαν τον Θεο μας”
    Το ειπε ο Ανθιμος που βρισκεται εις τοπον και εις τυπον Χριστου,δεν το ειπε καποιος ονοματι Νίτσε!!
    Τωρα που η επιστημη προσπαθει να σωσει ,οτιδηποτε αν σωζεται,στα χαλασματα του αορατου αλλα παντοδυναμου κορωνοιου,καλυτερα ειναι τα βουβα κηρυγματα που ειναι πιο εκκωφαντικα,πιο σπαρακτικα απ τα οργισμενα κηρυγματα,τα ευσεβίστικα,τα τυπολατρικά ,τα ιησουίτικα!!
    Η κορη Κεραμέως,γαλαντόμος ούσα και γενναιοδωρος
    περιμενει..μετα την επιδημια οι επιχορηγησεις της θα ειναι ,πλουσιοπαροχες αφου θα ερχονται και εκλογες…
    Μακαρι ναρχόταν μερα,η υποκρισία και ο φαρισαισμός να συντριβούν ” ως σκεύη Κεραμέως”( επίκαιρο λογω Μεγαλης Εβδομαδος)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.