Αλησμόνητες Πατρίδες: Άλπανος, Απερλαί, Αππολωνία: Οικισμοί στην περιοχή της αρχαίας Λυκίας – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Αντιφέλλου ( Kas) υπήρχαν δυο αρχαίες Ελληνικές πόλεις η Απολλωνιάδα της Λυκίας και η Απερλαί ακόμη στην περιοχή υπήρχε ο Άλπανος που ήταν ένας νεώτερος οικισμός που μέχρι το 1926 οι Τούρκοι το ονόμαζαν Κας όνομα που μεταφέρθηκε από τους Τούρκους στον Αντίφελλο μετά την Μικρασιατική καταστροφή και έμεινε για το Άλπανο η ονομασία Kasaba (Κας-Αβα )Στον οικισμό αυτό στην απογραφή του 1914 είχαν απομείνει 126 Ελληνορθόδοξοι κάτοικοι επί των 400 συνολικά

‘Αλπανος Kasada

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Άλμπανος ήταν ένα χωρίο που βρισκόταν σε κάποιο υψόμετρο στα βουνά απέναντι από το Καστελόριζο στην περιοχή της αρχαίας Λυκίας

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ
Βρισκόταν 20 χιλιόμετρα βόρεια του Kas (Αντίφελλος). Και δυτικά της πόλης των Μύρων.
Απέχει 195 χιλιόμετρα . από την Αττάλεια .

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922
Το 1914 είχαν απογραφή 400 κάτοικοι από αυτούς οι 128 ήταν Έλληνες.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ
–Κας
Το όνομα του χωρίου το 1891c αλλά και το 1926 ονομαζόταν Κας
– Κας Κάσαμπα
όταν υποβαθμίστηκε και άρχισε να παίρνει αξία η Αντίφελλος που βρίσκεται στην παραλία απέναντι από το Καστελόριζο η ονομασία αυτή δόθηκε στην Αντίφελλο από τους Τούρκους και το Κας έγινε το 1905 Κας Κάσαβα (Kaş Kasaba )
– Άλπανος
Οι Έλληνες την εποχή της παρουσίας τους το αποκαλούσαν Άλπανο

–(Kasaba) .
Σήμερα η ονομασία είναι Κασαμπά ( Kasaba ) και είναι δημοτικό διαμέρισμα του Κας που ανήκει στην Αττάλεια {Kasaba mah – Kaş – Antalya}

ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Οθωμανοί το 1388 μ.Χ. κατά τη διάρκεια του σουλτάνου Beyazıt, είχαν για πρωτεύουσα της περιοχής ήταν το χωριό «Κασάμπα». Τ
Το 1903 πρωτεύουσα της περιοχής έγινε η Αντιφελλος «Kas».
Όταν όμως ξεκίνησε ο Αος παγκόσμιος πόλεμος πρώτευσα ξανά έγινε το χωριο ΚASABA
Το χωριό βρίσκεται σε μια πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά, 220 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και κοντά στον ποταμό Μύρα ( Demre Brook ).

Ο οικισμός είναι πιο συμπαγής σε σύγκριση με τους άλλους στην περιοχή». Φημολογείται ότι η πόλη ιδρύθηκε για πρώτη φορά από πέντε αδέλφια, που ανήκαν στη φυλή του Türkmen και τα ονόματα των Yusuf και Hacı Ağa αναφέρονται σε ορισμένες πηγές, οι οποίοι βασίλευαν για χρόνια στην περιοχή.
Σήμερα είναι ένα μικρό χωρίο αλλά στην πλατεία υπάρχουν ακόμη αρχοντικά κτισμένα προ του 1920. Σύμφωνα με Τούρκικες πηγές είναι η πατρίδα του Ναστραντζήν Χότζα

Η ιστορία της γειτονιάς είναι πολύ παλιά και ενώ ήταν κέντρο της περιοχης στην οθωμανική περίοδο, μετά την ανάπτυξη της παραλιακής πόλης του Αντιφελλου ( Kaş ) έχασε τη σημασία του και έπεσε σε κατάσταση χωριού. Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού είναι τα πολυώροφα κτίρια αρχοντικών που βρίσκονται στην πλατεία του χωριού (γύρω από το παζάρι / αγορά) και το ιστορικό κέντρο της πόλης (Yusuf Ağa και επίσης γνωστό ως “Nasreddin) Τζαμί Şerifi. Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από την επιγραφή στην πόρτα, η ημερομηνία κατασκευής του είναι το 1772 μ.Χ.1.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Το ποιο γνωστό πρόσωπο είναι ο Nasreddin Chotza αν και την πατρίδα αυτού του θυμόσοφου (θυμόσοφος , ο από ένστικτο σοφός, ο πάντοτε ψύχραιμος, που αντιμετωπίζει ήρεμα τις οποιεσδήποτε καταστάσεις και επιγραμματικά τις χαρακτηρίζει ) Μουσουλμάνου την διεκδικούν και άλλοι τόποι στην Μ. Ασία.

–Ποιος ήταν
Ο Νασρεντίν Χότζα, γνωστότερος στα Ελληνικά ως Ναστραντίν Χότζας ) ήταν δημοφιλής κεντρικός ήρωας μύθων, παροιμιών, ανεκδότων που κυκλοφορούσαν ευρύτατα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας.

Ο Νασρεντίν Χότζας παρουσιάζεται ως τύπος φιλόσοφου ανατολίτη, οπλισμένος με φιλοσοφική εγκαρτέρηση στις αντιξοότητες της ζωής, πάντοτε ετοιμόλογος με ελευθερία εκφράσεων, πολλές φορές και με αισχρολογίες.
Υποστηρίζεται ότι γεννήθηκε τον 13ο αιώνα κάπου στο Μεγάλο Κορασάν] και ότι διατηρούσε φιλία με τον Ταμερλάνο. Κατ΄ άλλους γεννήθηκε στο Σιβρή Χισάρ στη Μικρά Ασία περί τον 15ο με 16ο αιώνα. Το επάγγελμά του ήταν καδής (ιεροδίκης) και Μουλάς (ιεροδιδάσκαλος). Πέθανε και τάφηκε στο Ακ Σεχήρ κοντά στο Ικόνιο όπου υποστηρίζεται ότι υπήρχε ο τάφος του ένα μικρό «τουρμπέ», (=μαυσωλείο).

Η εκδοχή πάντως ότι όλοι οι σχετικοί μύθοι του Ναστραντίν πλάστηκαν από τον ίδιο είναι εσφαλμένη, γιατί απλούστατα πολλά αναφέρονται σε πολύ διαφορετικές περιόδους. Ακόμη πολλά ανέκδοτα μπορεί ν΄ αναφέρονται στο όνομά του, αλλά είναι βέβαιο ότι άλλοι είναι οι δημιουργοί τους που παρέμειναν αφανείς αφηγητές. Πάντως, σημειώνεται ότι από τις πλείστες εκδόσεις των ιστοριών του Ναστραντίν σε ξένες γλώσσες, η μετάφραση στην ελληνική ήταν το περισσότερο διαδεδομένο στην Ελλαδική χώρα από την εποχή της οθωμανικής περιόδου και συνεχίστηκε στην ελεύθερη Ελλάδα.

Πολλά έθνη της Μέσης Ανατολής θεωρούν τον Νασρεντίν δικό τους, όπως οι Αφγανοί Άραβες, Πέρσες, Τούρκοι και Ουζμπέκοι). Το όνομά του γράφεται διαφορετικά σε κάθε γλώσσα και πριν ή μετά από αυτό αναφέρονται οι τίτλοι Χότζας, Μουλάς ή Εφέντι. Ο Νασρεντίν ήταν λαϊκός φιλόσοφος και έχει μείνει στη μνήμη και την παράδοση της Ανατολής για τις αστείες ιστορίες και τα ανέκδοτά του.
Οι ιστορίες του μπορεί να είναι παράδοξες, απλοϊκές αλλά έχουν βαθύτερα νοήματα, τα οποία γίνονται κατανοητά μέσα από τη διήγηση.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η οικονομία της γειτονιάς βασίζεται στη γεωργία και στην κτηνοτροφία

Ο ΟΙΚ.ΣΗΜΕΡΑ
Το 2000 στην απογραφή είχε 2000 κατοίκους το 2007 είχαν φθάσει στις 3400 περίπου

Απερλαί – Aprll
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η πόλη, που είναι ένα μικρό λιμάνι, αναφέρεται ως “Απρίλ” στις επιγραφές της Λυκίας. Είναι επίσης γνωστή ως η πόλη όπου οι ναυτικοί που ήθελαν να πάνε στις αφρικανικές ακτές στην αρχαιότητα περιμένουν τον άνεμο

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Η αρχαία πόλη βρίσκεται 5 χλμ. Από το χωριό Sicak (χωριό Kılınçlı) στον κόλπο Asar που βρίσκεται στα νότια της Kekova. είναι στα βορειοανατολικά της χερσονήσου στα νότια.
Το Aprll Ancient City βρίσκεται μεταξύ Kekova και Kaş στην Αττάλεια

ΤΟ ΟΝΟΜΑ
— Aprll
Το Lycian του Aprll σημαίνει “φαράγγι του ποταμού”.
– «Aperiai Αναφέρεται ως «Aperiai» στα βιβλία του Ρωμαίου ιστορικού Πλίνιου και γίνεται κατανοητό ότι είναι μία από τις πόλεις της Λυκικής Ένωσης (Κόνι) με βάση τις πληροφορίες που έδωσε.
– Aperlae – Aperlae
Σύμφωνα με τον ελληνικό κανόνα, το όνομα Aprll μετατράπηκε σε “Aperlae”. Γι ‘αυτό οι Έλληνες ονόμαζαν Απρλ “Aperlae”, που σημαίνει “πόλη των Απριλίων΄΄
Εκτός από τον ιστορικό Πλίνιο, είναι πιθανό να συναντηθούμε στα έργα των αείμνηστων ιστορικών Στάδιούμου, Πτολεμαίου και Ιεροκλέρ.

— Kitab-ı Harbiye
Η αρχαία πόλη αναφέρεται επίσης στο έργο του Piri Reis με την ονομασία “Kitab-ı Harbiye”.
– Sicak (χωριό Kılınçlı)

ΙΣΤΟΡΙΑ
Αν και η ίδρυση και η ημερομηνία της Αρχαίας Πόλης Απρλ / Aperlai δεν είναι σίγουρη, η ιστορία της χρονολογείται από το π.Χ.
Πιστεύεται ότι χρονολογείται από 400 χρόνια. Π.Χ. V-VII. Είναι κατανοητό ότι η αρχαία πόλη του Απρλ σχημάτισε μια τετράπολη (τριμερή διοίκηση) μαζί με την αρχαία πόλη Απρίλ, την αρχαία πόλη της Απολλωνίας, η οποία βρίσκεται στον οικισμό του Κιλίνκλι και την αρχαία πόλη του Κινηματογράφου, η οποία είναι επίσης εντός των συνόρων της πόλης Kale.

Οι επιγραφές των πολιτών αυτών των τριών πόλεων αναφέρονται ως “Aperlai from Cinema” και χρησιμοποιούνται τα εθνικά τους ονόματα.
Στην αρχαία πόλη Απρίλ π.Χ, ,υπάρχουν οι συντομογραφίες APR και PRL στα νομίσματα που κόπηκαν στη Λυκική γλώσσα το 168-67.
Αυτό μας δείχνει ότι η Αρχαία Πόλη του Απρλ ήταν ένας από τους πιο παλιούς οικισμους που υπήρχαν πριν από την Ένωση της Λυκίας.
Αν και το όνομα της πόλης αναφέρεται ως “Aperlae” σε ξένες πηγές, αναφέρεται επίσης ως “Aperlai” σε ορισμένες έντυπες πηγές στα τουρκικά.

–Η παράγωγη της πορφύρας
Το 1996, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ υποστήριξε
ότι ένα από τα κύρια μέσα διαβίωσης της πόλης ήταν η παραγωγή της πορφύρας
Εκείνη την εποχή, αυτό το χρώμα χρησιμοποιήθηκε μόνο από τους Ρωμαίους ευγενείς.
Αργότερα, το μωβ χρησιμοποιήθηκε από υψηλόβαθμους κληρικούς στο Βατικανό. Δεδομένου ότι υπάρχει πολύ έντονη μυρωδιά κατά τη δημιουργία μοβ χρώματος από κοχύλια, αρχαίοι ταξιδιώτες αναφέρουν ότι αυτή η πόλη Απρλ είχει άσχημη μυρωδιά,γεγονός που αποδείκνυε την παράγωγη της πορφύρας

– Ναυάγιο της εποχής του Χαλκού κοντά στο Απερλαί
Στην θάλασσα στο Απερλαί έχει βρεθεί το παλαιότερο ναυάγιο στην ιστορία ,το διάσημο ναυάγιο Uluburun Age Bronze χρονολογείται από 3300 χρόνια,.απο την εποχή του χαλκού
Το κύριο φορτίο του πλοίου αποτελούνταν από 10 τόνους χαλκού και 1 τόνο κασσίτερου (χάλκινη πρώτη ύλη), η οποία έδωσε το όνομα στην εποχή.

Ακόμη είχε
Η ρητίνη από δένδρα Πιστάκια (Τερέβινθος) , σκουλαρίκια από γυαλί, εκατοντάδες αμφορείς, αυγά στρουθοκαμήλου, η σφραγίδα του Nefertiti και είδη ελεφαντόδοντου ήταν μερικά από τα φορτία που έφερε.
Από το περιεχόμενο του εκτιμήθηκε ότι ήταν εμπορεύματα που προερχόταν την
Ανατολική Μεσόγειο.
Το ναυάγιο αυτό το Netional Geographic το χαρακτήρισε ως μία από τις δέκα πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

ΑΡΧΑΙΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ
Τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Απρλ βρίσκονται στις πλαγιές του λόφου που κατεβαίνει προς τη θάλασσα, βόρεια του κόλπου.
Είναι πιθανό να δούμε ότι τα ερείπια που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο, η πόλη

–Τείχη -Πύργοι -=Ακρόπολη
περιβαλλόταν από τείχη φτιαγμένα με ορθογώνιες και πολυγωνικές τεχνικές ξεκινώντας από την παραλία έως την ακρόπολη.
Αυτοί οι τοίχοι είναι ενισχυμένοι με πύργους σε μέρη.
Υπάρχουν τρεις τετραγωνικοί αμυντικοί πύργοι στα βόρεια τείχη. Το δυτικό τμήμα που ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο διατηρείται ανέπαφο μέχρι σήμερα.

Διαθέτει τρεις πόρτες, δύο από τις οποίες είναι ευθείες και μία τοξωτή. Το νότιο τείχος συνεχίζει κάθετα στην πλαγιά του λόφου με την πολυγωνική του δομή.
Σε γενικές γραμμές, μια πύλη στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, και η οποία έχει δύο πύργους και στις δύο πλευρές, σώζεται μέχρι σήμερα.
– Η νεκρόπολη
Η νεκρόπολη της πόλης βρίσκεται ανατολικά των τειχών του κάστρου. Σχεδόν όλες οι σαρκοφάγοι έχουν στρογγυλά καμπύλα καπάκια και υπάρχουν πολλές σαρκοφάγοι στην πόλη.
Γίνετε ρωμαϊκοί τάφοι Είναι καλά διατηρημένο.
Σήμερα, μερικές σαρκοφάγοι έχουν πλημμυρίσει, ο λόγος για αυτό είναι ότι η αποβάθρα της αρχαίας πόλης πλημμύρισε λόγω της ανόδου της θάλασσας από την πρώτη εποχή.

–Λουτρά
Όπως σε όλες τις πόλεις του λιμανιού, υπάρχουν ερείπια ρωμαϊκών λουτρών εποχής κοντά στο λιμάνι της αρχαίας πόλης Απρλ. Επίσης, M.S. 6.7.
– Βυζαντινές εκκλησίες
Υπάρχουν δύο μικρού μεγέθους βυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από τους αιώνες.
Η μια βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της ακρόπολης και το άλλο στη νοτιοανατολική γωνία. Αυτές οι εκκλησίες, χτισμένες με βασικό σχέδιο, αντικατοπτρίζουν τη βυζαντινή εκκλησία.
Η πόλη ΑΠΕΡΛΑΙ σήμερα
Sicak (χωριό Kılınçlı)

Απολλωνία της Λυκίας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Apollonia είναι μια αρχαία πόλη της Λυκίας που βρίσκεται στο χωριό Kılıçlı κοντά στην περιοχή Kaş της επαρχίας Αττάλειας .
Το Apollonia (Kılınçlar) είναι μια πόλη που ιδρύθηκε κάτω από την Ένωση της Λυκίας στο χωριό Kılınçlı στον δρόμο Kekova , 22 χλμ. Από το Kaş . Σύμφωνα με τα ερείπια, ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ.
Η Απολλωνία (Αρχαία Ελληνική: Ἀπολλωνία) ήταν μια πόλη στην αρχαία Λυκία. Τα ερείπια του βρίσκονται κοντά στο Kiliçli (Sıçak), ένα μικρό χωριό στην περιοχή Kaş της επαρχίας Αττάλειας της Τουρκίας.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Πόλη στη Λυκία 12 χλμ. Ανατολικά του Kaş,
Τοποθεσία Kiliçli, Επαρχία Αττάλειας, Τουρκία Πόλη στη Λυκία 12 χλμ. Ανατολικά του Kaş, που δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς (εκτός από το ότι ο Στέφανος Βυζάντιος
καταγράφει ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Λυκίας κάτω από την Απολλωνία) και είναι γνωστό κυρίως από τις επιγραφές του.

Η πόλη βρίσκεται σε έναν λόφο και έχει μια περιφραγμένη ακρόπολη στο υψηλότερο ύψος της.
Η Απολλωνία βρίσκεται περίπου 6,5 χλμ νότια του δρόμου σύνδεσης από Kaş προς Demre / Kale. Ερχόμενοι από τα δυτικά περίπου 14 χιλιόμετρα πίσω από το Kaş, ή από τα ανατολικά 33 χιλιόμετρα από το Demre / Kale, υπάρχει μια διασταύρωση προς τη νότια πινακίδα Üçağiz. Μετά από περίπου 9 χλμ. Υπάρχει το μικρό χωριό Kilinçli. Όπου και τα ερείπια
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
.-

– ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ
Το όνομα Απολλωνία συναντούμε σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας και όχι μόνον .
Υπάρχουν άλλες πόλεις και πολλοί ναοί που ιδρύθηκαν στο όνομα του Απόλλωνα, ο οποίος είναι γνωστός για τις εξαιρετικά ταλαντούχες και διάφορες δεξιότητές του
Ο Απόλλωνας, ο θεός του φωτός και της αλήθειας επειδή δεν είπε ποτέ ψέματα, είναι το ιερό δέντρο. κόλπος, γεράκι, κύκνος και κοράκι. Το ψευδώνυμό τους είναι “Archer”, “Lycian” και “Vulvurus”, που σημαίνει “αρπακτικό” που χρησιμοποιείται στα λατινικά για αρπακτικά πουλιά.

1. Αρχαία Πόλη Απολλωνίας / Κας στην οποία σήμερα αναφερόμαστε
2. Αρχαία Πόλη Απολλώνια Μορδίον / Ισπάρτα
3. Αρχαία Πόλη Apollon / Denizli
4. Apollonia ad Rhyndacum / Çanakkale * Ναός του Απόλλωνα / Didim / Side
5. Αρχαία Πόλη Απολλωνίας / Βρίσκεται στις πόλεις της Αλβανίας

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς (εκτός από το ότι ο Στέφανος Βυζάντιος καταγράφει ένα νησί στα ανοικτά των ακτών της Λυκίας κάτω από την Απολλωνία) και είναι γνωστό κυρίως από τις επιγραφές του
Οι τάφοι των πυλώνων ση νεκρόπολη στα βόρεια της πόλης χρονολογούνται περίπου στο 500 π.Χ
Η πόλη είναι πάνω σε ένα βράχο που μοιάζει με το γράμμα “L” και μερικά από τα τείχη που περιβάλλουν την πόλη έχουν επιζήσει.

Στα δυτικά του εσωτερικού πύργου, υπάρχει ένα βυζαντινό κτίριο σε καλή κατάσταση και μια εκκλησία της ίδιας περιόδου.
Εκεί υπάρχει το κατεστραμμένο θέατρο στα δυτικά της εκκλησίας.
Άλλα λείψανα είναι το λουτρό και
το πρισματικό μνημείο του Ηρωο το οποίο είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κατασκευές.

Ρωμαιοι
Στα ρωμαϊκά χρόνια η πόλη αποτελούσε μέρος μιας τοπικής ομοσπονδίας, μιας συμπολιτείας, με τη Σιμένα, την Ίσιντα και την Απέρλα.
Ο Aperlae εκπροσωπήθηκε στον Λυκιακο σύνδεσμο ( Lycian League) με μία ψήφο. Ωστόσο, η ύπαρξη νομίσματος υποδηλώνει ότι, κατά τη στιγμή της κοπής, η Απολλωνία ήταν ανεξάρτητη πόλη-κράτος

–Βυζάντιο
Τα ερείπια μιας βυζαντινής εκκλησίας πιθανόν χρονολογούνται στον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ., οπότε η πόλη κατοικείτο εκείνη την εποχή.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ
Τα ερείπια βρίσκονται σε έναν λόφο περίπου 90 μέτρα πάνω από το χωριό, με μια μικρή περιφραγμένη περιοχή στο υψηλότερο σημείο

–Ακρόπολη
Στα ανατολικά, η ακρόπολη φαίνεται να είναι διπλή, διότι μια πολύ παλαιότερη στοά βρίσκεται μέσα στα βυζαντινά τείχη υπάρχει πολύ παλαιότερος περίβολος.
Τα ερείπια βρίσκονται σε έναν λόφο περίπου 90 μέτρα πάνω από το χωριό, με μια μικρή περιφραγμένη περιοχή στο υψηλότερο σημείο.
Γύρω από την ακρόπολη υπάρχουν τάφοι τεσσάρων έως έξι πυλώνων και ένας μεγαλύτερος λαξευτός τάφος Λυκίας.
– Χριστιανικές εκκλησίες
Στη δυτική και βορειοδυτική πλευρά της ακρόπολης βρίσκονται δύο εκκλησίες,
– Λουτρά & δεξαμενές νερού
Επίσης στην ίδια πλευρά βρίσκονται λουτρά με δεξαμενές

–Θέατρο
Διαφορετικά, εκτός από ένα κακώς διατηρημένο θέατρο, στην βορειοδυτική πλευρά της ακρόπολης
– Δεξαμενή νερού
μια μεγάλη θολωτή δεξαμενή και μια σειρά από δεξαμενές με το γνωστό σχήμα κουδουνιού, υπάρχουν μόνο
– Κατοικίες
Τα σπίτια χτίστηκαν στη νοτιοδυτική πλευρά
– Τάφοι.

Ανάμεσά τους υπάρχουν τέσσερις ή πέντε τάφοι από Λυκικούς στύλους, κανένας δεν είναι εγγεγραμμένος, που αποδεικνύει την αρχαιότητα του χώρου, και έναν βράχο Λυκικού με ελληνική επιγραφή. Έξι τάφοι κολόνες και ένα μεγαλύτερο μνημείο βρίσκονται γύρω από την ακρόπολη.

-Νεκρόπολη
Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Αρχαίας Πόλης Απολλωνία που σώζεται μέχρι σήμερα είναι η περιοχή της νεκρόπολης και οι τάφοι που υπάρχουν γύρω από την πόλη.
Έξι τάφοι κολόνες και ένα μεγαλύτερο μνημείο βρίσκονται γύρω από την ακρόπολη.
Οι μνημειακοί τάφοι βρίσκονται στα ανατολικά του θεάτρου και στα βορειοανατολικά του εσωτερικού κάστρου.

Υπάρχουν τάφοι έξι πυλώνων, με τρεις σειρές σκάλες, που σχηματίζονται με την ανέγερση ορθογώνιων μπλοκ στο βάθρο.
Στήλες από αυτούς τους τάφους με έξι στύλους ή στύλους, που είναι σπάνιοι στη Λυκία, είναι σκαλισμένοι στα βράχια.
Είναι πολύ πιο μεγαλοπρεπές από τους άλλους, και χτίστηκε γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ.
Αυτός ο τάφος με έξι πρίσματα, που θεωρείται ότι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, θεωρείται ο Ηρώων (τάφος που ανήκει στον ήρωα).

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του τάφου, που έχει ρωμαϊκές και βυζαντινές επιγραφές, είναι ότι έχει τις δικές του σαρκοφάγους με έξι πόδια, διακοσμημένες με παραδοσιακές γοτθικές λεπτομέρειες και σκαλισμένες με σπάνια γλυπτά.

Πέτρινος τάφος- σαρκοφάγος έχει σκεπασμα που συμβολίζει τον ήλιο Μια σαρκοφάγος σε στιλ σέλας.
Το τετράπλευρο λιοντάρι σκαλιστό σαρκοφάγο. Μια σαρκοφάγος σε στιλ σέλας. Καταστράφηκαν τάφοι.
– Ο Απόλλων και η λύρα του
Στο μουσείο Αρχαιολογίας της Κωνσταντινούπολης υπαρχή ένα ανάγλυφο από τάφο της περιοχής με τον Απόλλωνα και την λύρα του

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Λέγεται ότι είναι ένα νόμισμα τύπου του Λικικού συνδέσμου (Lycian League )με την ένδειξη ΑΠΟ. Αν αυτό είναι σωστό, πρέπει να αποδοθεί στην Απολλωνία, η οποία τότε δεν μπορεί να ήταν απλώς δευτερεύον μέλος εκείνη την εποχή, όπως ήταν αργότερα, υποτελής στην Aperlae.

Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
APOLLONIA (Kilinçli, formerly Siçak) Turkey.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.