Δάπεδα PVC: Η δημοφιλής, πρακτική και οικονομική λύση για το δάπεδο σε οικιακό και επαγγελματικό επίπεδο



Η πλέον δημοφιλής, πρακτική και οικονομική λύση για το δάπεδο, τόσο σε οικιακό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, φαίνεται να είναι τα δάπεδα PVC. Τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού αλλά και των ειδικών, καθώς συνδυάζουν αντοχή, προσιτό κόστος και εμφάνιση. Ωστόσο, τι είναι τελικά τα δάπεδα αυτά και ποια είναι αναλυτικά τα πλεονεκτήματα που τα έχουν αναγάγει σε top επιλογή για το ντύσιμο του δαπέδου;

Τι είναι το δάπεδο PVC;

Το δάπεδο PVC είναι βιομηχανικής προέλευσης, με άλλα λόγια δεν κατασκευάζεται από κάποιο φυσικό υλικό αλλά είναι καθαρά προϊόν επεξεργασίας. Το PVC είναι στην ουσία η συντομογραφία για το υλικό πολυβινυλοχλωρίδιο. Πρόκειται, λοιπόν, κατ’ ουσίαν για είδος πλαστικού, γι’ αυτό τα δάπεδα PVC αποκαλούνται και μουσαμάδες δαπέδου.

Γιατί να επιλέξετε το δάπεδο PVC;
Εύκολη τοποθέτηση

Το δάπεδο PVC μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, κόβεται εύκολα στο σχήμα και στο μέγεθος της αρεσκείας σας και γενικότερα, χαρακτηρίζεται από ευκολία στη χρήση και την εγκατάσταση του.

Μεγάλη διάρκεια ζωής

Το PVC είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό με μεγάλη προσδοκώμενη διάρκεια ζωής, εξού και χρησιμοποιείται ευρέως σε οικιακούς χώρους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους. Παράλληλα, συνήθης είναι η εφαρμογή του και σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπου οι απαιτήσεις αντοχής και οι κίνδυνοι φθοράς είναι σαφώς μεγαλύτεροι.

Υψηλή αντοχή

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το PVC ως υλικό διακρίνεται για την υψηλή αντοχή και την ανθεκτικότητα του. Δεν επηρεάζεται από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, ούτε είναι ευαίσθητο σε αυξημένα επίπεδα υγρασίας. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιείται κατά κόρον σε οικιακές αλλά και επαγγελματικές κουζίνες και μπάνια. Ακόμη, η μεγάλη αντοχή του στο βάρος ικανοποιεί τις ανάγκες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που συνήθως περιλαμβάνουν βαριά αντικείμενα και μηχανήματα. Έτσι, τα δάπεδα PVC συχνά απαντώνται και σε βιομηχανικό επίπεδο. 

Αντιολισθητικότητα

Τα δάπεδα PVC έχουν και αντιολισθητικές ιδιότητες χάρη στην ελαστικότητα που τα χαρακτηρίζει. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο προτιμώνται για το χώρο της κουζίνας.

Ηχομόνωση

Ένα καλό ποιοτικά δάπεδο PVC προσφέρει και ένα ικανοποιητικό επίπεδο ηχομόνωσης. Συμβάλλοντας στη μείωση των παραγόμενων ήχων, ένα τέτοιο δάπεδο κερδίζει αρκετούς ακόμα πόντους στην προτίμηση των καταναλωτών.

Εύκολη συντήρηση

Ένα από τα βασικότερα ζητούμενα κατά την επιλογή δαπέδου είναι αναμφισβήτητα η εύκολη συντήρηση του. Κανείς δεν επιθυμεί ένα πάτωμα που όσο εντυπωσιακό κι αν είναι, απαιτεί διαρκή καθαρισμό και συνεχή συντήρηση. Τα δάπεδα PVC, λοιπόν, καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα με ένα κλασικό καθαριστικό πατώματος ενώ παρουσιάζουν και αντιβακτηριακή συμπεριφορά κι έτσι, δεν είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη μούχλας.

Υγεία και ασφάλεια

Το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) είναι ένα πλαστικό πολυμερές που πρωτοκατασκευάστηκε, στην αρχική του μορφή, το 1872. Φέρει, λοιπόν, δεκαετίες χρήσης “στην πλάτη του”, έχει μελετηθεί ευρέως και έχει πιστοποιηθεί η μη τοξικότητα του ενώ ακολούθως, η χρήση του έχει ελεγχθεί με ασφάλεια στα τόσα χρόνια της εφαρμογής του. Συνεπώς, είναι ένα απόλυτα ασφαλές υλικό, τόσο για το οικιακό-οικογενειακό περιβάλλον όσο και για τους επαγγελματικούς χώρους και τις ανάγκες τους.

Χαμηλό κόστος αγοράς

Το PVC είναι αρκετά οικονομικό ως υλικό ενώ η εγκατάσταση του, όπως ήδη ειπώθηκε, είναι πολύ απλή διαδικαστικά. Έτσι, τα δάπεδα PVC αποτελούν στο σύνολο τους μια πολύ οικονομική εναλλακτική. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως είναι μία από τις πιο συμφέρουσες, value-for-money επιλογές της αγοράς. 

Αισθητικό αποτέλεσμα

Μπορεί συχνά να επικρατεί η αντίληψη πως το πλαστικό προσομοιάζει με κάτι φθηνό, ωστόσο στην περίπτωση του δαπέδου PVC η άποψη αυτή μοιάζει ολωσδιόλου πλασματική. Το δάπεδο PVC όχι μόνο δε στερείται το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα άλλων υλικών αλλά χάρη στην ποικιλία των σχεδίων και των χρωμάτων του αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια των interior designers. Ένα πάτωμα κατασκευασμένο από PVC συχνά μιμείται άλλα φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το μάρμαρο ή την πέτρα, λειτουργώντας στην κυριολεξία σαν μια φθηνή απομίμηση τους. Κατ’ ουσίαν, ωστόσο, η αισθητική του χώρου παραμένει αναλλοίωτη με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη μειονεκτεί μπροστά στα υλικά αυτά αλλά αντίθετα, να παίρνει προβάδισμα καθώς συνδυάζει το χαμηλό κόστος με το αισθητικό κομμάτι. 

Δάπεδο PVC: εν κατακλείδι

Αν έχετε συγκεκριμένη εικόνα για το χώρο σας και επιδιώκετε τη λογική του μαρμάρου, του ξύλου κτλ αλλά δε διαθέτετε το ανάλογο budget ή σας προβληματίζει ο τρόπος συντήρησης, η διάρκεια ζωής των υπολοίπων υλικών κτλ, το δάπεδο PVC θα σας λύσει τα χέρια. Η ίδια φιλοσοφία ακριβώς αφορά και σε επαγγελματικούς ή βιομηχανικούς χώρους όταν αναζητάται ένα ανθεκτικό, υψηλών αντοχών υλικό το οποίο συγχρόνως να μη ξεφεύγει οικονομικά και να είναι προσιτό. Τα δάπεδα PVC, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, αποτελούν την καταλληλότερη επιλογή, κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη μέσω της ευρείας χρήσης και εφαρμογής τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.