25η Μαρτίου: Φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων στα χρώματα της Ελληνικής σημαίας – Σειρά εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο



Στα γαλανόλευκα θα «ντυθούν» εμβληματικά κτίρια από όλο τον κόσμο την 25η Μαρτίου με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Έλληνες πρεσβευτές σε κάθε γωνιά του κόσμου κινητοποιήθηκαν και επικοινώνησαν με τις τοπικές αρχές, διαμηνύοντας την επιθυμία και ευγενή παράκληση της Αθήνας να προβληθεί η μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα επέτειος.

Σε αναγνώριση της συνεισφοράς της Ελληνικής Επανάστασης στην Ευρώπη, η Βουλή της Ρουμανίας θα φωτιστεί την επόμενη Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, τιμώντας τα 200 χρόνια από την κήρυξη του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Το γεγονός έγινε γνωστό αμέσως μετά την ομιλία του ομογενή βουλευτή και προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας Γαβριήλ Ντράγκο Ζησόπουλου, στο ρουμανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη.

«Φέτος, ο ελληνικός λαός γιορτάζει 200 ​​χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το σημαντικότερο γεγονός στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού έθνους-κράτους» ανέφερε το μόνιμο προεδρείο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας. 

Το Σαν Φρανσίσκο για να τιμήσει τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων που θα οδηγήσουν στη φωταγώγηση του Δημαρχείου με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας στις 25 Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ενωμένη Ελληνοαμερικανική Εταιρεία (UHAS) που εκπροσωπεί Έλληνες Αμερικανούς στην Καλιφόρνια και τις προσπάθειες του Τάσο Ζωγράφου, Προέδρου Βόρειας Καλιφόρνιας (UHAS) 

«Η ελληνική κοινότητά μας στην Καλιφόρνια συνεργάζεται από κοινού για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους υπερασπίστηκαν την τυραννία, θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα κατά της καταπίεσης και απελευθέρωσαν γενναία την Ελλάδα από την κατοχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της UHAS Τάσο Ζωγράφος.

«Οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να στέκονται ενωμένοι στην υπεράσπιση της ελευθερίας για όλους».

Φωταγώγηση της Όπερας του Σίδνεϋ

Θύελλα ενθουσιασμού προκάλεσε στην ομογένεια η απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας να φωταγωγήσει με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας την Όπερα του Σίδνεϊ την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021, στη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Με αναρτήσεις τους και σχόλια τους  χιλιάδες ομογενείς  εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση αυτή.

Τη σχετική ανακοίνωση για την Όπερα  έκανε η Πρωθυπουργός της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Gladys Berejiklian, η οποία με την ευκαιρία ευχαρίστησε τους Ελληνοαυστραλούς για τη συνεισφορά τους στην Πολιτεία και τόνισε τη σημαντική επιρροή του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανακοίνωση της κ. Berejiklian κλείνει με θερμές ευχές προς τα μέλη της ελληνικής παροικίας της Νέας Νοτίου Ουαλίας για την εθνική τους εορτή. 

Η Πολωνία δέχτηκε επίσης την πρόταση.

«Η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε τις εξεγέρσεις πολλών ευρωπαϊκών εθνών και η απόλυτη επιτυχία της απέδειξε ότι η ελευθερία μπορεί να κερδηθεί ακόμα και όταν οι αντικειμενικές συνθήκες προμηνύουν την ήττα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμά της η πολωνική Βουλή σχετικά με την 200η επέτειο της ελληνικής επανάστασης.

«Η ελληνική δοκιμασία στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος – μια νικηφόρα δοκιμασία – αποτέλεσε έμπνευση για άλλα καταπιεσμένα έθνη.

»Η Πολωνία θυμάται ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της, όταν αναγεννήθηκε μετά από 123 χρόνια διαμελισμού.

Σήμερα, μπορούμε να επαναλάβουμε με υπερηφάνεια το σύνθημα του κοινού μας ήρωα του 20ου αιώνα, του Γεωργίου Ιβάνωφ-Σαïνόβιτς, ο οποίος την ώρα της εκτέλεσής του φώναξε: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Πολωνία!».

Σειρά από εκδηλώσεις στον Καναδά

Μια σειρά εμβληματικών σημείων στο Οντάριο του Καναδά, θα φωταγωγηθούν στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, στις 24 και 25 Μαρτίου, για να τιμηθεί η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Την Τετάρτη, 24 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η φωταγώγηση της πρόσοψης του Δημαρχείου Τορόντο. 

Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου και ώρα 9.45 – 10.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η φωταγώγηση του καταρράκτη του Νιαγάρα. 

Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου, από τη δύση του ηλίου, θα γίνει η φωταγώγηση του CNTower στο Τορόντο. 

Από τα parapolitika.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.