«Η Κοζανίτικη Αποκριά Σήμερα»: Δωρεά έργου από τον καλλιτέχνη Γιάννη Ζάμκο



Το πρώτο project της Πρωτοβουλίας Νέων Κοζάνης «Κοζανίτικη Αποκριά 2021» έφτασε στο τέλος της. Αν είναι κάτι που θα θέλαμε να θυμόμαστε από αυτή τη δύσκολη χρονιά, που κράτησε για μεγάλο διάστημα ανενεργή την συμμετοχή του κόσμου στα πολιτιστικά δρώμενα, είναι ένα αξιόλογο εικαστικό έργο το οποίο διαδραματίστηκε σε πείσμα αυτών των αλλόκοτων καιρών.

Το έργο τέχνης του καλλιτέχνη Γιάννη Ζάμκου, με τίτλο «Η Κοζανίτικη Αποκριά Σήμερα» αποτελεί ένα πρωτότυπο και επίκαιρο 3D έργο το οποίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης.

Αντλώντας την έμπνευσή του ο καλλιτέχνης από την πανδημία και τις συνέπειες που αυτή δημιούργησε, στο έργο του, διαμορφώνεται μία ιδιότυπη αφήγηση όπου ενυπάρχουν και ξεδιπλώνονται ερωτήματα που αφορούν τις τωρινές καταστάσεις και την επίδρασή τους στην Κοζανίτικη Αποκριά .

Ο μονόλογος που αναπτύσσεται αβίαστα από τον πρωταγωνιστή του έργου (ένας ηλικιωμένος άντρας), φανερώνει τα πολλαπλά αφηγήματα των αποτελεσμάτων της πανδημίας.

Στο έργο, ενσωματώνεται ο ήρωας με τη μάσκα στο παρόν, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στον αναστοχασμό της κανονικότητας.

Οι ήχοι από τα χάλκινα παραδοσιακά όργανα, επανέρχονται ως ένα κύμα για να προκαλέσουν μία στιγμή συντάραξης και στιγμιαίας αιώρησης πάνω από τις καθημερινές αφηγήσεις οικείων εσωτερικών συναισθημάτων.

Ο ήρωας στέκεται στηριζόμενος στο μπαστούνι του, σαν να νοσταλγεί την προσωπική ελευθερία, τους ανοιχτούς χώρους χωρίς περιορισμούς, την ζεστασιά του βωμού από τον Φανό και την ξεγνοιασιά. Η απόμακρη ματιά του που ενώ μπορεί να φαντάζει ειδυλλιακή, διαρκώς διαδραματίζεται μέσα στους στίχους των μικρών ή μεγάλων τραγουδιών που ακούγονται ηχηρά από τους συμμετέχοντες στο έθιμο και οι ελπίδες μένουν εκφραστικές, όμορφες, ανεξήγητες με τη ζωή να συνεχίζεται…

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Ζάμκος, αποτύπωσε την δική του οπτική για το καίριο ζήτημα της πανδημίας, μέσα από το έργο του, σχεδιάζοντας την επιθυμία της ελευθερίας. Ο ανθρώπινος νους γίνεται άχρονος και εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα αιώνια άφθαρτο παρόν που διαιωνίζει η μνήμη.

Ο καλλιτέχνης, ένθερμα επιθυμεί να χαρίσει το παρόν έργο του στο κοινό.
Μέσα από τα παρακάτω βήματα, θα έχουν την δυνατότητα οι κάτοικοι της Κοζάνης να «βυθιστούν» στο τρισδιάστατο έργο του.

Πληροφορίες για το έργο :

● Πίνακας με μπλε και κόκκινο χρώμα σε τρισδιάστατη μορφή
● Διαστάσεις: 120cm x 100cm

Οδηγίες για την συμμετοχή:
Follow στους λογαριασμούς του INSTAGRAM: giannis_zamkos_ & youth_koz
LIKE στην φωτογραφία του έργου στο FACEBOOK της Πρωτοβουλίας Νέων Κοζάνης
Σχόλιο κάτω από την φωτογραφία κάνοντας tag 2 φίλους/ες

Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Ζάμκο για την δημιουργία και την προσφορά του εξαιρετικού του έργου!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.