Γ. Λασσάνη “Ταξιδιωτικό…” – Του Β.Π. Καραγιάννη



Του Β.Π. Καραγιάννη:

Διάβασα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 7 Μαρτίου πως η Βιβλιοθήκη της Βουλής που διευθύνει η κ. Ελλη Δρούλια προγραμματίζει μεταξύ των άλλων δράσεων της στο πλαίσιο του 1821-2021 την έκδοση τις «Ταξιδιωτικές σημειώσεις – Η φυλακή» του Γ Λασσάνη.

Ημερολόγιο που κράτησε ο Γ. Λ. την περίοδο 1827-1828. Μετά την απελευθέρωσή του από το φρούριο Thereslenstadt μαζί με τον Αλεξ, Υψηλάντη φτάνουν στην Πράγα 25 Νοε 1827· εκεί κάνει γνωριμίες ερωτεύεται μάλιστα και την Μπαρονέσα Μαρτιάννα Μαρκελίκ. Το χειρόγραφο αυτό απόκειται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής αλλά υπάρχει και σε αντίγραφο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Τη δεκαετία του 1930 ο δήμος Κοζάνης «μίσθωσε» στην κυριολεξία τις πνευματικές υπηρεσίες του σημαντικού φιλολόγου Ευαγγέλου Τζιάτζιου από τη Φλώρινα και τον έστειλε στην Αθήνα ν’ αντιγράψει ολόκληρο το Αρχείο του Γ. Λασσάνη. Οπερ κι εγένετο. Μέρος αυτού του ταξιδιωτικού δημοσιεύτηκε στην «Παρέμβαση» του 1993 τχ. 60.

Τώρα η Βιβλιοθήκη της Βουλής το εκδίδει, και καλά κάνει, αφού η επιχώρια Βιβλιοθήκη που είχε καθήκον να το κάνει, είναι βυθισμένη στο τέλμα των αλληλοκαταγγελιών διοίκησης διεύθυνσης και προσωπικού, αλίμονον.

3 σχόλια στο άρθρο “Γ. Λασσάνη “Ταξιδιωτικό…” – Του Β.Π. Καραγιάννη

  1. Υπομονη και ενσυναισθηση!
    Στις δημοκρατιες εναλλασσονται προσωπα και καταστασεις!
    Ειναι ίδιον της δημοκρατιας οι αντιθεσεις,η διαφορετικοτητα που οδηγουν στην πορεια σε συνθεσεις!!
    Οι ” οικοιοποιητες” της τοπικης ιστοριας,ας περιμενουν!!
    Οι αβυθιστοι και οι ατελματιστοι καποτε θα λαβουν κι αυτοι θωκους και αξιωματα…αρκει ομως να εχουν στην πορεια τους ενα γλυκο και αγνο χαμογελο ,οπως το χαμογελο του διευθυνοντος την δημοτικη βιβλιοθηκη !!!
    Αλιμονον αν ,σκυθρωποι και οργισμενοι ,καταλαμβανουν αξιωματα διευθυντικα…
    Οταν επικαλουμαστε αλληλοκαταγγελιες αντιπαλων μας για να φανερωσουμε την ιδικη μας αξια….αλιμονο….
    Ο Γ.Λασανης μπορει να περιμενει την κοζανιτικη εκδοση των Αρχειων του,δεν βιαζεται,αλλοι βιαζονται….

  2. Λασσανη! Επι το ορθον!!Ο μονος που δεν αδημονει για την εκδοση των αρχειων ,οπως προειπα,ειναι η μεγαλη μορφη του Γ.Λασσανη!!
    Εκεινος περιμενει το πληρωμα του χρονου και αβιαστα και σταθερα και αργα- αργα θα συμπλρωθουν στοιχεια και αλλες πηγες,τα οποια θα κανουν πιο ηχηρο και πιο αξιοπιστο το πολυτιμον αρχειον!!
    Ειναι βυθισμενη και τελματωμενη η βιβλιοθηκη για την καθυστερηση των αρχεων;
    Μ’ αυτα που γινονται γυρω μας βυθιζομαστε σ’ενα τελμα ατερμονο…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.