Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη τόπος να Ζεις»: Όταν οι αρχές του Δήμου υπηρετούν οικογενειακά συμφέροντα…



Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «Η δ’ ηθική εξ έθους περιγίνεται» δηλαδή «Η ηθική προέρχεται από τις συνήθειες» και για την Δημοτική αρχή Κοζάνης δυστυχώς «οι συνήθειες» ήταν εδώ και καιρό ανησυχητικές. Η αμετροέπεια και η προκλητικότητα της τριανδρίας στο λόγο και στη συμπεριφορά απέπνεε μία έντονη αίσθηση αλαζονείας. Η αδιαφορία για την διαφορετική άποψη, η επιμονή στην δική τους αλήθεια και η προκλητική απαξίωση της «μειοψηφίας του 25%» άφηνε να εννοηθεί ότι εδώ ισχύει ο νόμος του ισχυρού! Όμως η αποκάλυψη της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα των φωτοβολταϊκών είτε των ιδίων (κ. Σημανδράκος) είτε των παιδιών και συγγενών τους (κ. Μαλούτας, κ. Μιχαηλίδης) σε συνεργασία με εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Δήμο Κοζάνης κάνοντας χρήση δημοτικής περιουσίας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς την δέουσα προσοχή παρά την επιθυμία κάποιων να ξεχαστεί το θέμα.

Είναι θεμιτό για τον οποιοδήποτε να αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα και αυτό ισχύει τόσο για αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και για τους στενούς τους συγγενείς. Όμως, όταν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες αιρετών αλλά και υπηρεσιακών στελεχών ή στενών συγγενών τους, εμπλέκονται με εταιρίες για τα συμφέροντα των οποίων οι ίδιοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε συλλογικά και υπηρεσιακά όργανά τότε αυτόματα ανακύπτουν σοβαρά θέματα τόσο ηθικής τάξης όσο και σύγκρουσης συμφερόντων. Άλλωστε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 11 παρ.6) είναι σαφέστατος και επιβάλλεται η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου για την νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων.

Οι πρώτες απαντήσεις που δόθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Μαλούτα και στα ΜΜΕ από τον κ. Σημανδράκο επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω. Για μια ακόμη φορά κούνησαν το δάχτυλο διδάσκοντας «ηθική» και φανέρωσαν την βαθιά τους αδιαφορία, στα όρια της προκλητικότητας, απέναντι στο κοινό αίσθημα, ακούσαμε επικλήσεις σε οικογενειακές αξίες, μαθήματα επιχειρηματικότητας και α λα καρτ ηθική που ορίζεται μόνο και μόνο από τα διοικητικά όρια που χωρίζουν τον Δήμο Κοζάνης από τον Δήμο Σερβίων, αυτή τη νοητή γραμμή που ξαφνικά απέκτησε την απίστευτη δύναμη να ξεπλένει ενδεχόμενες παρατυπίες και να εκλογικεύει τον παραλογισμό στο μυαλό κάποιων.

Καμία αναφορά στο γεγονός ότι ο επιχειρηματικός τους εταίρος είναι συγχρόνως και ενοικιαστής  χιλιάδων στρεμμάτων στον Δήμο Κοζάνης. Καμία αναφορά στο γεγονός ότι το επιχειρηματικό πλάνο του εταίρου τους βασίζεται και στο χαμηλό τίμημα ενοικίασης δημοτικών εκτάσεων. Καμία αναφορά στο ότι τοπικές κοινωνίες αντιτάχθηκαν σε αυτή την «επενδυτική εισβολή» και αγνοήθηκαν επιδεικτικά προς όφελος του φίλου-συνεργάτη επενδυτή. Καμία αναφορά στο «περί δικαίου αίσθημα». 

Είναι σαφέστατη η θέση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» πως ούτε η επιχειρηματικότητα πρέπει να δαιμονοποιείται ούτε και να στήνονται αυτοσχέδια λαϊκά δικαστήρια επί δικαίων και αδίκων. Όμως ξεκάθαρα πλέον οι επιλογές των τριών επικεφαλής, αλλά και όλων όσων εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι  είτε να παραιτηθούν των αξιωμάτων τους εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, είτε να διακόψουν άμεσα κάθε επιχειρηματική σχέση των ιδίων ή μελών της οικογένειας τους που προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων και αμαυρώνει την αξιοπιστία του Δήμου Κοζάνης και των συλλογικών του οργάνων. Επίσης επιβάλλεται άμεσα να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα) έτσι ώστε να δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουν θέση αφού στην προκειμένη περίπτωση η σιωπή δεν είναι χρυσός και λογίζεται ξεκάθαρα ως αποδοχή και συμφωνία. 

Τελικά η επιμονή της δημοτικής αρχής Κοζάνης στην στήριξη επενδύσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα σε δημοτικές εκτάσεις, παρά την αντίθετη στάση όλης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αποδεικνύεται ότι βασίζεται ξεκάθαρα σε οικογενειακά, οικονομικά συμφέροντα και ιδιοτέλεια και όχι σε «μεγαλεπήβολα και οραματικά αναπτυξιακά σχέδια» όπως κάποιοι ισχυρίζονταν. Πομφόλυγες λοιπόν και φληναφήματα που πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκαν. Δυστυχώς για κάποιους «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Υ.Γ. Οι απόψεις της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη τόπος να Ζεις» είναι πανομοιότυπες για κάθε επίπεδο διοίκησης, είτε αυτό είναι ο Δήμος Κοζάνης είτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις διαφορές μεταξύ αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.