Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού της νέας εβδομάδας



Από το hellasmeteo.gr:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες ημέρες οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι πολύ καλές, τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων όσο και από άποψη θερμοκρασιακή. Οι βροχές απουσιάζουν από τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί, ενώ η θερμοκρασία θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται σε ανοιξιάτικα επίπεδα, καθώς ξεπέρασε σε κάποιες περιοχές τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα για την νέα εβδομάδα, θα λέγαμε πως το μεγαλύτερο καιρικό ενδιαφέρον το παρουσιάζει η θερμοκρασία και συγκεκριμένα οι μεγάλες διαφορές που θα παρατηρούνται κατά διαστήματα μεταξύ βόρειας, δυτικής και νότιας Ελλάδας. Και αυτό διότι στην βόρεια Ελλάδα με έμφαση μάλιστα τα βορειοανατολικά, θα κάνει αρκετό κρύο όλες τις επόμενες ημέρες με τις ψυχρότερες αέριες μάζες που θα βρίσκονται εκεί να ρίχνουν την θερμοκρασία. Αντίθετα τα δυτικότερα και νοτιότερα τμήματα θα βρίσκονται κάτω από αρκετά πιο θερμές αέριες μάζες και ως αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες το μεγαλύτερο διάστημα της εβδομάδας θα βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα.

Όσον αφορά το κομμάτι των καιρικών φαινομένων, το πιο ενδιαφέρον διάστημα φαίνεται να είναι το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης με τα προγνωστικά στοιχεία όμως ακόμη να μην παρουσιάζουν μία σαφή εικόνα. Αυτό που φαίνεται για εκείνο το διάστημα, είναι η διέλευση μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα βόρεια – βορειοδυτικά προς τα νότια, η οποία δείχνει να δίνει φαινόμενα κυρίως στην βορειοδυτική Ελλάδα και πιο τοπικά στα κεντρικά και νότια.

Ξεκινώντας πάντως από την Δευτέρα 08/03, γενικά αναμένεται να κυριαρχήσει η συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, η οποία στην δυτική Ελλάδα θα είναι και αρκετά πυκνή. Από πλευράς βροχοπτώσεων, πέρα από τα πολύ ορεινά τμήματα της δυτικής κυρίως Ελλάδας, δεν φαίνεται να έχουμε κάτι περισσότερο (ίσως μόνο ένα πρόσκαιρο πέρασμα το βράδυ από την κεντρική και βόρεια Πελ/νησο και την νότια Στερεά Ελλάδα). Οι άνεμοι θα πνέουν εξασθενημένοι γενικά στα Πελάγη από διάφορες διευθύνσεις ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι κοντά στους 12 με 14 βαθμούς στα βόρεια, στους 15 με 16 βαθμούς στα δυτικά και νότια και στους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά.

Την Τρίτη 09/03, φαίνεται ότι θα έχουμε μία μεταβολή στο σκηνικό του καιρού στην βόρεια – βορειοδυτική Ελλάδα (δυτική – κεντρική Μακεδονία και βόρεια Θεσσαλία) όπου μέσα στην ημέρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές όχι όμως κάποιας ιδιαίτερης έντασης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με κάποιες νεφώσεις τις πρωινές κυρίως ώρες στα περισσότερα τμήματα και αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Αρκετά μεγάλες θα είναι οι θερμοκρασιακές διαφορές που θα παρατηρηθούν από περιοχή σε περιοχή, καθώς ενώ στην βόρεια Ελλάδα δύσκολα θα ξεπεράσουμε τους 10 με 12 βαθμούς, στα δυτικά θα φτάσει τους 17 με 18 βαθμούς (ίσως στην δυτική Στερεά Ελλάδα και τους 19 βαθμούς), στα κεντρικά τους 14 με 16 και στα νότια τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα πιο μεγάλες και ταυτόχρονα εντυπωσιακές θα είναι οι διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας την ημέρα της Τετάρτης 10/03. Και αυτό διότι στην βόρεια Ελλάδα θα κάνει αρκετό κρύο με χειμωνιάτικες θερμοκρασίες (μέγιστες γύρω στους 7 με 9 βαθμούς Κελσίου), ενώ στα νότια (από την Αττική και νοτιότερα) θα πιάσουμε θερμοκρασίες της τάξεως των 16 με 17 βαθμών Κελσίου.

Παράλληλα όσον αφορά το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη, υπάρχει προς ώρας μία καιρική διχογνωμία από τα προγνωστικά μοντέλα σχετικά με μία επικείμενη επιδείνωση του καιρού. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η δυτική και η βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία, θα παρατηρήσουν μία αλλαγή του καιρού με βροχές στις περισσότερες περιοχές, θα δούμε όμως τις επόμενες ημέρες κατά πόσο αυτές οι βροχές θα είναι αξιόλογες και αν θα επεκταθούν και σε υπόλοιπες περιοχές. Μάλιστα την Τετάρτη στην δυτική Μακεδονία, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε πιο χαμηλά υψόμετρα, θα το δούμε όμως καλύτερα στην συνέχεια. Αυτό που θα πρέπει να πούμε πάντως είναι ότι την Πέμπτη θα πέσει πρόσκαιρα αισθητά η θερμοκρασία σε όλη σχεδόν την χώρα, εκτός από τα δυτικά όπου εκεί θα συνεχίσει ο υδράργυρος να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 βαθμών Κελσίου.

Από την Παρασκευή πάντως και ιδιαίτερα μέσα στο Σ/Κ, όλα σχεδόν τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε σημαντική και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας που κατά πάσα πιθανότατα στα κεντρικά και νότια θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά καλός σε ολόκληρη την χώρα. Αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, η σημαντική αυτή άνοδος του υδραργύρου και η καλοκαιρία μάλλον θα είναι πρόσκαιρη, καθώς η τάση που πάει να διαμορφωθεί για μετά τις 15 του μήνα, «θέλει» υποχώρηση του υδραργύρου και έναρξη μίας περιόδου με αρκετές βροχές και χιόνια στα ορεινά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.