Τρέμει ασταμάτητα η γη στην Ελασσόνα – Δεκάδες οι μετασεισμοί τις τελευταίες ώρες – Έγινε αισθητός ως τα Τίρανα



Ούτε ένας, ούτε δυο αλλά περισσότεροι από 20 μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας και από τη στιγμή που νέος σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ελασσόνα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ έγινε αισθητός και πάλι σε σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Σπίτια έχουν καταρρεύσει σε χωριά έξω από τη Λάρισα, οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα τους στις σκηνές που είχαν στηθεί μετά τον σεισμό της περασμένης Τετάρτης ή σε ξενοδοχεία αλλά ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.

Οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, αφού θεωρούν πως ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος που έδωσε και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό.

«Δεν ανησυχούμε αλλά προβληματιζόμαστε. Ο σεισμός ευτυχώς έγινε σε μια άλλη περιοχή που είναι αραιοκατοικημένη. Θα ανησυχούσαμε αν πήγαινε η δραστηριότητα προς τα νοτιοανατολικά. Είναι καλό που πηγαίνει προς τα βορειοδυτικά είναι βουνά και μη κατοικημένες περιοχές», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (05.03.2021) στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μάλιστα, «ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τα Τίρανα»!. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα έχουμε μια μακρόσυρτη μετασεισμική ακολουθία», αλλά «όσο πάει θα μικραίνει το μέγεθος».

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο με σεισμόπληκτους

Μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε και ανησύχησε ξανά την Ελασσόνα και τις γύρω περιοχές, κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί για λίγη ώρα το ξενοδοχείο «Ληθαίον» στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται σεισμόπληκτοι από το χωριό Δαμάσι, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον πρώτο σεισμό.

Την εκκένωση του ξενοδοχείου, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, κατέγραψε trikalavoice.gr. Έγινε προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό το βράδυ της Πέμπτης και με τη βοήθεια ειδικής ομάδας διάσωσης που έφτασε από τη Θεσσαλονίκη. Παρούσα η αντιδήμαρχος Πρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων Γεωργίας Κοτρώνη η οποία όπως σημειώνει σε δηλώσεις της “κάνουμε κάθε τι δυνατό για να προσφέρουμε βοήθεια στους φιλοξενούμενούς μας. Εκτός από το φαγητό και το νερό, τους εξασφαλίζουμε φάρμακα από το κοινωνικό φαρμακείο και ό,τι άλλο έχουν πραγματικά ανάγκη”.

Αργά το βράδυ και όταν οι μετασεισμοί κόπασαν οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Άλλη μια δύσκολη νύχτα στο δρόμο για τους κατοίκους

Μετά και τη δόνηση της Τσικνοπέμπτης, οι αρχές έκαναν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην μπαίνουν σε κτίρια τα οποία έχουν ζημιές. Ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δε θέλουν να κοιμηθούν στα σπίτια τους. Ωστόσο, το ένα από αυτά, στον Τύρναβο, εκκενώθηκε μετά το νέο σεισμό.

Με τη γη να τρέμει ασταμάτητα κάτω από τα πόδια τους και με το φόβο ενός νέου, δυνατού σεισμού, πολλές οικογένειες να περάσουν ακόμα μια νύχτα έξω από τα σπίτια τους…

Το χρονικό των ρίχτερ

Το πρώτο, μεγάλο χτύπημα των ρίχτερ στην περιοχή, έγινε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης. 6 ρίχτερ ταρακούνησαν τη Θεσσαλία ενώ ακολούθησαν τρεις σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σε διάστημα μισής ώρας.

Τουλάχιστον 30 σπίτια έπαθαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μεσοχωρίου Ελασσόνας ενώ σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί και στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Εκτός από τα σπίτια, πληγώθηκε και η εκκλησία του χωριού, όπου κατέρρευσε ένας εξωτερικός τοίχος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, της Τετάρτης, έγινε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στις 20:24 στην περιοχή Μεσοχωρίου της Ελασσόνας.

Όμως ο σεισμός που πραγματικά εξέπληξε τους επιστήμονες, ήταν ο σεισμός της επόμενης ημέρας της Τσικνοπέμπτης…

Η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 20:38 το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, 16 χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρόκειται για ένα νέο σεισμό και δεν εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθεία των 6 ρίχτερ…

Από το newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.