Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 1 Μαρτίου έως την Κυριακή 7 Μαρτίου – Θερμοκρασιακή αλλαγή του καιρού χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα



Είναι γεγονός πως το σκηνικό του καιρού τις τελευταίες αρκετές ημέρες είναι πλέον ανοιξιάτικο, τόσο από άποψη θερμοκρασιών όσο και από πλευράς καιρικών φαινομένων. Και αυτό διότι σχεδόν σε καθημερινή βάση οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τόπους στα ηπειρωτικά, «καταφέρνουν» και ξεπερνούν τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα όποια καιρικά φαινόμενα απουσιάζουν από κάθε περιοχή της Επικράτειας.

Η παραπάνω εξέλιξη είχε αναλυθεί και εκτιμηθεί εδώ και πολλές ημέρες όπου τονίζαμε πως αναμένεται μία μεγάλη καιρική ανάπαυλα με απουσία των φαινομένων αλλά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Είχαμε ωστόσο μιλήσει στην τελευταία μας εκτίμηση για μία θερμοκρασιακή κυρίως αλλαγή στο σκηνικό του καιρού τις πρώτες ημέρες του νέου μήνα, εξαιτίας της υποχώρησης των θερμών αερίων μαζών και ουσιαστικά της αντικατάστασής τους με αρκετά πιο ψυχρές αέριες μάζες.

Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν έχουν παρουσιάσει κάποια διαφοροποίηση ως προς την τάση που εδώ και αρκετό καιρό είχε δημιουργηθεί. Αυτό σημαίνει πως ήδη από την 28η Φλεβάρη, αναμένεται ο καιρός να ψυχράνει σημαντικά αρχικά στην βόρεια – βορειοανατολική χώρα και προοδευτικά στο μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας, με εξαίρεση τα πολύ δυτικά τμήματα όπου οι πιο ψυχρές αέριες μάζες δεν θα καταφέρουν να φτάσουν έως εκεί και οι θερμοκρασίες (αν και θα πέσουν) θα διατηρηθούν σε καλά επίπεδα.

Προφανώς η πτώση αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Σιβηρικό ψύχος της κακοκαιρίας «Μήδειας», παρ’ όλα αυτά θα είναι σημαντική και αισθητή, κυρίως επειδή τις προηγούμενες ημέρες θα έχει προηγηθεί αρκετά ζεστός για την εποχή καιρός.

Πολύ γενικά, από εκεί όπου οι θερμοκρασίες πλησίαζαν ή ξεπερνούσαν τους 20 βαθμούς Κελσίου, την Κυριακή θα πέσουν στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα στους 13 με 15 βαθμούς, την Δευτέρα κοντά στους 11 με 13 βαθμούς και την Τρίτη περί τους 8 με 11 βαθμούς Κελσίου (θα υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες ως προς τις θερμοκρασίες στις αναλυτικές μας προγνώσεις). Στην δυτική Ελλάδα ωστόσο, δύσκολα ο υδράργυρος θα πέσει κάτω από τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου και αυτό κυρίως την Τρίτη.

Όπως είπαμε και παραπάνω, η αλλαγή αυτή του καιρού θα είναι κατά κύριο λόγο θερμοκρασιακή, ακριβώς επειδή αν και θα έχουμε κάποια φαινόμενα, αυτά θα είναι τοπικά και αρκετά περιορισμένα. Περιοχές όπως η Χαλκιδική, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η βόρεια Στερεά Ελλάδα, τμήματα της κεντρικής και νότιας Πελ/νησου και η βόρεια Κρήτη, θα πρέπει μέσα στο επόμενο τριήμερο να έχουν κάποιες τοπικές βροχές, με κάποιες χιονοπτώσεις μάλιστα σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές, τίποτα όμως το ιδιαίτερο. Αντίθετα, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βοριάδες που θα πνέουν στο Αιγαίο και θα είναι μάλιστα αρκετά ισχυροί το επόμενο τριήμερο, φτάνοντας στις περισσότερες περιοχές τα 6 με 7 Μποφόρ και ίσως κατά διαστήματα οι ριπές τα 8 Μποφόρ (θα είναι και αρκετά ψυχροί με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε την θερμοκρασία πιο χαμηλά από την πραγματική τιμή).

ο διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι αίθριος σε ολόκληρη την χώρα, με την θερμοκρασία μάλιστα να σημειώνει άνοδο σε επίπεδα λίγο πιο υψηλά από τα κανονικά για την εποχή.

Το τριήμερο Π/Σ/Κ, φαίνεται με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία πως θα έχουμε μία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού με κάποιες βροχές οι οποίες θα επηρεάζουν κυρίως περιοχές της δυτικής Ελλάδα και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και πιο τοπικά κεντρικά και βόρεια τμήματα. Οι θερμοκρασίες καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου δείχνουν ότι θα κυμαίνονται σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές.

Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού, προς το παρόν δεν έχει διαμορφωθεί κάποια σαφής τάση για το αν ο καιρός θα είναι ήπιος ή αν θα έχουμε κάποια χειμωνιάτικη αλλαγή. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρατηρείται από τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα, είναι η συσσώρευση αρκετά έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών σε περιοχές της κεντρικής, της ανατολικής και βορειοανατολικής Ευρώπης.

Με αρκετά μεγάλη επιφύλαξη, σας λέμε πως μετά τις 8 με 9 Μάρτη υπάρχει μία τάση που πάει να διαμορφωθεί η οποία δείχνει ότι ο καιρός θα κρυώσει αρκετά με τις ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια, να καταφέρνουν πιο αποδυναμωμένες να κατηφορίσουν προς την περιοχή μας και να ρίξουν την θερμοκρασία σε χειμωνιάτικα επίπεδα. Ακριβώς όμως επειδή θα βρισκόμαστε στον Μάρτη και επειδή σιγά σιγά οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κάνουν πιο εμφανή την παρουσία τους, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην επιτρέψουν (ουσιαστικά να εμποδίσουν) αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες να κατηφορίσουν τόσο νότια και τελικά να περιοριστούν σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

Από το hellasmeteo.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.