Βάλτωσε το πρόγραμμα των Open Malls – Προσφεύγουν στους δήμους για « σανίδα σωτηρίας»



Σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της πλειονότητας των έργων των Open Malls, διαπιστώθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό , μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Πιο συγκεκριμένα , η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου της ΚΕΔΕ , Δημήτρη Παπαστεργίου , του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, αρμόδιου για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ, Γιώργου Ζερβού και του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), Γιώργου Καρανίκα.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε η εξέλιξη των έργων που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Τα έργα υλοποιούνται από συνεργατικά σχήματα που αποτελούνται από τους Δήμους ως Δικαιούχους και τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους ή Επιμελητήρια, ως Συνδικαιούχους, και αποσκοπούν στην ανάδειξη των τοπικών εμπορικών αγορών, μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων αναβάθμισης στο δημόσιο χώρο και τις προσόψεις των τοπικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει σ΄ανακοίνωση της , η ΚΕΔΕ , εξετάστηκαν οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών, και συζητήθηκαν πιθανές άμεσες ενέργειες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της υλοποίησής τους, με στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να υπάρξει τακτική συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην έως σήμερα εξέλιξη των «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου» και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου , μετά την τηλεδιάσκεψη δήλωσε:

«Συζητήσαμε πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των δυσκολιών και των προβλημάτων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση μιας δράσης που είναι άμεσα συσχετισμένη με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των πόλεών μας.

Η υλοποίηση της δράσης των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου (Open Malls) αν και έχει ξεκινήσει από το 2018, μέχρι σήμερα, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα υλοποίησης της δράσης. Από την πρώτη στιγμή οι Δήμοι αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη δράση και σε συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο των πόλεων σχεδίασαν από κοινού ενέργειες και παρεμβάσεις οι οποίες όχι μόνο θα τονώσουν την οικονομία κάθε περιοχής και την εμπορική δραστηριότητα αλλά θα δημιουργήσουν και σύγχρονες πόλεις που θα στηρίζονται στον συμμετοχικό σχεδιασμό».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Τσακίρης τόνισε : «Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου είναι ένα σημαντικό βήμα στην μετεξέλιξη του εμπορίου ειδικά στην μετα-covid εποχή και τις προκλήσεις που φέρνει σε ότι αφορά το επιχειρηματικό μοντέλου του εμπορίου. Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων – και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία – βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Σήμερα όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε κατά προτεραιότητα έτσι ώστε αυτή η δράση ΕΣΠΑ να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και την εμπορική επιχειρηματικότητα στις πόλεις της Ελλάδας».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Καρανίκας ανέφερε: «Η Συνομοσπονδία μας υποστηρίζει θερμά την πρωτοβουλία των «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου», αφού άλλωστε ήταν και ο εμπνευστής της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Σ.Ε.Ε. τηρεί το Μητρώο των στελεχών που θα υποστηρίξουν τους Εμπορικούς Συλλόγους στην επιτυχή διεκπεραίωση όλων των διαχειριστικών διαδικασιών που σχετίζονται με αυτά. Παράλληλα, παρέχει συνεχή υποστήριξη στους Συνδικαιούχους Εμπορικούς Συλλόγους, μέσω της αποστολής κατευθυντήριων οδηγιών και εξατομικευμένων συμβουλών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των έργων τους. Η Ε.Σ.Ε.Ε. παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, ήδη από την έναρξη της Δράσης, και ευελπιστεί ότι η επιτάχυνση των έργων που αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη θα ωφελήσει πραγματικά τις τοπικές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που διανύουμε».

Από το news-ta.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Βάλτωσε το πρόγραμμα των Open Malls – Προσφεύγουν στους δήμους για « σανίδα σωτηρίας»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.