Διαδικτυακή διάλεξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης: «Νεοφιλελευθερισμός – Η φιλοσοφία της ελεύθερης οικονομίας και του δυνατού κράτους»



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σάς προσκαλούν να παρακολουθήσετε την πέμπτη διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, στις 7 μ.μ. με θέμα:

Νεοφιλελευθερισμός.

Η φιλοσοφία της ελεύθερης οικονομίας και του δυνατού κράτους

Ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Βασίλης Γρόλλιος θα υποστηρίξει ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποθεώνει την ελεύθερη οικονομία και ότι, δυστυχώς, πολύ συχνά συγχέεται με τον φιλελευθερισμό, που δεν είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας αλλά του έντονου κρατικού παρεμβατισμού, προκειμένου το κράτος να υλοποιήσει μια συγκεκριμένη ιδέα αναδιανεμητικής δικαιοσύνης. Αυτήν ακριβώς την ιδέα οι νεοφιλελεύθεροι τη βλέπουν να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική της ελεύθερης οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας το κράτος πρόνοιας θα έχει σχεδόν καταργηθεί.

Προϋπόθεση της υλοποίησης της ελευθερίας στους νεοφιλελεύθερους είναι ένα δυνατό-ισχυρό κράτος σε τέτοιο βαθμό που μάλιστα φτάνουν σε σημείο να δικαιολογούν και την δικτατορία, έστω προσωρινά. Βασικά κείμενα που προτείνει ο κ. Γρόλλιος προς μελέτη είναι: M. Friedman, Καπιταλισμός και Ελευθερία και Fr. Hayek, Ο Δρόμος προς τη Δουλεία (έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά).

Την εκδήλωση, που συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής αίθουσας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ:

https://zoom.us/my/uowm.g.cdm

Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.