Στάθης Κωνσταντινίδης: «Προκαταβολή Συντάξεων, Τροπολογία τομή για το συνταξιοδοτικό»



Με τροπολογία του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, που θα ψηφίσουμε σήμερα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ», θα θεσπιστεί η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, μέχρι το ποσό των 384 ευρώ, για τις εκκρεμείς και κάθε νέα αίτηση συνταξιοδότησης, εωσότου να απονεμηθεί κατά περίπτωση προσωρινή ή οριστική σύνταξη στον κάθε δικαιούχο. 

Δεδομένου ότι το ποσό της προκαταβολής θα παρέχεται άμεσα, αντιμετωπίζεται ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που έφερνε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έμεναν επί μήνες ή και χρόνια χωρίς κανένα εισόδημα.   

Ειδικότερα: 

Για αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, θα δίνεται ως ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ:

 * το ποσό των 384 ευρώ για τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας), για άτομα ηλικίας 67 ετών και πάνω,

* το ποσό των 360 ευρώ για τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας), για άτομα ηλικίας από 62 έως 67 ετών

* το ποσό των 384 ευρώ για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας), για άτομα ηλικίας από 62 έως 67 ετών,

* το ποσό των 360 ευρώ όταν ο αιτούμενος έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι ηλικίας κάτω των 62 ετών. 

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ή θανάτου του ασφαλισμένου, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου, χορηγείται ως ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ το ποσό των 384 ευρώ, προσαυξανόμενο ισόποσα στην περίπτωση θανάτου αν υπάρχουν κι άλλα δικαιοδόχα μέλη.

Μάλιστα, στις εκκρεμείς αιτήσεις θα υπάρξει αναδρομική καταβολή των ποσών, κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου (gov.gr). 

Να σημειωθεί ότι η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ της σύνταξης είναι ακατάσχετη.

Το ζήτημα της άμεσης καταβολής σύνταξης απασχολεί χιλιάδες συνανθρώπους μας και αποτέλεσε το πρώτο αίτημα της κοινοβουλευτικής μας ομάδας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις πρόσφατες συνεργασίες μας.

Αποτέλεσε άλλη μία προεκλογική μας δέσμευση η οποία υλοποιείται, αφενός με την παρούσα ρύθμιση και αφετέρου με την ψηφιακή σύνταξη η οποία βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης. 

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Στάθης Κωνσταντινίδης: «Προκαταβολή Συντάξεων, Τροπολογία τομή για το συνταξιοδοτικό»

  1. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ ΘΑ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ?
    ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΛΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΤΗ ΖΗΤΑΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ.
    ΤΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.