Αργύρης Καραμούζας: Ο Κοζανίτης ιατρικός επισκέπτης με την «φωτογραφική αντίληψη»

Μέσα στον άπειρο όγκο πληροφοριών που διαβάζουμε ή σκρολάρουμε καθημερινά στο κινητό μας, υπάρχει και μια διαφορετική δημοσίευση που αν δεν βιαστείς να την περάσεις, σίγουρα θα σε απορροφήσει κοιτώντας την. Αν την προσπεράσεις, σίγουρα θα γυρίσεις πίσω για να την δεις. Αυτή, έχει την υπογραφή του Αργύρη Καραμούζα, ιατρικό επισκέπτη στο επάγγελμα και ερασιτέχνη φωτογράφο από την Κοζάνη, που έχει μαγέψει -και συνεχίζει- πολύ κόσμο με το φωτογραφικό του φακό…

 

Επιμέλεια: Σάκης Kαραδημούλας για το KOZANILIFE.GR:

 

– Πως μπήκε η φωτογραφία στη ζωή σου;

Πάντα υπήρχε η φωτογραφία στη ζωή μου αλλά μπήκε για τα καλά όταν γεννήθηκε η κόρη μου πριν 11 χρόνια και είπαμε να πάρουμε μια καλύτερη φωτογραφική μηχανή. Έτσι το έφερε το άλλο. Έπειτα, δεν χρειάστηκε πολύ για να το εξελίξω και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου! Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς φωτογραφική.

 

‘’Δεν χρειάζεσαι μια φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσεις τη μαγεία που υπάρχει γύρω σου, αλλά χρειάζεσαι μια για να την δείξεις στους υπόλοιπους’’

 

– Ποιο είναι το ερέθισμα το οποίο θα σε κάνει να απαθανατίσεις τη στιγμή ή το τοπίο;

Όλοι νομίζουν ότι πρέπει να πας σε κάποιο εξωτικό μέρος για να βγάλεις μια ωραία φωτογραφία. Και όμως, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη που καθημερινά τα προσπερνάμε. Ανεβάζω φωτογραφίες από Κοζάνη και ο κόσμος με ρωτάει ποιο είναι αυτό το μέρος ενώ περνάει άπειρες φορές από εκεί! Μου κεντρίζει πολύ το ενδιαφέρον να δω μια ωραία φωτογραφία και να προσπαθήσω εγώ να την απαθανατίσω με την δική μου αντίληψη!

 

 

– Ποιο μέρος θα ήθελες να φωτογραφήσεις;

Προτιμώ να φωτογραφίζω τοπία (φύση, πόλη). Και ποιος δεν θα ήθελε να φωτογραφήσει το Βόρειο Σέλας ή την Ισλανδία. Από Ελλάδα, σίγουρα δεν θα βαρεθώ ποτέ την Κοζάνη γιατί μπορώ να φωτογραφίσω ένα σημείο της, πολλές φορές ανά πάσα ώρα και στιγμή και να είναι όλες οι λήψεις διαφορετικές είτε λόγω φωτισμού είτε λόγω καιρού. Τα νησιά πάντως δεν με ενθουσιάζουν. Ένας προορισμός που σκοπεύω να επισκεφτώ είναι η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με της βαρκούλες της και τα ιδιαίτερα χτίσματα της

 

– Έχεις ως πρότυπο κάποιον φωτογράφο;

Μέσα από το ίντερνετ μπορεί κάποιος να δει και να αντλήσει πολλές ιδέες. Προτιμώ να βλέπω νέους και όχι μόνο, που ανεβάζουν ωραίες εικόνες και με εμπνέουν. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος.

 

‘’Έχω σταθεί 8 ώρες σε ένα σημείο φωτογραφίζοντας και δεν κατάλαβα πως πέρασε η ώρα. Αυτό συνέβη επειδή αυτό το χόμπι με αποφορτίζει από όλα και με κάνει να ‘’χάνομαι’’ μπροστά στη μαγεία ενός τοπίου’’

 

– Σχετικά με τις φωτογραφίες σου, τι σου λέει ο κόσμος;

Ο κόσμος ζητάει συνέχεια και άλλες. Ειδικά την περίοδο των γιορτών μου στέλνουν μηνύματα που ανυπομονούν να ανεβάσω κάτι. Θα μπορούσα να πω ότι με αγχώνει αυτό γιατί αισθάνομαι πως ο πήχης ανεβαίνει από την προσμονή του κόσμου και δεν θέλω να τους απογοητεύσω. Για αυτό προσπαθώ να ανεβάζω με την ίδια συχνότητα ώστε ούτε να κουράσω ούτε να τους λείπει. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις κάποιες μέρες. Απλά είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος και αυτό που θέλω είναι πρώτα να το απολαμβάνω αυτό που κάνω και αυτό να το νιώθει ο κόσμος. Έχω πολλές φωτογραφίες που δεν τις έχω δημοσιεύσει ακόμα πάντως. Ίσως κάποια στιγμή γίνει και αυτό. Πάντα ανεβάζω όμως κάτι σχετικό με την εποχή που διανύουμε.

 

– Μια συμβουλή προς αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη φωτογράφηση; Αρκετός κόσμος ασχολείται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο.

Το καλό με τα social media είναι πως μπορείς να δεις πολλά μέρη και να αντλήσεις ιδέες αλλά από την άλλη υπάρχει καθημερινά μεγάλος όγκος φωτογραφιών με αποτέλεσμα να δυσκολεύει περισσότερο να αναδείξεις μια φωτογραφία. Πρέπει να ξεχωρίζεις ανάμεσα σε πολλούς και να αναδείξεις αυτό που δεν μπορεί να δει η μηχανή, να αναδείξεις αυτό που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Αυτό κάνω εγώ. Σχετικά με τη συμβουλή που θα προτείνω είναι ότι δεν χρειάζεται να πάρει κάποιος μια καλή φωτογραφική για να βγάλει καλύτερη φωτογραφία. Το κυριότερο είναι να έχει την αντίληψη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.