Κατηφορίζει η “Μήδεια” και αφήνει πίσω της ολικό παγετό στα βόρεια ενώ φέρνει χιόνια μέχρι την Κρήτη – Η πρόγνωση του καιρού



Επιμέλεια: Γιώργος Πατσουλάκης για το meteoclub.gr:

Καθώς η “Μήδεια” προελαύνει και μοιράζει τη χαρά του χιονιού σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ακόμα και παραθαλάσσιες, η σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στα βόρεια και κεντρικά δεν θα σημάνει και την εξασθένηση της κακοκαιρίας.

Έτσι, στα βόρεια και κεντρικά μπορεί οι χιονοπτώσεις να εξασθενήσουν και να σταματήσουν σταδιακά , αλλά θα μείνει το κρύο και μάλιστα δριμύτατο και εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς μιλάμε για συνθήκες ισχυρού παγετού.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα έχουμε ολικό παγετό, δηλαδή η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς καθόλο το εικοσιτετράωρο και δεν μιλάμε μόνο για ορεινές ή ημιορεινές περιοχές.

Προσοχή επίσης, θα χρειαστούν οι πολύ ισχυροί έως και θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο , αρχικά στα βόρεια τμήματά του και στη συνέχεια στα κεντρικά και νότια.

Ας πάμε όμως να δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ήδη από τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής και τις πρώτες της Δευτέρας, χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να σημειώνονται στη χώρα μας και σταδιακά να πέφτουν τα υψόμετρα χιονόπτωσης στη Στερεά, Εύβοια και Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και στην κεντρική και βόρεια χώρα , με πορεία όμως εξασθένησης και μέχρι το πρωί στα βόρεια και το μεσημέρι στα κεντρικά θα έχουν σταματήσει.

Στο ίδιο διάστημα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του κεντρικού Ιονίου που λίγο μετά το πρωί θα σταματήσουν.

Έτσι πλέον, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται σε Εύβοια, ανατολική Στερεά και Αττική, ανατολική και νότια Πελοπόννησο (κυρίως ΝΑ) , Κυκλάδες , Κρήτη και για λίγο στα Δωδεκάνησα (βροχές).

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της μέρας και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου , ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα.

Οι χιονοπτώσεις στις παραπάνω περιοχές , όπως ανέφερα, θα κατεβαίνουν όλο και πιο χαμηλά με αποτέλεσμα μέχρι αργά το απόγευμα, χιόνια να φτάσουν μέχρι και τα 100-200μ. σε περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης. (>100-200 μέτρα)

Στο ηπειρωτικό όμως κομμάτι της ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα κατέβουν και σε μηδενικό υψόμετρο , κάτι το οποίο θα ισχύσει και για την Αττική όπου σταδιακά οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες ώρες θα κατέβουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και γρήγορα μέχρι και τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ , ενώ στο Αιγαίο Β-ΒΑ πολύ ισχυροί και θυελλώδεις , 7-8 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά και νότια πολύ θυελλώδεις, 9 μποφόρ.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κατηφορίζει η “Μήδεια” και αφήνει πίσω της ολικό παγετό στα βόρεια ενώ φέρνει χιόνια μέχρι την Κρήτη – Η πρόγνωση του καιρού

  1. Καλη εβδομαδα!
    Σημερα ολα τα καταστηματα που ειναι κλειστα ενα χρονο σχεδον θα δουλεψουν με clich a way,βεβαια!
    Σηκωθηκα πολυ πρωι να παρω εναν καφε και ευτυχως πριν απο μενα βγηκε ενα παγωμενο σκυλακι,μαλλον πηγαινε για καφε take a way ,πατουσα στα χναρια του για να μην κουτρουβαλιαστω και σπασω κανα ποδαρι!
    Σημερα οι Χαλβαδο- μπακουριδιδες δεν θα εχουν τυψεις, γιατι μας εκλεισε ο καιρος και οχι αυτοι!!
    Ντρεπεται ομως η ντροπη;
    Φιλε Μπαμπινιωτη υποκλινομαι μπροστα στην σοφια σου και το ογκοδεστατο ετυμολογικο σου λεξικο των 2032 σελιδων!!
    Αφαιρεσε ομως την λεξη ΚΥΝΙΣΜΟΣ!!!
    Θα ελαφρυνει και το ασηκωτο πονημα σου!!
    Εγω παντως, πατησα στα χναρια του σκυλακου και εφτασα στην
    πλατεια…
    Παρε τ’ αχναρια που αφησαν τα κρουσταλλωμενα ποδια μου….ειπε ο πιστος φιλος του ανθρωπου!!!
    Ντρεπεται η ντροπη;
    Ντρεπονται οι ” ηγεμονες” που κραδαινουν το δαχτυλο τους ,υπενθυμιζοντας μας την ατομικη και την συλλογικη ευθυνη,ενω οι ιδιοι εφσρμοζουν το” απο Παρνηθα σε Ικαρια δυο δρασκελιες δρομος υποκρισιας…”
    Ντεπεται η ντροπη!!
    Και ο ΚΥΩΝ;
    Πηγε για καφε take a way….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.