Κινητοποίηση ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο την Τετάρτη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών για κινητοποίηση ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, την Τετάρτη 10/2 στις 6.30μμ στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης

Το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση να μείνει στα χαρτιά

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος Ένας χρόνος γεμάτος τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδίων, εξεταστικών χωρίς συγγράμματα, με τους πρωτοετείς φοιτητές να μην έχουν μπει ποτέ σε αμφιθέατρο, ενώ με τους μεγαλύτερους να έχουν ξεχάσει πώς είναι! Ένας χρόνος γεμάτος με τεράστιες δυσκολίες και αβεβαιότητα στα σπίτια μας, αφού πολλοί γονείς απολύθηκαν, άλλοι μπήκαν σε αναστολή, ενώ όλοι αγωνιούμε για την υγεία και το μέλλον μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε! Αυτή, λοιπόν, τη περίοδο, με τις σχολές μας κλειστές και μας κλεισμένους στα σπίτια μας, βρίσκει η κυβέρνηση την ευκαιρία να περάσει το νέο της αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα με τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τις αλλαγές αυτές τις προωθούν πίσω από την πλάτη μας, ακριβώς γιατί είναι ενάντια στις σπουδές μας.

 • Βάζουν όριο σπουδών, ν+1/2ν, απειλώντας με διαγραφές χιλιάδες φοιτητές ενώ οι σπουδές μας με δική τους ευθύνη καθυστερούν. Ενώ αποτελεί πρόκληση και για όσους εργάζονται και παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με δουλειά και σπουδές παράλληλα! Είναι ξεκάθαρη πρόκληση και για τους πρωτοετείς που παλεύουν να βάλουν τις βάσεις για το αντικείμενο τους μέσα από τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδίων και χωρίς καμία στήριξη. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούμε έγκαιρα να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους.
 • Προχωρούν σε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να πετάξουν εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές ώστε να τους ωθήσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 • Εξασφαλίζουν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια!!! Γι’ αυτό, παράλληλα με τον τρόπο εισαγωγής, προχωρούν και στην αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων, όπως έκαναν σε Αρχιτεκτονική και Λογιστική, με σκοπό, μέσα από την διαβάθμιση των τίτλων σπουδών όλων μας, τα δικαιώματα να συμπιέζονται προς τα κάτω. Τα εργαστήριά μας, τις πρακτικές ασκήσεις που έχουν αναβληθεί επ’ αόριστων, περιμένουν στη γωνία τα ιδιωτικά κολλέγια, για να τα πουλήσουν, όπως έκαναν με την παιδαγωγική επάρκεια, την ενεργειακή πιστοποίηση κ.α. και όση γνώση αφαιρείται από το πτυχίο μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕ ΦΟΡΑΝΕ ΦΙΜΩΤΡΟ!

Θέλουν, όταν γυρίσουμε στις σχολές μας, όλα να είναι χειρότερα απ’ ό,τι τα αφήσαμε 1 χρόνο πριν! Γιατί αυτό θα γίνει με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, τις ελλείψεις καθηγητών, τα υποβαθμισμένα εργαστήρια και τον αστυνομικό της σχολής να μας περιμένει στην πόρτα!

Κάθε φορά που φοβούνται την αντίδραση του λαού, προχωρούν σε μέτρα καταστολής και εκφοβισμού! Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, οι κάρτες εισόδου, τα face control και οι νέες πειθαρχικές ρυθμίσεις κατατίθενται στο ίδιο νομοσχέδιο με τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές!

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει τους φοιτητές στον ύπνο έχει πέσει ήδη στο κενό μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές τους, τα συλλαλητήρια από κοινού με το εργατικό λαϊκό κίνημα απέδειξαν το αντίθετο.

Θέλουν να βγάλουν από τη μέση την οργανωμένη διεκδίκηση, τους αγώνες των φοιτητών! Η δήθεν «προστασία της φοιτητικής κοινότητας» που περνάει με τα νέα αισχρά μέτρα είναι η ίδια που ακούγαμε και για την κατάργηση του ασύλου, που δήθεν θα αντιμετώπιζε φαινόμενα όπως οι πιάτσες και το εμπόριο ναρκωτικών, οι ληστείες και επιθέσεις σε φοιτητές σε εστίες και χώρους των πανεπιστημίων. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και συντηρούνται μέσα στα πανεπιστήμια χρόνια τώρα και αξιοποιούνται- όπως και ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές- ως το καλύτερο άλλοθι της κάθε κυβέρνησης για να ξεδιπλώνει το αντιλαϊκό της έργο, την περαιτέρω καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές, σπουδές με αξιοπρέπεια, πτυχία μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με ενιαία κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, και από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα! Θέλουμε όλα αυτά που μας έχει στερήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Η επίθεση στους ΦΣ την Πέμπτη 21/01 με συλλήψεις, ΜΑΤ, χημικά στοχεύει ξεκάθαρα τους φοιτητές που αγωνίζονται, η κυβέρνηση τους λέει εγκληματίες. Η επίθεση αφορά όλο τον λαό με τους νέους περιορισμούς στις διαδηλώσεις και στα ΜΜΕ. Θέλουν να δείξουν στα αφεντικά ότι είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Εμείς είμαστε που έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους! Οι φοιτητικοί σύλλογοι με μια φωνή ξεκαθαρίζουμε: η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε να αντιδρούμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!

Προκαλούν την κοινή λογική! Η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες δίνει 30 εκατ. ευρώ(!!) για αστυνομικές δυνάμεις σε κλειστές σχολές όταν όλο αυτό το διάστημα ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα να μας πείσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών και καθηγητών στις σχολές! Μοιράζουν απλόχερα τα εκατομμύρια σε ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ιδρυμάτων την ώρα που όλοι εμείς και οι οικογένειές μας βιώνουμε την αβεβαιότητα.

Να πάψει ΤΩΡΑ κάθε συζήτηση για νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια!

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης!

Διεκδικούμε:

 • Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση!
 • Να πάψει κάθε συζήτηση για νέα μέτρα καταστολής, πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, face control και πειθαρχικά μέτρα.
 • Να μη μείνει κανένας φοιτητής στον αέρα από τα τμήματα που άνοιξε η συζήτηση για μείωση εισακτέων και αλληλοκάλυψη τους από άλλα τμήματα.
 • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Όχι στην περαιτέρω αναγνώριση των τίτλων ιδιωτικών κολλεγίων.
 • Να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα προστασίας της δημόσιας υγείας για όλους τους φοιτητές. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Ειδικά για το Α’ έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.
 • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, να μην επιβαρυνθούμε στην πορεία των σπουδών μας.
 • Προσλήψεις καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Ιατρικές μονάδες στελεχωμένες σε κάθε Σχολή.
 • Να πραγματοποιούνται rapid test δωρεάν σε ειδικούς χώρους μέσα στα Τμήματα.
 • Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Ακόμα και σήμερα στα Τμήματά μας υπάρχουν αίθουσες τελείως ακατάλληλες για χρήση, χωρίς καν πρόσβαση σε φυσικό αερισμό. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη Υπουργείου- Ιδρυμάτων- Δήμων και Περιφερειών. 
 • Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, μονιμοποίηση έκτακτων διδασκόντων, βοηθητικών κ.ά. ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα κλιμάκια.
 • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.
 • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές.

Καλούμε σε:

Κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης την Τετάρτη 10/2 στις 6.30μμ. 


Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 6:30μμ

Στηρίζουμε τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών και σπουδαστών, των παιδιών μας δηλαδή και των νεότερων συναδέλφων μας, για διδακτικό προσωπικό και υποδομές, για ανοιχτές σχολές και απρόσκοπτες σπουδές! Ενάντια στην ένταση της καταστολής, την υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας και της Παιδείας. Την ενίσχυση των ταξικών φραγμών που προβλέπει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας οδήγησαν σε κλειστές σχολές για έναν ολόκληρο χρόνο ενώ ταυτόχρονα μειώνει κι άλλο τη χρηματοδότηση για την Παιδεία κατά 8% και τη φοιτητική μέριμνα κατά 39%.
Προκλητικά λέει πως δεν υπάρχουν λεφτά για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών ώστε να λειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, αραίωση αιθουσών δωρεάν τεστ σε φοιτητές, καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό). Την ίδια στιγμή δίνει πάνω από 2 δις ευρώ για τα Rafale και τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ, πακτωλό χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό και τις αεροπορικές εταιρείες, 30 εκ. ευρώ για την ίδρυση αστυνομίας στα ιδρύματα για την ενίσχυση της καταστολής!

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πως η ένταση της καταστολής πάει χέρι- χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση. Η κυβέρνηση βάζει την αστυνομία στις σχολές για να «βάλει στο χέρι» το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, τις ζωντανές και μαζικές διαδικασίες των συλλόγων, αφού αυτό απαιτούν οι σχεδιασμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τις «business» τους μέσα στα ιδρύματα.

Η πραγματική στόχευση είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Να μην κουνιέται φύλο όσο η ερευνητική δραστηριότητα υποτάσσεται στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό φτιάχνονται τα νέα πειθαρχικά όργανα, τοποθετούνται κάμερες, προβλέπονται face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Παράλληλα, προετοιμάζουν τη νέα «φουρνιά» των εργαζομένων, ώστε να είναι «πειθαρχημένη», να μη σηκώνει κεφάλι στις επιδιώξεις των αυριανών εργοδοτών τους για την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας φοιτητές και σπουδαστές που αναγκάζονται να εργαστούν για τη διαβίωση και τις σπουδές τους, και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την ασυδοσία της εργοδοσίας που ούτε καν το δικαίωμα της φοιτητικής άδειας δεν αναγνωρίζει, με αποτέλεσμα να «τρώει» μέρες από την κανονική άδεια ή να χάνουν μεροκάματα για το απαραίτητο διάβασμα της εξεταστικής. Τώρα, χαρακτηρίζοντάς τους «αιώνιους» και «τεμπέληδες» στην υπόλοιπη κοινωνία, θέλουν να μειώσουν και το χρόνο φοίτησης και να τους «πετάξουν έξω» από τις σχολές, επειδή δεν έχουν καταφέρει να «τελειώσουν στην ώρα τους»!

Καλούμε τους συναδέλφους μας φοιτητές μέσα από την οργάνωση τους στο Σωματείο και τους φοιτητικούς συλλόγους να συμβάλλουν στο δυνάμωμα της πάλης κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το απαράδεκτο νομοσχέδιο!


Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης: Ανακοίνωση για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και καλεί τις γυναίκες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης 10/2 στις 18.30 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση και απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλων υποδομών καταστολής στα πανεπιστήμια, ενώ ταυτόχρονα υψώνει νέους φραγμούς στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση μέσω ρυθμίσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή που σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 30 εκατ. ευρώ για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας!

Καταγγέλλουμε την πρωτόγνωρη επιχείρηση αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και τη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει, αξιοποιώντας τις συνθήκες της πανδημίας, ακόμα πιο βαθιά αντιδραστικά μέτρα. Ξέρουμε καλά ότι η ίδρυση αυτού του σώματος μέσα στα πανεπιστήμια έχει στόχο την καταστολή κάθε αγωνιστικής και διεκδικητικής φωνής που δεν δέχεται την μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα και τη μετατροπή των φοιτητών σε πελάτες. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους! 

Αποφασιστικά συνεχίζουμε τον αγώνα μας και μέσα στην πανδημία για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία που θα εξασφαλίζει την προστασία της υγείας και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κινητοποίηση ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο την Τετάρτη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.