Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη – Lockdown ως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική – Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού στους πολίτες

Συμπολίτες μου,Πριν από λίγο ενημερώθηκα για την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών μας. Θέλησα προσωπικά να σας ανακοινώσω την απόφαση για τα νέα μέτρα και να εξηγήσω τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτά.Συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Και η Ελλάδα, μαζί με ελάχιστες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αντιστέκεται, μέχρι στιγμής, αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του Κορωνοϊού. Το δηλώνουν τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία που φέρνουν τη χώρα στην 23η θέση σε απώλειες μεταξύ των 27. Αλλά το βεβαιώνουν και οι σύνθετοι δείκτες που παρακολουθεί η δική μας Επιστημονική Επιτροπή.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι επιθέσεις του Κορωνοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

Επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Γιατί τελικά ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 κλειστή από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη.

Στόχος, είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Και η τακτική αυτή έφερε αποτέλεσμα στο τελευταίο «απαγορευτικό» του Ιανουαρίου.Σήμερα, όμως, ο κίνδυνος επανεμφανίζεται. Όχι με τη μορφή των χιλιάδων αρρώστων και των θανάτων, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά με δύο δεδομένα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας. Και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

Θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες, αλλά το καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές. Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού. Γιατί είναι σίγουρο ότι αύριο θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος αν σήμερα υπερβούμε τα τελευταία εμπόδια χωρίς απώλειες. Γνωρίζουμε ότι από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Όμως, τώρα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο!

Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους.

Συμπολίτες μου, Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών μου επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Γνωρίζω τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία. Για τον έμπορο που κρατά κλειστό το μαγαζί του και τον επαγγελματία που αφήνει τη δουλειά του. Για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον άνεργο. Θα ξαναπώ, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Άλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα, μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Και όσο διαρκεί η κρίση, η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως ήδη το δρομολογεί με τον μηδενισμό του ενοικίου επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Μάρτιο αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά. Με την 6η και την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή και την χρηματοδοτούμενη αναστολή εργασίας. Αλλά και με την παράταση των επιδομάτων ανεργίας και την αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία.

Γνωρίζω καλά, όμως, και την αγωνία της κοινωνίας. Νιώθω την πολύμηνη κούραση. Τον εκνευρισμό. Ιδιαίτερα στους μαθητές μας που αποξενώνονται από το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο. Έχω και εγώ παιδί στο σχολείο και ξέρω. Καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση των πολιτών: «Θα μας ξανακλείσετε;», με ρωτούν, κάθε τόσο. «Δεν είναι πολλοί αυτοί που μας «κλείνουν», αλλά μόνον ένας», απαντώ. Και αυτός είναι ο Κορωνοϊός, που πρέπει να νικήσουμε. Αντλώντας δύναμη από αυτά που πετύχαμε και πίστη από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί όποιες θυσίες καλούμαστε να κάνουμε τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες.Στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες. Όμως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα.

Σήμερα είμαι περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας.

Συμπολίτες μου, Σας καλώ και πάλι να μείνουμε ενωμένοι και να απαντήσουμε με ωριμότητα σ’ αυτό που μας ζητά η ίδια η ζωή: Να προστατευτούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Πολύ περισσότερο, που ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει, πια, την επόμενη μέρα. Σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000. Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη σε ρυθμούς. Ενώ προχωρά και η δεύτερη δόση στους μεγαλύτερους και τους υγειονομικούς, σύντομα, επίσης, ξεκινούν και οι άλλες κατηγορίες πολιτών. Και οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα.

Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!

 

 

 

 

2 σχόλια στο άρθρο “Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη – Lockdown ως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική – Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού στους πολίτες

 1. ” η αναγκη να εχεις παντα δικαιο,σφραγιδα ενος χ υδαιου πνευματος”
  Αλμπέρ Καμύ!Γαλλος συγγραφεας- νόμπελ 1957!!
  Τι ειναι η νεα δημοκρατια;
  Μην ειναι τα ψηλα βουνα,οι θαλασσες,οι καμποι;
  νεα δημοκρατια ειναι αυτο που παραμενει αν αφαιρεσεις την περιοδο 1974- 1981 των καραμανλη και Ραλλη( πολιτικος του μετρου)!!
  νεα δημοκρατια ειναι η ΕΡ.Ε του καραμανλη( 1955- 1963) με την αστυνομοκρατια,την βια την νοθεια,τα παλατιανα καιμωματα και την δολοφονια του συμβόλου της Ειρηνης,του ανθρωπιστου γιατρου,του Λαμπρακη!
  νεα δημοκρατια ειναι η παραταξη του καραμανλη του αδιαφορου,του βούδα,του ανθρωπου του αχρωμου,αγευστου και ασυγκινητου!
  ο μονος που δεν παιρνει θεση σε κανενα σοβαρο προβλημα της κοινωνιας!
  ο αφιλος,ο ασυγκινητος το μονο που κανει ειναι να πληρωνεται ως βουλευτης και να εχει δικη του καρεκλα στο κοινοβουλιο!
  ο ανθρωπος ο ματαιοδοξος που περιμενει να γινει καποια στραβη και να τον καλεσουν να αναλαβει παλι!!
  ο λυκος δηλαδη ο διαδοχος,ο πλέι στεισιον,στην αναμπουμπουλα χαιρεται!!
  το μονο κατορθωμα του ηταν η κουμπαρια με τον ερντογαν,ενας απο τους κουμπαρους που παντρεψε την κορη του γειτονα!
  η νεα δημοκρατια του σαμαρα!μεγαλη προσωπικοτητα!
  Γιαυτον βγηκε το γνωμικο” ουδεις αχαριστοτερος του ευεργετηθεντος”
  Τοσο αγνος πολιτικος,τοσο πατριωτης που γκρεμισε την κυβερνηση του κ.μητσοτακη που ο κ.μητσοτακης τον τιμησε με το ανωτατο αξιωμα και τον εκανε υπουργο εξωτερικων!!
  Ποιον;αυτον που εκλιπαρουσε να βγει μια φωτο εστω με την μερκελ!!
  ο ανθρωπος που εσκυβε τον αυχενα,ο υποτακτικος που εδινε γη και υδωρ στην μερκελ!
  τοσο μικρος!τοσο ραγιας!τοσο μερκελιστης!
  η Πηνελοπη Δελτα,γιαγια του Εφιάλτη,την ημερα που μπηκαν οι γερμανοι στην αθηνα….αυτοκτονησε( η συγγραφεας με τοσα ομορφα,αληθινα και μεγαλα δημιουργηματα δεν ηθελε να βλεπει τους γερμανους κατακτητες στην ελλαδα)!
  Και ο σαμαραςο ο αποκληθεις και γιαλατζι μακεδονομαχος προδωσε τον ευεργετη του!
  2012- 2914!! το ξεπουλημα της ελλαδος απο χερια εφιαλτη,φτωχεια,υποταγη,αυτοκτονιες ελληνων απο “,χερια” του Νενεκου!!
  ο μακεδονομαχος με την γιαλατζι στολη του πατριωτη,ο Γουσιος(ας) με οικοσημο της στολης του ,την υποταγη,το ξεπουλημα,την ξεφτίλα!!
  η νεα δημοκρατια του ΛΑΟΣ!βεβαιως!βεβαιως!
  του γεωργιαδη που ηταν στο λάος,που έφυγε απο το λάος και πηγε στην νεα δημοκρατια,του βοριδη που ηταν στην ΕΠΕΝ,που εφυγε απ την ΕΠΕΝ και πηγε στην νεα δημοκρατια!( το ντηλι ντηλι ντηλι το πρασινο φυτίλι,που εφεγγε και κενταγε η κορη το μα- ντήλι)
  η νεα δημοκρστια του χρυσο…..χοίδη του κουμπαρου της νεας αστυνομιας στα πανεπιστημια,του γαμπρου- προστστη,του δογματος” εσεις μορφωθειτε και εμεις βαραμε τις ιδεες σας χρυσαυγιτικα”
  η νεα δημοκρατια που υπολογιζει στην μη συλληψη του παππα!!
  η νεα δημοκρατια που φοβαται την συλληψη του παππα!!
  “ειναι πολλα τα λεφτα άρη” όπου λεφτα ψήφοι!!
  Πριν ξεδοντιαστεις απο τον λαο θα σε ρίξει το κινητο,η τεχνολογια!
  αν δεν υπηρχε το κινητο δεν θα βλεπαμε τις αβελτηριες σου εν μεσω πανδημιας!
  το κινητο σε προδωσε στην ικαρία και εγινες εσωτερικώς και διεθνώς βουκινο( οστρακο που βγαζει εναν δυνατο ηχο οταν το φυ σαει ο ψαρας για να βγουν τα καίκια για ψαρεμα)
  τα καίκια αρχισαν να βγαινουν για ψαρεμα!!
  ο κοσμος αρχισε να βλεπει τα πραγματα αλλιως!!
  ο πετσας ,που, ο πατερας μου ουτε στο τυροκομειο θα τον εμπιστευοταν να χυνει το τυρο- γαλο στα γουρουνια ειπε οταν ο Πολακης βρεθηκε σε ενα τρσπεζι 7 ατομων: μεσα στην πανδημια ανεπιτρεπτο και πρεπει ο Αλεξης να τον αποπεμψει χθες!χθες!
  ποιος;ο πετσας που ταιζει τα ΣΚΑ( Ι)ΤΑ καναλια για να δειχνουν τα λαθη του κοσμακη και οχι τα καμωματα του ηγεμονος του αρινταγα!!
  τωρα που εκλεισες την αθηνα,τωρα αρχιζει το πανηγυρι!!
  η επαρχια εκανε υπομονη ενα χρονο!
  η αθηνα δεν περιμενει!αποκει θ’ αρχισει η πτωση….
  στην δεξια πριν την δικατορια υπηρχε η βια,η νοθεια,το παλατι και η ορμη και το αγωνιστικο φρονημα του Λαμπρακη ομως!!
  σημερα παλι υπαρχει βια και νοθεια( το ξεσπασμα στους πολιτες και οχι στους τρανους)
  το παλατι εισαι εσυ ο ηγεμονας ο Αντουανετος της λουδοβικειας πολιτικης με μπολικο παντεσπανι!
  υπαρχει ομως και ο Λαμπρακης…..η φωνη των ανθρωπων που θα βρισκεται στην κεφαλη της πορειας για την πτωση της Βαστιλης…..
  Ο Λουδοβικος ο αλλος της Γαλλιας ξυπνησε το πρωι εκεινης της τελευταιας ημερας της ζωης του και εγραψε στο ημερολογιο
  ” σήμερα πάλι μια συνηθισμένη ημέρα”
  μην φοβασαι σημερα δεν υπαρχουν λαιμητομοι,υπαρχει η ψηφος του αγανακτισμενου λαου που….που κοβει πιο ίσια…
  μια κάψα εχεις,μια φούντωση!!μην τυχον και βρεθει ο παππας μεχρι τον μάρτιο,μεχρι εκει σε κόβω ν αντεξεις…
  ” ου με πεισεις,καν με πεισεις”
  Αριστοφανης!!
  δεν πειθεις!δεν τοχεις!εισαι ο πιο αδυναμος κρικος της αλυσιδας της νεας δημοκρατιας,αν δεν υπηρχε ο Πηλιος Νενεκος του Εφιάλτη!!
  δωσε εντολη στην σιμενς αποκει που σε προμηθευουν καφετεριες και ρούτερ να καταργηθουν τα κ ι ν η τ ά…
  αλήθεια το ρούτερ τελικά ο Αλέξης στο πήρε;
  Τουλαχιστον εσυ να το αφήσεις στην θεση του…ετσι και αλλιως η siemens στο δώρισε!!

 2. ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΤΣΙ
  ΘΑ ΣΑΣ ΜΟΙΡΑΣΩ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΦΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΩ ΠΙΣΩ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.