Ενημέρωση του Περιφερειακού Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας για αναδρομικά, ασφαλιστικό και συντάξεις



ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣτΕ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ – ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ-ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΕΦΑΠΑΞ-ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ

 Συνάδελφοι 

  1. Το συμβούλιο επικρατείας συνεδρίασε τις 15 Γενάρη για τα αναδρομικά του επικουρικού και των δώρων. Η απόφαση αναμένεται το Πάσχα. Να σημειώσουμε εδώ ότι παρά του ότι υπήρχε απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4051/12 & 4093/12 η Κυβέρνηση έδωσε μόνο τις περικοπές από την κύρια σύνταξη παρά την Απόφαση του ΣτΕ. 
  2.  Οι  επανυπολογισμοί των συντάξεων των πριν του νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχων (πριν το 2016 δηλαδή) αλλάζουν συνεχώς το σύνολο του εργασιακού βίου των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνουν οι προσωπικές διαφορές χωρίς να δίνονται επαρκείς εξηγήσεις από τον ΕΦΚΑ. Μιλούν για λάθος υπολογισμό των ενσήμων για χαμένο χρόνο μεταξύ των ετών 1993,1994,1995. Το Σωματείο προσέφυγε και στη ΔΕΗ όπως η Ομοσπονδία (ΠΟΣ/ΔΕΗ)  και άλλοι σύλλογοι, για να τελειώσει αυτή η κατάσταση έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν επιτέλους οι αποδοχές των συνταξιούχων. 
  3. Τα αναδρομικά όσων έχουν πάνω από 30 χρόνια (Νόμος Βρούτση) δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στις συντάξεις. Από τον Οκτώβριο του 2020 που ήταν να δοθούν πήγα το πρώτο τρίμηνο του 2021 και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς θα δοθούν. Υπενθυμίζουμε ότι ο Νόμος έχει ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019.
  4. 4.  Μια συζήτηση που έχει ανοίξει για τα υπερβαρέα διευκρινίζουμε ότι αυτά αφορούν όσους έχουν ασφάλιση πριν το 1983 έχουν 35 χρόνια δουλειάς και όριο ηλικίας άνω των 58,5 ετών. Αυτοί που βγήκαν μετά το Δεκέμβριο του 2018 και πληρούν  τις παραπάνω προϋποθέσεις έχουν πάρει ήδη τη σύνταξη τους με τους επιπρόσθετους συντελεστές αναπλήρωσης.
  •  Όσοι χρησιμοποίησαν τα υπερβαρέα και βγήκαν σε σύνταξη με βάση το    σημερινό θεσμικό πλαίσιο δεν παίρνουν επιπρόσθετα ποσοστά αναπλήρωσης.
  •  Σε εκκρεμότητα για να βγουν καινούργιες τροποποιητικές είναι οι συνάδελφοι που έχουν βγει με πάνω από 35 χρόνια και βγήκα στη σύνταξη από το Μάιο του 2016 έως το Δεκέμβριο του 2018, από ότι μας πληροφόρησε ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσουν να κλείνουν οι διάφορες εκκρεμότητες.
  1.  Υπενθυμίζουμε τα αναδρομικά των κληρονόμων
  • όσων κατέθεσαν όλα τα δικαιολογητικά το Δεκέμβριο θα πληρωθούν στις 10 του Φλεβάρη 
  •  Αυτοί που υπέβαλαν τα απαιτούμενα έγγραφα έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν στις 10 Μαρτίου
  • Τέλος όσοι έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη θα πληρωθούν στις 12 Απριλίου.  
  1. Παραμένει αδιευκρίνιστο πως και εάν έγινε ο επανυπολογισμός των  επικουρικών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. 

 Πληροφοριακά 

  • Οι προσωρινές συντάξεις των νέων συναδέλφων βρίσκονται στο Δεκέμβριο του  2020 
  • Οριστικές συντάξεις επεξεργάζονται το Σεπτέμβριο του 2020 
  • Το εφάπαξ βρίσκονται στον Ιούλιο του 2019 
  • Οι επικουρικές συντάξεις στο Σεπτέμβριο του 2018. 

Πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Μαρτίου 2021

  • Tρίτη  23 Φεβρουαρίου 2021

Όσοι βγήκα στη σύνταξη μετά το 2016 και  το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

  • Tετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021

Όσοι βγήκα στη σύνταξη μετά το 2016 και  το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

  • Παρασκευή  24 Φεβρουαρίου 2021

Όσοι βγήκα στη σύνταξη πριν το 2016.

Η εξαγγελία για τις πληρωμές του επικουρικού είναι να δίνεται μαζί με την κύρια σύνταξη και αυτό γίνεται στους μετά το 2016 συνταξιούχους, για τους μετά το 2016 η επικουρική σύνταξη δεν καταβαλλόταν μαζί με την κύρια σύνταξη αλλά μαζί με τους παλαιότερους συνταξιούχους.  

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.