Οι στόχοι και οι βασικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης

Διττός είναι ο στόχος των αλλαγών στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση , που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και εγκρίθηκαν , χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση συνολικά .

Πέραν της διασφάλισης της « κυβερνησιμότητας» των δήμων και των περιφερειών, που επικαλείται και διατυμπανίζει η κυβέρνηση , εκμεταλλευόμενη , τα ολέθρια λάθη και τις παραλείψεις στον τωρινό νόμο « Σκουρλέτη», η νυν κυβέρνηση στοχεύει κυρίως :

– Στη διατήρηση του σχεδόν απόλυτου πολιτικού ελέγχου που έχει σήμερα των Περιφερειών της χώρας , με το όριο εκλογής από το πρώτο γύρο στο 43% να θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί για τι μισές και πλέον Περιφέρειες της χώρας . Οι Περιφέρειες αποτελούν το ” φιλέτο” της Αυτοδιοίκησης διότι έχουν σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση και διαμόρφωση του ΕΣΠΑ και άλλων σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων . Επίσης στην άσκηση πολιτικής αλλά και διοίκησης του Κράτους με τις εκατοντάδες αρμοδιότητες που έχουν .

– Στη διαμόρφωση από τώρα συμπαγών με ” αέρα νίκης” συσπειρώσεων των « γαλάζιων» αυτοδιοικητικών δυνάμεων στους δήμους , στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν κατακερματισμένες. Με « λαμπρότερο» παράδειγμα ο δήμος Θεσσαλονίκης .

Σ΄αυτό συντείνουν τόσο η εκλογή από τον α΄ γύρο με 43% όσο και η επιβολή πλαφόν 3% για να μπει μια παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Βέβαια όλα αυτά είναι « επί χάρτου» και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα τι θα συμβεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Όπως εξάλλου συνέβη και με το νόμο «Σκουρλέτη» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , που του γύρισε « μπούμερανγκ» και « πλήρωσε» πολύ ακριβά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, το υπάρχον τότε πολιτικό κλίμα, με ισχυρές πλειοψηφούσες συμπράξεις -“αντισυσπειρώσεις” στο β΄γύρο , σε βάρος των υποψηφίων του .

Οι κύριες αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνοψίζονται στα παρακάτω:

– Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

– Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να ενισχυθεί ο ουσιαστικός διάλογος.

– Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%.

– Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

– Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

– Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.

– Επαναφορά της ορολογίας «κοινότητας» σε «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας.

– Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

– Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπος της εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

– Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Από το news-ta.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.