Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διαδικτυακά ο Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Γραμμάτων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διαδικτυακά ο Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Γραμμάτων

3 σχόλια στο άρθρο “Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διαδικτυακά ο Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και της Ημέρας των Γραμμάτων

 1. οι τρεις Ιεράρχες

  Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 μ.Χ. Στην Αθήνα σπούδασε ιατρική, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία, θεολογία. Αρνήθηκε τη δόξα των ανθρώπων και αφιερώθηκε στο Θεό. Έγινε αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, που έμεινε στην ιστορία ως Μέγας και ως Επίσκοπος της αγάπης, με τη γνωστή Βασιλειάδα.

  Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ήταν φίλος και συσπουδαστής του Βασιλείου. Ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως πολέμησε με ευγλωττία όλες τις αιρέσεις και κράτησε την πίστη μας ανόθευτη. Για την προσφορά του στην ορθοδοξία ονομάστηκε Θεολόγος» και είναι ο δεύτερος που παίρνει αυτόν τον «τίτλο» μετά τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Λιγότερο γνωστό, αλλά αξιόλογο, είναι το ποιητικό του έργο, που σήμερα πολλοί το μελετούν και το θαυμάζουν.

  Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε το 350, στην Αντιόχεια της Συρίας. Ο ξακουστός δάσκαλος Λιβάνιος τον προόριζε για διάδοχό του. Προτίμησε να αφιερωθεί στον Θεό. Χάρη στην ευγλωττία του πήρε το όνομα Χρυσόστομος. Όμως οι εχθροί της αλήθειας, μεταξύ των οποίων και η αυτοκράτειρα, την οποία έλεγχε για τις αδικίες της, τον έστειλαν στην εξορία τρεις φορές. Την Τρίτη φορά πέθανε από τις κακουχίες, δοξολογώντας τον Θεό.
  Η προσφορά των τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους λέμε Πατέρες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά. Οι μεγάλοι σοφοί της εποχής μας αντλούν από την ανεξάντλητη σοφία τους.

 2. Θα παραθέσω μερικά αποσπάσματα από ένα άρθρο του Μιχ. Χαραλαμπάκη για να επιβεβαιώσω την αγάπη τους στην ελληνική παιδεία και την μεγάλη επιρροή που είχε στην σκέψη τους!Αυτό φορά τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο (ή Βρωμόστομο για μερικούς αμαρτωλούς σαν την αφεντιά μου)!<>!(Λόγοι κατά Ιουδαίων 48.851.38 έως 852.35)!Εφτακόσιες χιλιάδες έως και δύο εκατομμύρια,σύμφωνα με νεώτερους υπολογισμούς, ”δαίμονες” δλδ βιβλία κατοικούσαν μέσα στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της αρχαιότητας,στο ”επικατάρατον Σεράπειον” την οποία ”αφανιστικά εξάγνισε” ο ”Προστάτης των Γραμμάτων” με την συνδρομή και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ”Αγίου” Κυρρίλου,ο οποίος το 391 μ.Χ. πυρπόλησε και κατέστρεψε αυτόν τον πραγματικά ναό του πνεύματος,με τους ανυπολόγιστης αξίας πνευματικούς θησαυρούς,που έφερε την επιγραφή ”ΨΥΧΗΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ”!Αυτός είναι που το 401 μ.Χ. διέταξε και την ολοσχερή καταστροφή του ναού της Αρτέμιδος στην Εφεσο,ένα απο τα επτά θαύματα του κόσμου,τότε που <>!(Θεοδώρητος,εκκλησιαστικός συγγραφέας και επίσκοπος,393-457,στο έργο του ”Εκκλησιαστική Ιστορία”)!Επάνω στα συντρίμμια χτίστηκε αμέσως και υπάρχει μέχρι σήμερα,το μοναστήρι της Παναγίας>>!Εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα το πόσο αγαπούσαν την ελληνική παιδεία!Που να μην την αγαπούσαν κιόλας!Διαβάστε και ψάξτε!Αυτοί για την εξουσία δεν ορρωδούν προ ουδενός!Ψέμα και διαστρέβλωση,τα έχουν αναγάγει σε υψηλή τέχνη!

 3. Τι έγινε ρε παιδιά;Εξαφανίστηκαν δια μαγείας οι παραθέσεις!!!Θαύμα-θαύμα!Πάμε ξανά!”…Τι λοιπόν,άγιος έσται ο ναός της Σεράπιδος (Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη) δια τα βιβλία; Μη γένοιτο!…αλλά δαίμονες οικούσι τον τόπον…μάλλον δε και αυτών (των Ελλήνων) όντων δαιμόνων…και παρ’ αυτών βωμός στέκει απάτης αόρατος εις τον οποίον θυσιάζουσιν…κατάλαβε λοιπόν και φανέρωσε (διέδιδε) ότι δαίμονες κατοικούν εκεί…”!Το πρώτο!”…ασκητάς πυρπολούμενους από ζήλον Θεού συνέλεξε (μάζεψε φανατισμένους καλόγερους) και κατά των ειδωλικών επέπεμψε ιερών…”Το δεύτερο,για το ναό της Αρτέμιδος!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.