Μητσοτάκης: Τέλη άνοιξης, αρχές καλοκαιριού επιστρέφουμε σε μερική κανονικότητα – Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο World Economic Forum



«Μάθαμε ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και να παίρνουμε νωρίς αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τα διδάγματα της πανδημίας, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι καταφέραμε στην Ελλάδα να χειριστούμε καλά το πρώτο κύμα, ενώ, με το δεύτερο κύμα το Νοέμβριο, προχωρήσαμε σ’ ένα αυστηρό lockdown, που «πόνεσε» οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Σημείωσε δε ότι οι ειδικοί και η κυβέρνηση είπαν στους Έλληνες έγκαιρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν κι εκείνοι το ακολούθησαν, πειθαρχώντας στα μέτρα και ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

«Οι ειδικοί είναι αυτοί που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν νωρίς οι κρίσιμες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει χρόνος για τη θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

«Η απόφαση της ΕΕ να αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια και να τα διανείμει ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών-μελών της ήταν πράξη αλληλεγγύης», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ για την πανδημία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, πρέπει η Ευρώπη πράγματι να κάνει πιο γρήγορα ως προς τις εγκρίσεις και τις παραδόσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αδειοδότηση της AstraZeneca, αλλά με την κεντρική συμφωνία εξασφάλισε τουλάχιστον την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ στα εμβόλια και ότι κάποιες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- δεν μειονεκτούν απέναντι στις ισχυρές.

«Μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΠΟΥ έχει έναν κρίσιμο ρόλο», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών. Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, την οποία χαρακτήρισε «success story». Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παραδόσεις πρέπει να εξασφαλιστεί πως θα γίνουν πιο γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι μ’ αυτή θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας, επίσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος. «Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το σύστημα υγείας και τι άλλαξε στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πανδημία αναδείχθηκε σε μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωσή του και ότι έμφαση δίνεται πλέον κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα την αντικαπνιστική καμπάνια και την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, που τελικά λειτούργησε με επιτυχία.

Πηγή: iefimerida.gr

7 σχόλια στο άρθρο “Μητσοτάκης: Τέλη άνοιξης, αρχές καλοκαιριού επιστρέφουμε σε μερική κανονικότητα – Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο World Economic Forum

  1. Κοιτάξτε ποιος μας κυβερνάει…. Δεν είναι δυνατόν μας κάνουν πλάκα ….. Τους βγήκε λίγο χαζό και τον βγάλανε με το ζόρι πρωθυπουργό …… Αχ καημένη μου Ελλάς πως σε κατάντησαν έτσι….. Η φωτογραφία του είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας ανοησία όπου και να κοιτάξεις .. Ο μίστερ μπιν made in china

  2. ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ(ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ)
    ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΣΕ ΟΣΑ ΛΕΕΙ.
    ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΟΠΩΣ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ.
    HE IS THE MASTER OF DISASTER

  3. Ξεκινησε με την απαγορευση του τσιγαρου στους κλειστους χωρους και εκλεισε και τους κλειστους χωρους!
    Απο το τσιγαρο ξεκινησε τις απαγορευσεις και εκλεισε τα παντα!!
    Το πρωτο πραγμα που εκανε μολις ανελαβε ηταν ο αντικαπνιστικος νομος!
    Παντως τωρα με τον κορονοιο,αυξηθηκε η καταναλωση τσιγαρων!!
    Προσπαθουν οι ανθρωποι με τα προβληματα και την φτωχεια τους να χαλαρωσουν λιγο με μια μικροαπολαυση,μια συνηθεια …οντως κακη..ολοι το ξερουμε …αυτο να ηταν μονο το εγκλημα μας και το λαθος μας!!
    Μηπως ειναι και αυτο σφαλμα βαρυ;
    Ειναι τοσο “αθωες “και αγνες οι τροφες που τρωμε και ο,τι πινουμε που το προβλημα ειναι το τσιγαρο!
    Μαλλον το κανει για να προστατεψει την υγεια μας!!
    Και πως μπορει να υπαρχει σωματικη και ψυχικη υγεια μητσοτακη,οταν μας πας απο το κακο στο χειροτερο;
    Να πας να βρεις εναν ανεργο,εναν φτωχο,εναν αναγκεμενο,εναν εργατη που δουλευει μερα- νυχτα,εναν αγροτη που ξυπναει απο τα αγρια χαραματα,εναν φοιτητη που δεν εχει να πληρωσει το νοικι,εναν….εναν….εναν πατερα που δεν τα βγαζει περα..εναν..εναν…και να τον ρωτησεις: γιατι καπνιζεις;
    Αυτο ελειπε.. να ειχες και εσυ την αναγκη ποτε να καπνισεις ενα τσιγαρο….
    Ενοχοποιεις τον καπνο,αλλα εισαι υπερ των μεγαλο- καπνεμπορων!
    Αν θελεις να προστατεψεις τον λαο ,απο αγαπη ,για την υγεια του,κλειστα και τα εργοστασια καπνου!!
    500 ευρω προστιμο για εναν καπνιστη μεσα στο μαγαζι,εκατομμυρια εσοδα απο καπνοβιομηχανιες!!
    Ασε μας να ζουμε με τις μικροαπολαυσεις μας και δεν θελουμε να μας αγαπας τοσο πολυ!!
    Φτανει τοση αγαπη…

  4. Eιναι λιγο τρελο,αλλα η νικοτινη δειχνει να εμποδιζει την εξαπλωση του κορωνοιου στο σωμα λογω του νικοτινικου υποδοχεα της ακετυλοχολινης(nACHR) ο οποιος συνδεεται με τον υποδοχεα ACE-2 και εμποδιζει ετσι τη συνδεση του ACE-2 με τον κορωνοιο και την επακολουθη εξαπλωση του.
    Βεβαια ενας μανιωδης καπνιστης ετων ο οποιος κατεβαζει τον καπνο στα πνευμονια του πιθανοτατα εχει κανει ζημια στο κροσσωτο επιθηλιο του αναπνευστικου το οποιο προστατευει απο λοιμωξεις.
    Οσον αφορα τον Κουλη,δειχνει εντονα εμμονικος, εγωιστης και ναρκισσιστης.
    Επιμενει να προσαρμοζει την πραγματικοτητα στα θελω του,αλλα αυτη μονιμως του ξεφευγει και τον εκθετει.
    Ετσι καταφευγει στα εξαγορασμενα ΜΜΕ τα οποια προπαγανδιζουν συνεχεια ποσο αχρηστος και ανευθυνος ειναι ο λαος και ποσο υπευθυνος και αριστος ειναι αυτος.

  5. Μίλησε και ο Μιστερ Μπιν… αφού παραδέχθηκε ότι δεν έκανε τίποτα για την Υγεία…θα έχουμε μερική κανονικότητα λέει το καλοκαίρι… αφού μόνο τις διακοπές σκέφτεστε ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ….!!!

  6. Ασε μιτσοδρακουμελ σε μαθαμε θα μας κρατησεις παλι μεσα πασχα πρωτομαγια,,,το καλοκαιρι φρεε για τους τουριστες,,,κσι το σεμπτεβριο θα μας κλειδωσεις μεσα να μετραμε τους νεκρους μας και να κουνσει το δακτυλο ο πορτοσαλτε και η κουτσωνη…μη φας δε θα σε σηκωνει το ελικοπτερο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.