Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Όλη η απόφαση για την κατανομή του 1,5 δισ. ευρώ



Τι αναφέρει η υπουργική απόφαση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία αφορά περίπου 360.000 επιχειρήσεις.

Ελάχιστα όρια δάνειων έως και 4.000 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατικής εντολής προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θέτοντας μια κλίμακα ελάχιστων ορίων ανάλογα με το αν ήταν ανοιχτή η κλειστή η επιχείρηση και τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολεί.

Ειδικότερα όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση “Για τις επιχειρήσεις που είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 05.11.2020 , ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 05.11.2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα” το ελάχιστο όριο του κρατικού δάνειου ορίζεται σε:

2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν 1 έως πέντε 5 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020,
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των 5 εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.

Επίσης με βάση την Απόφαση συνολική ενίσχυση που θα δοθεί σε κάθε επιχείρηση η επαγγελματία δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι έχουν περιθώριο έως τις 2 Φεβρουαρίου για να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport».

Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει, το αν αιτείται να λάβει την ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου ή βάσει του Κανονισμού de minimis, τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρούσας, κατά περίπτωση, καθώς και το ποσό που αιτείται να λάβει στο πλαίσιο της παρούσας, εντός των ορίων του άρθρου 4 της παρούσας.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς το σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης. Επιπροσθέτως, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσω-ποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

Να σημειωθεί ότι η εκταμίευση των 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τετάρτη για περίπου 360.000 επιχειρήσεις από τις 732.000 που κατέθεσαν αιτήσεις.

Πιο συγκεκριμένα , από την προκαταρκτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888. Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι:

– 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,
– 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,
– 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
– 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.).

Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης και οι σχετικές διαδικασίες έχουν καθοριστεί με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΓΔΟΥ 19/25-1-2021 (ΦΕΚ 236/Β΄/25-1-2021).

Δείτε την Υπουργική Απόφαση στο news247.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.