Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δημοτικούς συμβούλους Εορδαίας για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Για μια ακόμα φορά έρχεται για έγκριση – γνωμοδότηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αιολικό πάρκο στο Βέρμιο, που μετατρέπεται σταδιακά σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας με πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το λαό της περιοχής.

Συγκεκριμένα στη νέα μελέτη προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν 27 ανεμογεννήτριες στο δήμο Εορδαίας στον ορεινό όγκο του Βερμίου από τις συνολικά 70 του αιολικού πάρκου. Επίσης για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών θα διανοιχθούν 75 χιλιόμετρα δρόμων και θα κατασκευαστούν επιφάνειες μπετού 740 στρέμματα. Η εκτεταμένη αυτή δραστηριότητα δείχνει ολοφάνερα το δρόμο που έχει επιλεχτεί για την παράδοση των βουνών στο μεγάλο κεφάλαιο.

Παρά τις τροποποιήσεις στη μελέτη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις παραμένουν ουσιαστικά στην ίδια τάξης μεγέθους αφού μέσα στην μελέτη παραδέχονται ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από περιοχές NATURA, με την οπτική και ακουστική όχληση να έχει τεράστιες συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες, αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές – αγροτικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ).

Ταυτόχρονα εύλογη είναι η ανησυχία και για την εφαρμογή ή μη των σχεδίων αποκατάστασης καθώς υπάρχει ήδη πείρα από κουφάρια επενδύσεων, μιας και δεν διευκρινίζεται στην μελέτη τι θα συμβεί σε περίπτωση παύσης λειτουργίας του φορέα – επενδυτή. Ακόμα και τα χιλιοειπομένα “αντισταθμιστικά οφέλη” για την τοπική κοινωνία αποτελούν κοροϊδία μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θα εμπλακούν ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα αφορούν κυρίως στην κατασκευή με τις μόνιμες θέσεις του έργου να είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που χάνονται λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Η πολιτική της απολιγνιτοποίησης με γρήγορους ρυθμούς κλείνει τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και από την άλλη μετατρέπει την περιοχή σε ένα απέραντο αιολικό και φωτοβολταϊκό πάρκο. Αυτό δεν γίνεται γιατί νοιάζονται για το περιβάλλον, ούτε για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αλλά γιατί η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Είναι ο σχεδιασμός για τη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” με στόχους: 

  • την κερδοφόρα διέξοδο των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που έχουν συγκεντρώσει τα μονοπώλια της Ενέργειας
  • το προβάδισμα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, που ηγούνται στην τεχνογνωσία κατασκευής ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα 
  • την ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ απο το Ρωσικό φυσικό αέριο (η Ελλάδα προμηθεύεται πάνω από 2 δις κυβικά μέτρα ρώσικο φυσικό αέριο το χρόνο)

Έτσι λοιπόν η λεγόμενη “απελευθέρωση” της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει οδηγήσει σε όξυνση της ενεργειακής φτώχειας του λαού με την αύξηση της τιμής ρεύματος αλλά και των “πράσινων” χαρατσιών. Ταυτόχρονα υπονομεύεται η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, αφού δεν μπορεί να σταθεί το σύστημα με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ ολοκληρωμένα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και του περιβάλλοντος είναι η κατάργηση του κέρδους ως βασικό κριτήριο της ενεργειακής πολιτικής. Μόνο με κοινωνική ιδιοκτησία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης της ενέργειας μπορούν οι ΑΠΕ συμπληρωματικά να ενισχύσουν τις υπόλοιπες ενεργειακές πηγές της χώρας και να ξεπεραστούν οριστικά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η άναρχη χωροθέτηση σε όλη τη χώρα.

Με βάση όλα τα παραπάνω καταψηφίζουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο και προτρέπουμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να κάνουν το ίδιο. Το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας να ακολουθήσει το παράδειγμα του δήμου Νάουσας όπου ήταν αρνητικό παρ όλες τις προσπάθειες των εκπροσώπων την εταιρείας που στην προσπάθεια τους να πείσουν τόνισαν ότι τα έργα θα γίνουν από την πλευρά της Πτολεμαΐδας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.