Θύμα του κορονοϊού το πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Χωρίς κλήρωση μετά από 92 χρόνια

Εκτός αγοράς είναι εδώ και δύο μήνες λόγω κορονοϊού τα πρακτορεία και οι λαχειοπώλες.

«Λόγω του κορονοϊού και της γενικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα και σε συμμόρφωση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση του lockdown μέχρι τις 7/1/2021 είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων και των συνεργατών μας. Ως εκ τούτου , οι κληρώσεις 46, 47, 48, 49, 50, 51 και 52 του 2020 καθώς και οι κληρώσεις 01 και 02 του 2021 ακυρώνονται» αναφέρει η εκδότρια εταιρεία.

Το πρωτοχρονιάτικο λαχείο εκδιδόταν από την Ένωση Συντακτών και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1928 ως «Λαχείο Συντακτών». Μοίραζε σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα και χρήματα αναφέρει η ΕΡΤ, επικαλούμενη την ΕΣΗΕΑ και τα Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.

«Από τα πιο επιτυχή εγχειρήματα για την υποστήριξη των οικονομικών πόρων της Ένωσης ήταν το Λαχείο Συντακτών, που αποτέλεσε σημαντικό τροφοδοτικό πόρο των ενώσεων συντακτών όλης της ελληνικής επικράτειας. Ο Α.Ν. 339/1936 «Περί κρατικών λαχείων» παρείχε στην Ένωση την «κατ’ εξαίρεσιν» δυνατότητα διενέργειας λαχείου υπέρ του σκοπού της, δικαίωμα που κατοχυρώνεται και με μετέπειτα νομοθετικές πράξεις (όπως ο Α.Ν. 1093/1938 και το Ν.Δ. 3616/1956).

Μετά την κατάργηση του Λαχείου Συντακτών από τη δικτατορία, θεμελιώνεται με εισήγηση της Ένωσης ο δημοσιογραφικός ιατροφαρμακευτικός και ασφαλιστικός οργανισμός ΕΔΟΕΑΠ (Α.Ν. 248/1967 παρόμοιες ενέργειες είχαν γίνει το 1938, 1947 και 1956) για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλεια των μελών και των οικείων τους, πάγια επιδίωξη της Ένωσης από τη σύστασή της» αναφέρεται στην σελίδα με την ιστορία της ΕΣΗΕΑ.

Το Λαχείο Συντακτών καταργήθηκε από τη χούντα το 1967 και κυκλοφόρησε πάλι ως Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, γνωστό και ως Ειδικό Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης.

Κυκλοφορεί μια φορά το χρόνο, τον Δεκέμβριο, και κληρώνει την τελευταία ημέρα του χρόνου. Κάθε γραμμάτιο κοστίζει 5 ευρώ.

Τα γραμμάτια του Λαχείου κυκλοφορούν σε σειρές των 100.000 γραμματίων που κάθε μια φέρει αριθμούς από 1 ως 100.000. Μοιράζει στους τυχερούς άνω του 55% των ακαθαρίστων εισπράξεών του και τα καθαρά έσοδα παραχωρούνται στο κράτος.

Το κέρδος του Μεγάλου Λαχνού (του πρώτου αριθμού που κληρώνεται και αντιστοιχεί σε ένα γραμμάτιο) είναι γνωστό και ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ. Το κέρδος όλης της πεντάδας που συμπεριλαμβάνει τα κέρδη του πρώτου λαχνού είναι 3.000.000 ευρώ.

Από τα parapolitika.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Θύμα του κορονοϊού το πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Χωρίς κλήρωση μετά από 92 χρόνια

 1. ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ.
  ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
  ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ.
  ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ.
  ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.

  ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΩΝ.
  ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΤΟΥ Α’ ΤΟΥ ΑΝΕΜΕΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ.
  ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΟΥΜΕ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.