Στην Αθήνα οι 9.750 δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό – Πως θα βλέπετε αν είστε σε ευπαθή ομάδα και θα κλείνετε ραντεβού

Στην Αθήνα βρίσκονται πλέον οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου. Αποθηκεύτηκαν και ξεκινούν αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ραντεβού αλλά και για το πως θα είναι η διαδικασία.

Έφτασε και στην Αθήνα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer-BioΝTech, και συγκεκριμένα οι πρώτες 9.750 δόσεις.

Τα εμβόλια παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί την Κυριακή

Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Συμβολικά την ίδια μέρα θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca. Σταδιακά αναμένεται αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων.

Προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης, άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, στη συνέχεια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Πως θα δείτε σε ποια ομάδα ανήκετε

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του ΕΔΩ και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, newsit.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Στην Αθήνα οι 9.750 δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό – Πως θα βλέπετε αν είστε σε ευπαθή ομάδα και θα κλείνετε ραντεβού

 1. την Πρωτοχρονια μας ευχηθηκες πρωτος ” καλη χρονια” και μας σιγουρεψες για τα καλά!
  Λιμοι,λοιμοι,σεισμοι,κορονοιοί
  Ατομικη ευθυνη,χωρις ευθυνη,λουκετα παντου,μαθηματα μαθητων στα καφενεια για ιντερνετ,κοψιμο ηλεκτρικου σε μαθητες για να μην εχουν ιντερνετ,
  Σουλάτσα μνε τον χάγκς στην αντιπαρο,σουλάτσα στην πελοποννησο και κρητη με τον οικο Dior! ,σπιτακι του βολταιρου στο παρισι,κοψιμο αναδρομικων κατα 60%, πετσοταισμενοι χατζη- αντενιδες και σκαι..τα καναλια!!
  Λιγες μεθ για λιγους νεκρους,πολλοι αδωνοβοριδιδες ,τσεκουρατοι ,να μας κουνανε το χερι,το ορουτσ ρεις,αροδο,στην Ρόδο,στην ευρωπαικη συνοδο πηρες….τα ….
  Αγια Σοφιά τζαμι,Μονη της Χωρας,παλι τζαμι,στην μερκελ ειπες: στην Κοζανη θα βρουν τι θα κανουν μονοι τους,γεμισαν τα χωραφια καθρεφτακια για Ινδιανους( κοζανιτες) ,τα βουνα γεμισαν φουρ- φουρια απο την αδελφη σου( αποκλειστικη αντιπροσωπος για ανεμογεν.η αδελφη του!
  Δικαιη μεταβαση στην ανεργια,πρασινη ενεργεια για πρασινα αλογα,πρασινο υδρογονο,κιτρινο οξυγονο,ουρανί προπανιο,
  Πρασινη κτηνοτροφια,μπλέ αλιεια,χειροκροτηματα απο τα μπαλκονια με ανοιχτες παλαμες,κλικ γουει,τέικ γουει,λοκ νταουν,λουκ-έτα παντου!
  Φρι σόπ,σόπ πετ- αμένες ψήφοι!
  Τω- ρα θελεις να κανεις και πρω-τος το εμβολιο!
  Καλυτερα να το κανεις τελευταιος ή μην το κανεις καθόλου!
  Για να μείνεις εσυ και ο οικος ντιορ!
  Εμβολιο με φαρμακο ομως και οχι με ζαχαρίτσα στέ- βια!!
  Αν επιμενεις να το κανεις αυριο και μετα να μας ευχηθεις ” καλη Χρονια”, ας πάμε κατ ευθειαν στο 2121 για να γιορτασουμε τα 300 χρο- νια απο την επανά- σταση!!
  Αροδο: το αγκυροβολημενο καίκι,στ ανοιχτά του λιμανιού!!

 2. ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ 13.990.000 ΔΟΣΕΙΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ 70%
  ΑΝ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ

 3. Δίπλα στα ψάρια βαλαν και 9.000 εμβολια και τα φεραν με αγροτικό!
  Αχ! Βρε! Α(χ)ριστοι!!καθρεφτακια για ιθαγενεις!
  Κινητοποιησατε το συμπαν,στρατο,αεροπορια,για 9.000 εμβόλια!
  Χωρουσαν και σε μια παγοκύστη με κρύο νερο!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.