Τι αναφέρει η Επιτροπή Υγειονομικών Γ.Ν. Κοζάνης και Κ.Υ. Σιάτιστας για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και για το ποσοστό εργαζομένων του Μαμάτσειου Νοσοκομείου που είναι πρόθυμο να εμβολιαστεί



Το βράδυ της Τετάρτης 16/12 έφτασε έγγραφη οδηγία σε όλα τα νοσοκομεία, που ζητούσε έως Παρασκευή πρωί 18/12 να δηλώσουν οι συνάδελφοι εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δημιουργώντας πρακτικά κλίμα εξαναγκασμού και ανασφάλειας, αλλά και απορία εκ μέρους του προσωπικού για την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό θέμα που αφορά στην πρόληψη εν μέσω πανδημίας.

Δεδομένου ότι οι υγειονομικοί είμαστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί το προσωπικό αναλυτικά από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου για τη διαδικασία εμβολιασμού:

  • Πότε θα πραγματοποιηθεί.
  • Ποια εμβόλια θα διατεθούν για τον εμβολιασμό και πόσες φάσεις θα χρειαστούν για την ανάπτυξη πλήρους ανοσίας.
  • Πιθανές παρενέργειες που δύναται να εκδηλωθούν και πού θα απευθύνονται οι συνάδελφοι σε περίπτωση εκδήλωσής τους.
  • Αντενδείξεις για τον εμβολιασμό και ομάδες συναδέλφων που εξαιρούνται από αυτόν (π.χ. άτομα που πέρασαν covid λοίμωξη, άτομα με πρόσφατο εμβολιασμό για άλλο νόσημα, εγκυμονούσες, άτομα με αλλεργίες ή ανοσοκαταστολή ή λήψη άλλων φαρμάκων που ενδεχομένως να προκληθεί αλληλεπίδραση).
  • Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη σωστή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων – ιατρείων.

Στις 21/12 ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του Μαμάτσειου ότι το ποσοστό των εργαζομένων του Γ.Ν. Κοζάνης που δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί είναι 60%.  Το υπόλοιπο 40% του συνόλου των εργαζομένων που είναι διστακτικό δεν είναι καθόλου αμελητέο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορά υγειονομικούς.

Χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα για την πλήρη ενημέρωση των υγειονομικών και του κοινού ώστε να καταπολεμηθούν ο φόβος και η ανασφάλεια, αλλά και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που μπαίνουν εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να κατανοήσουν ότι το ποσοστό συμμετοχής των υγειονομικών στον εμβολιασμό θα επηρεάσει καθοριστικά και τη συμμετοχή του πληθυσμού γενικότερα και γι’ αυτό απαιτούνται όλα όσα προτείνουμε παραπάνω και όχι βεβιασμένες κινήσεις και ανούσιες φιέστες.

Ο εμβολιασμός είναι ένα αναγκαίο μέτρο για τη διέξοδο από την υγειονομική κρίση των τελευταίων 8 μηνών. Χρειάζεται ωστόσο να συνδυαστεί με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας και όχι αποψίλωση της με τις γνωστές μετακινήσεις προσωπικού. 

Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις και ενίσχυση των δομών, αλλά και να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό. Όσο δεν το κάνει, οι «αρνητές των εμβολίων» θα αποτελούν τον πιο βολικό «αντίπαλό» της. Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για το μαζικό και ασφαλή εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της περιοχής μας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ Κ.Υ. ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.