Δημιουργική Γραφή «Έκφρασις»: Γράφω για τα Χριστούγεννα… Τα παιδιά γράφουν ποιήματα, γράμματα και παραμύθια



Τα παιδιά γράφουν ποιήματα, γράμματα και παραμύθια 

Αυτά τα Χριστούγεννα δημιουργούμε γράφοντας! Τα παιδιά των τμημάτων Δημιουργικής Γραφής του κέντρου παραγωγής γραπτού λόγου «Έκφρασις» εμπνέονται από το κλίμα των γιορτών και γράφουν τις ωραιότερες ιστορίες τους! Ποιήματα, παραμύθια, γράμματα στον Άγιο Βασίλη… Τα παιδιά γίνονται ποιητές, συγγραφείς, παραμυθάδες και μας μεταφέρουν στον υπέροχο κόσμο της παιδικής φαντασίας και ευαισθησίας… Στην σημερινή δημοσίευση συμμετέχουν οι μαθητές: Ναταλία Καραγιώργου, Χάρης Μανουσαρίδης, Δέσποινα Παπαστεργίου, Μαρίνα Τσαλίδου.

 

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ 

 της Ναταλίας Καραγιώργου

Ήρθαν τα Χριστούγεννα

και η Πρωτοχρονιά

γέμισαν τα σπίτια

με νόστιμα γλυκά.

 

Κάλαντα θα ψάλλουν

τα μικρά παιδιά

τρίγωνα και τύμπανα

θ’ ακουστούν στη γειτονιά.

 

Ο Αϊ-Βασίλης θα πετάξει

τα δώρα για να μας μοιράσει

νωρίς νωρίς να ξυπνήσουμε

και να τα ξετυλίξουμε.

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

του Χάρη Μανουσαρίδη

Κοζάνη, 11/12/2020

Αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη, 

     Έφτασε επιτέλους η στιγμή να σου γράψω το γράμμα που περιμένω πώς και πώς να γράψω κάθε Χριστούγεννα. Γιατί άραγε; Φυσικά για τα δώρα. Φέτος, όμως, δεν είναι όπως τα άλλα Χριστούγεννα. Δε θέλω να σου ζητήσω παιχνίδια, αλλά να σου ζητήσω μια χάρη, για να αλλάξει αυτό που ζω, που ζούμε, και με κάνει και λυπάμαι πολύ.

     Ζούμε με μια εποχή δύσκολη, θα μπορούσα να πω, Αϊ Βασίλη μου, στην εποχή του κορωνοϊού. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν βλέπουμε ο ένας το πρόσωπο του άλλου, μόνο τα  μάτια. Δεν καταλαβαίνω πότε γελάει, πότε θυμώνει, πότε χαίρεται η δασκάλα μου, αλλά και οι συμμαθητές μου. Το μάθημα δεν γίνεται πλέον στο σχολείο. Πάει το παιχνίδι… Κάνουμε μάθημα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και, αντί να βλέπω τη δασκάλα μου ζωντανά και να την ακουμπώ, ακόμα και με τη μάσκα, τη βλέπω σαν ένα «playmobil» μέσα σε έναν γκρίζο πίνακα. Δε βλέπω ζωντανά τους συμμαθητές και τους φίλους μου, δεν τους πειράζω, δεν ακουμπάμε ο ένας τον άλλον, δεν τρέχουμε. Το παιχνίδι μας και τα πειράγματά μας γίνονται μέσω Chat.

     Γιατί, έξω από το σχολείο; Τα ίδια. Όλοι φορούν μάσκα. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Η μάσκα έγινε εξάρτημά μας. Δε μας έφτανε μόνο αυτό, βέβαια, αλλά έχουμε αρκετό καιρό που δεν είμαστε ελεύθεροι, αλλά κλεισμένοι στο σπίτι. Δεν μπορούμε να πάμε στην παιδική χαρά, να συναντήσουμε τους φίλους μας, να κάνουμε ποδήλατο και να παίξουμε μπάλα, αλλά και να πάμε στους παππούδες μας. Με δυσκολεύει πολύ αυτό που ζούμε, όπως και όλους μας. Σαφώς είναι για το καλό όλων μας, γι’ αυτό κάνουμε υπομονή, για να είμαστε ασφαλείς και υγιείς. 

     Μακάρι, Αϊ-Βασίλη μου, να ήμασταν όπως πριν και να περνούσαμε τόσο ωραία. Ελπίζω γρήγορα να περάσει και να παίζουμε ξανά στην παιδική χαρά. Κλείνοντας το γράμμα μου, θα ήθελα να σου αφιερώσω ένα ποίημα που έγραψα για τα Χριστούγεννα, μένοντας αυτό τον καιρό μέσα στο σπίτι.

 

Η αγάπη για τα Χριστούγεννα

Άστρο της Βηθλεέμ

άστρο της αγάπης,

άστρο του ουρανού

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι

 

Αγάπη και ανθρωπιά

ηχούν ολόγυρά μας,

μας φέρνουν χαρά

γαλήνη στα όνειρά μας

 

Ο Αϊ-Βασίλης έρχεται

με δώρα και με αγάπη

 

σκορπίζοντας παντού

την του Χριστού αγάπη

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

της Δέσποινας Παπαστεργίου

Ο Άι Βασίλης δώρα φέρνει

όλος ο κόσμος χαρούμενος τα παίρνει

Ο Ρούντολφ που πετάει

στην καμινάδα πώς άραγε χωράει;

 

Τα δώρα κάτω από τα δέντρα

τυλιγμένα από ζεστά χέρια

τα στολίδια τα χρυσά

σαν διαμάντια αστραφτερά

 

Το αστέρι εκεί ψηλά

τον κόσμο βλέπει και γελά

οι γονείς και τα παιδιά

βλέπουν όνειρα γιορτινά

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

της Μαρίνας Τσαλίδου

Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη, 

     Με λένε Μαρίνα, είμαι 9 χρονών και τα Χριστούγεννα είναι μία από τις αγαπημένες μου εποχές του χρόνου. Μου αρέσουν, γιατί περνάω χρόνο με την οικογένειά μου, γιατί ανταλλάσσουμε δώρα και βλέπουμε τους συγγενείς μας. 

     Αν και στους περισσότερους ανθρώπους, όπως και σε μένα, αρέσουν πολύ τα δώρα, δεν νομίζω πως σε αυτά βρίσκεται η μαγεία των Χριστουγέννων. Η μαγεία βρίσκεται στο να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου, να φτιάχνεις κουραμπιέδες και μελομακάρονα, να κάνεις κατασκευές και να κοιμάσαι στρωματσάδα κάτω από το δέντρο βλέποντας ταινίες.

     Επίσης, Άγιε Βασίλη, αντί να σου στέλνουμε εμείς γράμματα με τα δώρα που θέλουμε, γιατί δεν μας στέλνεις εσύ ένα μεγάλο γράμμα με ιδέες σου για το πώς να περάσουμε τα Χριστούγεννα όμορφα μέσα στο σπίτι με την οικογένειά μας;

     Περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σου.

Με αγάπη, Μαρίνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.