Αυτές είναι οι λύσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης για την στήριξη του εμπορικού κόσμου μετά το ολικό lockdown στην περιοχή



Την Δευτέρα 21-12-2020 συμμετείχαμε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την στήριξη του εμπορικού κόσμου ύστερα από την απόφαση που λήφθηκε για ολικό Lockdown στην περιοχή μας. Μετά την επιστολή μας, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Δήμος αποφάσισε να καλέσει την Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την συμμετοχή της Περιφέρειας (παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κος. Τσιούμαρης, και  Αντιπεριφεριάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης κος. Βαβλιάρας), συμμετοχή των τοπικών βουλευτών (παραβρέθηκαν οι βουλευτές μας κ. Αμανατίδης, κα. Βρυζίδου, κ. Κωνσταντινίδης, και κα. Βέττα ενώ επιστολή απέστειλε ο κ. Παπαδόπουλος.) Υπήρξε απαρτία του Δημοτικού Συμβουλίου και πραγματικά όλη η συνεδρίαση που διήρκεσε έως τις 18:00 έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συγκλίνοντας με τις απόψεις του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου αφήνοντας κάποια περιθώρια βελτίωσης στην κοινή πρόταση που θα κατατεθεί.

Ο πρώτος στόχος μας πέτυχε μιας και καταφέραμε να δείξουμε ότι στα μεγάλα προβλήματα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Η σύμπλευση όλων των φορέων είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε τα αποτελέσματα της κοινής διεκδίκησης.

Ακολουθεί η δέσμη των λύσεων του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης όπως αυτές αποτέλεσαν το πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης.

Κοζάνη 21-12-2020

Τρείς Λύσεις υπάρχουν για εμάς:

«1. Ανοίγουμε άμεσα,  2. Ενισχυόμαστε με το 75% του τζίρου μας, ή 3. Έχουμε 10 Βασικές ρεαλιστικές προτάσεις – απαιτήσεις για να υπάρχουμε την επόμενη ημέρα.»

Πρώτα από όλα θα πρέπει να πούμε πως θεωρούμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση της απόφασης έλλειψη σεβασμού από την κυβέρνηση προς όλους εμάς τους μικρομεσαίους της αγοράς, όλων των παραγωγικών τάξεων και όχι μόνο. Δεν μπορεί να ανακοινώνεται μια τόσο σοβαρή απόφαση εν αγνοία της τοπικής εξουσίας, των Δημάρχων, του Περιφερειάρχη και τον τοπικών βουλευτών. 

ΛΥΣΗ 1η.    Προτείνουμε και απαιτούμε τα παρακάτω:

1_ Από τη στιγμή που γνωρίζουμε τις εστίες των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστούν οι συγκεκριμένες δομές, τα συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα και ειδικότερα πρέπει να υπάρχει “περιορισμός” των θετικών κρουσμάτων και επιβολή αυστηρότερης τιμωρίας των θετικών κρουσμάτων που θα βρεθούν εκτός της περιορισμένης περιοχής. 

2_ Απαιτούμε λοιπόν με την ευκολία που λήφθηκε η απόφαση του κλεισίματος της αγοράς μέσα σε ένα απόγευμα με την ίδια ευκολία να αλλάξει και να ανοίξει η αγορά με αυστηρούς βέβαια κανόνες και μέτρα ασφαλείας. Απαιτούμε να εισέρχεται στο κατάστημα τουλάχιστον ο μισός αριθμός του ορίου που ορίζεται ώστε να γίνεται η συναλλαγή ανθρώπινα διότι οι κλιματολογικές συνθήκες δυσχεραίνουν τις συναλλαγές εκτός του καταστήματος.

Σε περίπτωση που το κλείσιμο του λιανεμπορίου της περιοχής κρίνεται μεγίστης σημασίας, κάτι που δεν έχει αποδειχτεί έως σήμερα, απαιτούμε:

ΛΥΣΗ 2η .     Οικονομική ενίσχυση ίση με το 75% του τζίρου των επιχειρήσεων για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η κάθε επιχείρηση που είναι κλειστή να πληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να  συσσωρεύσει χρέη όπως γίνεται μέχρι τώρα.

ΛΥΣΗ 3η.     Ειδάλλως απαιτούμε και προτείνουμε τα παρακάτω:

1_ Κούρεμα όλων των υποχρεώσεων φορολογικών και ασφαλιστικών για τους έξι μήνες του 2020 και για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών και παράταση πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων για ένα τρίμηνο τουλάχιστον. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τις ημέρες που είμαστε κλειστά τον Οκτώβριο δεν έχει δοθεί καμία απολύτως ενίσχυση αλλά ούτε και ελάφρυνση ή έκπτωση στις εισφορές των μη μισθωτών.

2_ Άμεση λύση στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά. Η πρότασή μας ήταν από το πρώτο lockdown, ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι προμηθευτές μας από τις τράπεζες και στη συνέχεια οι τράπεζες να εισπράξουν από τους εκδότες των επιταγών τα ποσά σε μία περίοδο 12 μηνών ακόμη και με ένα μικρό επιτόκιο επιβάρυνσης 1%. Με αυτό τον τρόπο η αγορά δεν χάνει τη ροή της και τη συνέχειά της.

3_ Μετακύλιση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες στο τέλος του κάθε διακανονισμού όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων αυτών διότι κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες και ακίνητα που έχουν προσημειωθεί όλα την τελευταία δωδεκαετία.

4_ Οικονομική ενίσχυση των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων. Σε μια εταιρία με νομική μορφή Ο.Ε, Ε.Ε ή Ε.Π.Ε οι εταίροι μπορεί να είναι περισσότεροι των δύο και αυτή τη στιγμή καταβάλλουν κάθε μήνα εισφορές για κάθε εταίρο. Η μοναδική βοήθεια που δόθηκε ήταν για την επιχείρηση. Οι εταίροι αδικήθηκαν και δεν πήραν το παραμικρό βοήθημα.

5_ Όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα πρέπει για εμάς να είναι 100% μη επιστρεπτέες. Περιμένουμε ωστόσο στην νέα επιστρεπτέα προκαταβολή 5 να μην υπάρχει ο όρος της πτώσης του τζίρου κατά 20% που ίσχυε στην προηγούμενη επιστρεπτέα. Θα πρέπει να υπάρχει και μια ελάχιστη ενίσχυση για τις νέο-ιδρυθείσες επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει συγκριτικό αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου.

6_ Νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής από την Περιφέρεια ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να επωφεληθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις της Περιφέρειας χωρίς να εξαιρούνται οι νέο-ιδρυθείσες οι οποίες επίσης επλήγησαν και αδικούνται.

7_ Άμεση συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ για ανακαινίσεις και κατασκευή e-shops με επιδότηση τουλάχιστον 70%.

8_ Επιδότηση της εργασίας μέσω της επιδότησης των υφιστάμενων θέσεων ώστε να διατηρηθούν και να μην προστεθούν νέοι άνεργοι στην περιοχή μας.

9_ Παράταση της μείωσης των ενοικίων έως και τις 30-06-2021.

10_ Απαλλαγή από την πληρωμή Δημοτικών τελών για έξι μήνες του 2020 και για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Με εκτίμηση  

Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.