Η ομιλία της Π. Βρυζίδου στην ολομέλεια για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021

Κύριοι Υπουργοί,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

συζητάμε τον Προϋπολογισμό του 2021, έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό,

και είναι ρεαλιστικός, γιατί καταρτίστηκε από τον συγκεκριμένο Υπουργό και Υπουργείο, και θα υλοποιηθεί από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία απέδειξε ότι μπορεί να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις και υπάρχει συνέπεια εξαγγελιών και έργων.

Έτσι, λοιπόν, ο προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, στον οποίο η Κυβέρνηση είχε ως στόχο να ξεπεράσει τα αδιέξοδα, να αναπτύξει τη χώρα, να προσελκύσει επενδυτές και να μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, με δάνεια τα οποία θα είναι με χαμηλά επιτόκια, έτσι και τώρα έχει υψηλούς στόχους τους οποίους θα αντιμετωπίσει με καινούργια δεδομένα και σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες, εφ’ όσον υπάρχει και το καθεστώς της πανδημίας.

Είναι ένας προϋπολογισμός κοινωνικός, ένας προϋπολογισμός που στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως και αυτός που ήταν την προηγούμενη χρονιά, διότι υπάρχει μέριμνα για κάθε πολίτη που βρίσκεται σε αδύναμη οικονομική κατάσταση. Έτσι, έχουμε την πρόβλεψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το επίδομα της στέγασης, το επίδομα της θέρμανσης, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, ακόμη και σε αυτούς που είναι ανασφάλιστοι, δωρεάν και βέβαια, σε όλη την έκταση, την κάλυψη των μισθών, των συντάξεων.

Τα αναδρομικά των συντάξεων που δόθηκαν τον προηγούμενο χρόνο εγγυώνται ότι αυτοί οι τομείς είναι διασφαλισμένοι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Επομένως, όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά, έτσι και τώρα που το έχουμε ανάγκη θα υπάρξει μέριμνα σε όλες αυτές τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει πολίτης, είτε αυτός είναι άνεργος, είτε ανασφάλιστος, είτε δεν έχει τη δυνατότητα να εργαστεί, για τον οποίο να μην υπάρχει πρόβλεψη, βοήθεια και επιχορήγηση.

Επίσης, ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, γιατί δίνει πολλές δυνατότητες. Κατ’ αρχήν, υπάρχει η εγγύηση του παρελθόντος. Παρά το γεγονός ότι τον προηγούμενο χρόνο μέσα στις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας ελαττώθηκαν τα έσοδα του κράτους, με την αναστολή του ΦΠΑ και τις διάφορες πληρωμές που όφειλαν να κάνουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες, η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και επιχειρηματία και τον στήριξε με την επιστρεπτέα προκαταβολή, με τη στήριξη ειδικών κατηγοριών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού και με τη στήριξη όλων των εργαζομένων που βρέθηκαν σε αναστολή, ενώ ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο δόθηκε στην αγορά.

Στην περιοχή μου, το Ν. Κοζάνης, με την αναστολή εργασιών πληρώθηκαν 10,8 εκατομμύρια ευρώ σε εργαζόμενους και 5,7 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις με την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Ενώ με την επιστρεπτέα προκαταβολή πληρώθηκαν 50,7 εκατομμύρια ευρώ σε 6.815 φορολογούμενους, όπου το 50% δεν θα επιστραφεί.

Έτσι, λοιπόν, εφόσον το κράτος μας, η Κυβέρνηση, φρόντισε σ’ αυτή τη δύσκολη συνθήκη να βοηθήσει και να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ήδη ετοιμάζει τα επόμενα βήματα και στηρίζει τους ανέργους, με σημαντικά κονδύλια επιδότησης προς τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που θα τους προσλάβουν. Γίνεται μείωση του φόρου, μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς επίσης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών και καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης. Όλα αυτά είναι μεγάλα ποσά, τα οποία με έναν πολύ καλό προγραμματισμό μπορούν να παράσχουν στην αγορά και την κοινωνία, το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να γίνει επανεκκίνηση γρήγορα και σωστά μετά το τέλος της πανδημίας.

Επίσης, ο προϋπολογισμός δίνει βαρύτητα και σε άλλους τομείς της κοινωνίας μας, όπως στην παιδεία, όπου υπάρχει η πρόβλεψη για περισσότερους εκπαιδευτικούς, στηρίζοντας έτσι και την παιδεία, αλλά και τους άνεργους εκπαιδευτικούς.

Και τώρα έρχομαι στο θέμα της υγείας. Νομίζω ότι δεν υπήρξε περίοδος με τόσο δύσκολες συνθήκες, όπως ήταν η προηγούμενη με την πανδημία. Δεν μπορούν ομιλητές από τα άλλα κόμματα, κυρίως από την Αντιπολίτευση, να συγκρίνουν τις καταστάσεις. Δεν συγκρίνονται και είναι πολλαπλώς δυσκολότερες.

Παρ’ όλα αυτά και μέσα σε αυτό το διάστημα χρειαζόμασταν ΜΕΘ, γιατί είχαμε πεντακόσια κρεβάτια. Όμως, σε γρήγορο χρονικό διάστημα, ξεπεράσαμε τα χίλια τριακόσια. Αυτό είναι ένα επίτευγμα και πρέπει να αναγνωριστεί. Το ίδιο συνέβη και με τα νοσοκομεία, όπου προβλέπονταν τέσσερις χιλιάδες προσλήψεις και τελικά έγιναν επτά χιλιάδες. Νομίζω διαχειριζόμαστε πάρα πολύ καλά το θέμα μέσα στην πανδημία. Ο κάθε ασθενής μπορεί να βρει περίθαλψη και να σωθεί η ζωή του, ενώ δύο χρόνια πριν που δεν υπήρχε κανένα από αυτά τα προβλήματα συναντούσαμε δυσμενείς καταστάσεις. Νομίζω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την Κυβέρνηση και να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό, που αγγίζει και μπορεί και αντιμετωπίζει, και αυτό το δύσκολο πρόβλημα.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στη μέριμνα που υπάρχει για την άμυνα και την πρόβλεψη των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επενδυθούν στα εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως έχω πει και άλλες φορές, και θα υποστηρίζω πάντοτε, πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια της χώρας και η ισχυρή υπεράσπισή της στα κέντρα των αποφάσεων έξω από τη χώρα μας. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διπλωματία, που γίνεται με πάρα πολύ καλό τρόπο και με τις διαπραγματεύσεις και τις συμμαχίες που έχει καταφέρει να αυξήσει ο Πρωθυπουργός, με τις επαφές που κάνει.

Παράλληλα, η θέση μας ισχυροποιείται και με μία ισχυρή άμυνα, διότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι είμαστε μια χώρα δυνατή, ισχυρή, οργανωμένη και ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον οποιονδήποτε δεν μας σέβεται και μας αντιμετωπίζει προκλητικά.

Σας ευχαριστώ.

Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.