Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης: Η πρώτη ομιλία του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων “Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης”



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης σας προσκαλεί στην πρώτη ομιλία του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων “Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης”, τον οποίο συντονίζει η Δρ Φιλοσοφίας ΑΠΘ, κ. Ελένη Γερούση. Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 7μ.μ. ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, κ. Αλέξανδρος Κιουπκιόλης, θα παρουσιάσει το θέμα: “Κοινά αγαθά, πολιτική αλλαγή και πολιτισμικός μετασχηματισμός”.

Την ομιλία μπορείτε να την παρακολουθήσετε διαδικτυακά, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://minedu-secondary.webex.com/meet/elegerousi

«Κοινά αγαθά, πολιτική αλλαγή και πολιτισμικός μετασχηματισμός»

Τι είναι αυτό που συνδέει το νερό, τα δάση, τις αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης, το ελεύθερο λογισμικό Libre Office, τη Βικιπαίδεια και έναν συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών; Σύμφωνα με τη θεωρία των κοινών (commons), είναι συλλογικά αγαθά τα οποία επιμέρους κοινότητες διαχειρίζονται δημοκρατικά με βάση κανόνες που έχουν οι ίδιες θεσπίσει και με στόχο το κοινό όφελος. Ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής στην ομιλία του θα εισαγάγει ορισμένες βασικές έννοιες για τη λογική και την πολιτική των κοινών από τη σκοπιά διάφορων σχολών σκέψης γύρω από αυτά (E. Όστρομ, ομότιμη παραγωγή, αυτόνομα κοινά). Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προτείνονται νέοι τρόποι αύξησης της πραγματικής συμμετοχής των πολιτών και βελτίωσης, κατά συνέπεια, της καθημερινότητας και της πραγματικής ποιότητας της δημοκρατίας.

Ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής σπούδασε ελληνική φιλολογία (κλασσική κατεύθυνση) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πολιτική θεωρία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Έσεξ. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει διδάξει πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τον Ιανουάριο του 2009 εντάχθηκε, στην αρχή ως λέκτορας και έπειτα ως επίκουρος καθηγητής, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο «Σύγχρονες Πολιτικές Θεωρίες». Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη νεώτερη φιλοσοφία της ελευθερίας, τη φιλοσοφία του δικαίου, τις θεωρίες της δημοκρατίας, την ανάλυση και την κριτική της εξουσίας. Στις κυριότερες πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: Freedom After the Critique of Foundations: Marx, Liberalism and Agonistic Autonomy (Palgrave-Macmillan, Hampshire 2012), Για τα κοινά της ελευθερίας (Εκδόσεις Εξάρχεια, Αθήνα 2014) και The Common and Counter-Hegemonic Politics: Re-Thinking Social, Edinburgh University Press, 2020. Έχει επίσης συν-επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: Radical Democracy and Collective Movements Today. The Biopolitics of the Multitude Versus the Hegemony of the People (Ashgate, 2014, τουρκική μετάφραση: Koç University Press, 2016), Θεωρία του λόγου: δημιουργικές εφαρμογές (Gutenberg, Αθήνα 2015).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.