Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Σερβίων – Οι προτάσεις του Αλέξανδρου Λαϊόπουλου για τη στελέχωσή τουΠρος τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σερβίων λόγω υποστελέχωσης

Αγωνία και ανασφάλεια νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Σερβίων, στην ΠΕ Κοζάνης, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στο ΚΥ Σερβίων, που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους στα Σέρβια και τα όμορα χωριά.

Χαρακτηριστικό είναι στο Κ.Υ. Σερβίων δεν υπάρχει καρδιολόγος και παθολόγος καθώς ο 2ος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα. Το μικροβιολογικό τμήμα δουλεύει μόνο με παρασκευαστή, το ακτινολογικό τμήμα μόνο με χειριστή ακτινολογικού, ενώ το γυναικολογικό τμήμα μόνο με μαία. Υπάρχει παιδίατρος, οδοντίατρος καθώς και γενικοί γιατροί κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας μετά την αναστολή περιφερειακών ιατρείων, επομένως δεν είναι εξασφαλισμένη η μόνιμη παρουσία των ειδικοτήτων αυτών.

Ενώ υπάρχει μόνο ένα άτομο για την καθαριότητα, που είναι επικουρικό για 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για την καθαριότητα του Κέντρου Υγείας.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της υγείας και της στήριξης των επιχειρηματιών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές διοικήσεις που αποδέχονται αυτή την πολιτική και συγκαλύπτουν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ενίσχυση του ΚΥ με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι πάγιες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλισθεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Σερβίων με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τη στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (ιατρικό – νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπως αυτό της καθαριότητας), καθώς και τον εξοπλισμό του με όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό και τεχνικό εξοπλισμό;

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας


Του Αλέξανδρου Λαϊόπουλου:

Πολύ επίκαιρη και σωστή η κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το Κ.Υ.ΣΕΡΒΙΩΝ.

Από 10 χρόνια περίπου σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Σερβίων, είχα τονίσει ξεκάθαρα. Προσέξετε και φυλάξετε το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ σαν κόρη οφθαλμού. Από το Κ.Υ Συνταξιοδοτήθηκαν αρκετοί γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, διοικητικοί υπάλληλοι και όλες οι καθαρίστριες.

Από ότι βλέπω , από την συνταξιοδότησή μου τελευταία το 2012 στο Κ.Υ. δεν έγινε καμία πρόσληψη.

Θα αναφέρω μόνο τι προέβλεπε για Ιατρικό προσωπικό ο οργανισμός τότε του Κ.Υ.ΣΕΡΒΙΩΝ. 7 Γενικούς γιατρούς η παθολόγους, 3 παιδιάτρους και 3 οδοντιάτρους. Σύνολο 13 γιατρούς. βέβαια έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες από τον υποφαινόμενο για ορισμένες τροποποιήσεις. Όπως π.χ. οι 7 γενικοί γιατροί να γίνουν 5, και 1 Μικροβιολόγος, 1 Ακτινολόγος και κάποιες άλλες τροποποιήσεις για τους Οδοντιάτρους. Δυστυχώς οι προτάσεις μου έπεσαν στο κενό.

Σήμερα από ότι γνωρίζω υπηρετούν 3 γενικοί γιατροί, ο ένας είναι ήδη για σύνταξη, 1 παιδίατρος και 1 οδοντίατρος ο οποίος είναι και Διευθυντής, δηλ 5 από τους τότε προβλεπόμενους 13.

Προτείνω όλοι μαζί και από κοινού την Δημοτική Αρχή, να το απαιτήσει για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας διότι έρχονται ημέρες πολύ δύσκολες.

Οι κάτοικοι επίσης ολόκληρης της περιοχής να ενεργοποιηθούν για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα τώρα αμέσως γιατί αργότερα θα είναι πολύ αργά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.