Ανακοίνωση του Συντονιστικού Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίησηΣΔΑΜ: Γη και ύδωρ και άφθονο χρήμα στους μεγάλους παίχτες της ενέργειας –  Εξαθλίωση, ανεργία και εκμετάλλευση για το λαό.

Όπως φάνηκε από την παρουσίαση του Master Plan στο Περιφερειακό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα και την πολύωρη συζήτηση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα το θετικό από όσα έχουν αποτυπωθεί επί χάρτου μέχρι σήμερα. Είναι ένα σχέδιο που προετοιμάζει την είσοδο νέων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την κατεύθυνση μεγάλων κεφαλαίων σε υπάρχουσες επιχειρήσεις, το μοίρασμα κάποιων χρημάτων για να λειάνει τις αντιδράσεις κι όλα αυτά σε συνδυασμό με χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είμαστε αντίθετοι στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), διότι δεν είναι δίκαιο για το λαό. Είναι ανάπτυξη για τους λίγους και ανεργία και εξαθλίωση για τους πολλούς. Η απολιγνιτοποίηση γίνεται για τα συμφέροντα των λίγων και αυτό γιατί:

– κλείνουν σύνχρονες λιγνιτικές μονάδες και λιγνιτικά ορυχεία

– καταδικάζονται εργαζόμενοι στην ανεργία από χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας  στην ΔΕΗ (μόνιμου και έκτακτου προσωπικού) και από τις παράπλευρες θέσεις που χάνονται.

– αυξάνεται μέρα με την μέρα η ενεργειακή φτώχεια, η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων  είναι αβέβαιη μελλοντικά όσο και το κόστος της

– το περιβάλλουν και η προστασία αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα για να επιβάλλουν κάποιοι σχέδια που καταστρέφουν ακόμα περισσότερο τους φυσικούς πόρους.

Είναι πρόκληση σε συνθήκες πανδημίας και lockdown να έρχεται με την μορφή του κατεπείγοντος ένα τέτοιο θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, φανερώνεται η αγωνιά μεγάλων συμφερόντων να υλοποιηθούν ταχύτατα τα επενδυτικά τους σχέδια μακριά  και πίσω από την πλάτη του λαού. 

Σε αυτό το “χορό” εκατομμυρίων είναι λογικό να ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι επιχειρηματίες και να προσπαθούν να κερδίσουν για τον εαυτό τους το μεγαλύτερο κομμάτι της μοιρασιάς. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι για το τι θέλουν και που έγκειται οι διαφωνίες των επιχειρηματικών ομίλων, όπως εκφράζονται στις συνεδριάσεις και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στην πλειοψηφία της  Περιφερειακής και των δημοτικών αρχών που βάζουν πλάτυ να περάσουν οι σχεδιασμοί, που τους συνδιαμορφώνουν με το ΣΔΑΜ. Να μην μπούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε με ποιο τρόπο θα θάψουν την περιοχή και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Δείχνουμε εμπιστοσύνη μόνο στη δύναμή μας, στους αγώνες μας σε συντονισμό με όσο περισσότερους φορείς, μπορούμε να παλέψουμε ώστε να μπουν εμπόδια στην επέλαση των πράσινων αρπακτικών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.