Κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές την περίοδο 2021-2022Την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το τελικό masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία (50 εκατ. ευρώ για το 2021 και 56,9 εκατ. ευρώ για το 2022) για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση που συνεδρίασε χθες- μέσω τηλεδιάσκεψης- υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Το πακέτο –που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Κωστής Μουσουρούλης κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής-  θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. Θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) 4 προγραμμάτων εξειδικευμένων και στοχευμένων στις λιγνιτικές περιοχές που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από τις αρχές του 2021.  Εντάσσεται δε στο Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2023 και ήδη «τρέχει» με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Τα 4 νέα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης έχουν ως εξής:

1.Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας: Το Πρόγραμμα αφορά στην πρόσληψη ανέργων  από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με ελκυστικούς όρους και προϋποθέσεις, όπως η αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής κ.α.

  1. Εργασιακή Εμπειρία Νέων: Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις.

3.Επιχορήγηση Μετεγκατάστασης: Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και στην κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

4.Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση: Προώθηση της μέσω παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους, όπως επαγγελματικό προσανατολισμό, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους. Το Πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους των λιγνιτικών περιοχών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Το κοινωνικό «πακέτο» που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή εντάσσεται στον σχεδιασμό μας για την δίκαια και ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή. Είναι βασική μας μέριμνα να μην δημιουργηθεί «κενό» στην απασχόληση κατά την επόμενη διετία –έως ότου ενεργοποιηθούν όλα τα εργαλεία του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης- και γι’ αυτό μεταξύ άλλων υλοποιούμε ειδικά προγράμματα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείo  και δρομολογούμε την αποκατάσταση των εδαφών στις λιγνιτικές περιοχές, που μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα θέσεις εργασίας»

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την τελική εκδοχή του  masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (με ενσωματωμένα τα σχόλια που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση), το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι για τις δράσεις που περιέχει το masterplan  θα δοθεί  για την περίοδο 2021-2027 χρηματοδότηση  της τάξης των 5 δις ευρώ που θα διατεθεί  από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν –πέραν του κ. Χατζηδάκη- ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστής Μουσουρούλης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές την περίοδο 2021-2022

  1. Κοινωνικο πακετο στηριξης. Ωραιος, ωραιοτατος, συγκινητικος τιτλος. Πλην ομως αμεσως παρακατω, ακομη και απο τις λιγες δρασεις που περιγραφονται, διαπιστωνεις οτι μεσα σε δυο μολις χρονια θα εξανεμισθουν 107 .000. 000 Ευρω, για να δοθουν σε “επαγγελματικο προσανατολισμο των ανεργων” (!!!!), παροχη συμβουλευτικων υπηρεσιων (;) δηλαδη αερας κοπανιστος σε ανθρωπους που θα εχουν τουμπανιασει απο την πεινα και θα γελιοποιουνται στις αιθουσες που θα τους προσανατολιζουν και θα τους συμβουλευουν αλλα εξαθλιωμενα ανθρωπακια με τις σημειωσεις ανα χειρας απο τα σεμιναρια που θα παρακολουθησουν απο τους εμνευστες αυτης της υπεροχης κοινωνικης δρασης. Ποιο κατω, η αλλη δραση: “δημιουργια νεων θεσεων εργασιας με εργασια πληρους απασχολησης σε τοπικες επιχειρησεις με ελκυστικους ορους επιδοτηση μισθων”. Δηλαδη ,καμια δημιουργια , αφου οι τοπικες αυτες επιχειρησεις υπαρχουν ηδη, λειτουργουν και μαλιστα ο κυκλος εργασιων τους φθηνει, ετσι δεν ειναι; αρα το ” δημιουργια νεων θεσεων” δεν στεκει., νεες θεσεις εγασιας σε επιχειρησεις που φθηνουν, επισης δεν στεκει. Οι ” ελκυστικοι οροι” αφορουν τους ιδιοκτητες των επιχειρησεων, που δεν χρειαζοναι τους επιπλεον εργαζομενους -τι να τους κανουν αφου φθηνουν, οπως γνωριζουμε καλα ολοι και το φωναζουν και οι ιδιοι. Τελος “εργασιακη εμπειρια” σε ανυπαρκτο εργασιακο περιβαλλον. ΚΙ ΑΛΛΟ ΔΟΥΛΕΜΑ. Σε στελνουν στην επιχειρηση καποιου, που σε παιρνει χωρις εργασιακο πλανο, απλά γιατι θα σε εχει ( οποτε και για τσιγαρα να σε στελνει να του παρεις κερδισμενος ειναι ή διωχνει αυτον που εχει και ξεπατωνει εσενα , που βρεθηκες στο δρομο του) και με αυτον τροπο αποκτας εσυ εργασιακη εμπειρια και αυτος εργοδοτικη εμπειρια. Τι μενει απο αυτο το ” κοινωνικο” πακετο λοιπον; ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ.

    Και τι μας δειχνει; Την ανικανοτητα να κανουν κατι παραγωγικο με ζεστα 107.000.000 ευρω σε μολις δυο χρονια αυτοι που μας κυβερνανε ΣΗΜΕΡΑ ( εχει σημασια να δειχνουμε τα προσωπα που ευθυνονται καθε φορα) και την ισοποση ικανοτητα τους να πετανε λεφτα, που θα ψαξουν να τα βρουν απο εμας μετα. Κριμα , 107.000.000 ευρω για να μη ΜΕΙΝΕΙ τιποτα, περα απο τον εξευτελισμο. Ποιος τολμα να αναρρωτηθει τι θα μπορουσε να κανει καποιος απλα ικανος με αυτο το ποσο, περα αυτο, που τελικα θα αφησει την επομενη κιολας μερα τους ανέργους άνεργους, τις τοπικες επιχειρησεις στο ιδιο ακριβως τελμα και ολους μας με μειον 107.000.00 ευρω; Για σκεφτειτε, αν καποιος απο εμας ειχε αυτα λεφτα στην τσεπη του και ηθελε να τονωσει την οικονομια της περιοχης μμας με αυτο το ποσο, για δυο χρόνια, θα εκανε αυτο το κοινωνικο πακετο ή καποιο αλλο; φαντασου, ποσα πακετα, ποιου ποσου διαχειριζονται ετσι. Αυτοι, που τους δωσαμε την ψηφο μας και μετα γυραμε να κοιμηθουμε. Τελικα σεβεται κανεις τον ευατο του σε αυτη τη χωρα, αγαπα τα παιδια του, η ειναι κι αυτος το ιδιο απατεώνας;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.